play

80 prosenttia Pohjois-Karjalan ammattikouluissa opiskelevista pitää koulunkäynnistä - "Tämä on paljon chillimpää kuin peruskoulu", sanoo 16-vuotias hiusalan opiskelija Rosa-Sofia Vuorenmaa

 - Tämä on paljon chillimpää kuin perukoulu ja täällä on mukavampia ihmisiä. Saa tehdä sitä, mistä tykkää, ei ole pelkkää matematiikkaa. Pitkät 8-16 päivät ovat vähän ikävämpiä eikä voi enää lepsuilla niin kuin peruskoulussa. Kyllä meidän mielipiteitä kuunnellaan aika monessa asiassa, Rosa-Sofia Peltola kertoo.
- On tämä vähän parempaa kuin peruskoulu. Opettajat ovat rentoja. Täällä saa valita paljon enemmän itse esimerkiksi valinnaisia. Oleskelupaikat olisi hyviä, mutta niitä ei ole oikein tilaa tehdä, merkonomiksi opiskeleva Eetu Kuokkanen sanoo.
- Tämä on yllättävän mukavaa ja rentoa. Saamme itse päättää, miten opiskellaan. Ei ole pakko tulla kouluunkaan. Kotona voi tehdä kaiken. Oleskelupaikkoja saisi tulla lisää ja sohvia. Pienempiä luokkia voisi olla, meidän luokalla on lähes 30 opiskelijaa, Verneri Munne lisää.

- Tämä on paljon chillimpää kuin perukoulu ja täällä on mukavampia ihmisiä. Saa tehdä sitä, mistä tykkää, ei ole pelkkää matematiikkaa. Pitkät 8-16 päivät ovat vähän ikävämpiä eikä voi enää lepsuilla niin kuin peruskoulussa. Kyllä meidän mielipiteitä kuunnellaan aika monessa asiassa, Rosa-Sofia Peltola kertoo. - On tämä vähän parempaa kuin peruskoulu. Opettajat ovat rentoja. Täällä saa valita paljon enemmän itse esimerkiksi valinnaisia. Oleskelupaikat olisi hyviä, mutta niitä ei ole oikein tilaa tehdä, merkonomiksi opiskeleva Eetu Kuokkanen sanoo. - Tämä on yllättävän mukavaa ja rentoa. Saamme itse päättää, miten opiskellaan. Ei ole pakko tulla kouluunkaan. Kotona voi tehdä kaiken. Oleskelupaikkoja saisi tulla lisää ja sohvia. Pienempiä luokkia voisi olla, meidän luokalla on lähes 30 opiskelijaa, Verneri Munne lisää. Kuva: Kimmo Kirves

Simo Natunen

Tuore Terveyden ja hyvinvointilaitoksen tekemä kouluterveyskysely kertoo, että ammattioppilaitoksien opiskelijoista noin 80 prosenttia pitää koulunkäynnistä. Se on yli kolme prosenttiyksikköä enemmän kuin koko Suomen keskiarvo. Eniten koulunkäynnistä pitävät perusopetuksen 4.- ja 5.-luokkalaiset ja ammattikoulussa opiskelevat.