play

Katso kuva: Taulu on anastettu taidekeskus Ahjossa Joensuussa, poliisi kaipaa vihjeitä Outi Piiroisen Porsaat-teoksesta – "Mietin, onko tämä totta"

Galleriassa töissä ollut työntekijä kertoo Karjalaiselle pistäneensä sunnuntaina merkille kaksi "epäilyttävää tyyppiä" kyseisessä näyttelysalissa.

Galleriassa töissä ollut työntekijä kertoo Karjalaiselle pistäneensä sunnuntaina merkille kaksi "epäilyttävää tyyppiä" kyseisessä näyttelysalissa. Kuva: Juha Inkinen

Olli Sorjonen, Arttu Koistinen

Myyntitapahtumassa esillä ollut taulu on anastettu Joensuussa taidekeskus Ahjossa, poliisi tiedottaa.

Taiteilija Outi Piiroisen akvarellityö Porsaat anastettiin Art Karelia -tapahtumassa sunnuntaina iltapäivällä 29. lokakuuta eli näyttelyn viimeisenä aukiolopäivänä.

Teos esittää kahta makaavaa porsasta. Se oli myynnissä 220 euron hintaan.

Galleriasta kerrotaan, että teoksen puuttuminen seinältä huomattiin jo sunnuntaina, mutta koska kyseessä oli myyntinäyttely, josta sai ostaa mukaansa taidetta suoraan seiniltä, ei aluksi osattu epäillä rikosta.

Seinillä oli muitakin tyhjiä kohtia.

Galleriassa töissä ollut työntekijä kuitenkin kertoo Karjalaiselle pistäneensä sunnuntaina merkille kaksi "epäilyttävää tyyppiä" kyseisessä näyttelysalissa.

Porsaat - Outi piiroinen

Porsaat - Outi piiroinen Kuva: Outi Piiroinen

Taiteilija Outi Piiroinen vastaa puhelimeen autosta, hän on matkalla Poriin pystyttämään seuraava taidenäyttelyään.

– Vieläkin mietin, onko tämä totta. En ole koskaan ajatellut, että näin voisi käydä.

Piiroinen kiittelee Ahjoa siitä, että se on ottanut ikävän asian selvittelyn hoitaakseen, kuten kuuluukin.

– Mukava olisi, jos "taidehankinnan" tehnyt henkilö maksaisi teoksen, niin siitä olisi sitten enemmän iloa hänellekin, uskon.

Piiroinen sanoo miettivänsä, voiko taidevarkauden kohteena olemisen laittaa ansioluetteloon.

– Että ensin luetellaan julkiset teokset, sitten varastetut teokset, hän nauraa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Taidevarkaudet eivät ole Pohjois-Karjalassa arkipäivää.

Piiroinen ei muista kuulleensa koskaan kollegoiltaan vastaavista tapauksista.

Edellinen huomiota saanut tapaus oli tammikuussa 2012, jolloin Juuan kirjastosta varastettiin metallinen kilpikonnaveistos.

Teos on juukalaisen taiteilijan Kauko Kortelaisen tekemä. Sitä ei ole vieläkään löydetty. Kilpikonnateos arvioitiin varkaus hetkellä tuhannen euron arvoiseksi.

Suomessa on viime aikoina varastettu ja tuhottu jonkin verran julkista taidetta.

Lokakuussa mieskaksikko tuhosi arvometallien toivossa Lauri Viidan muistomerkin Tampereella, Kalapoika-teoksen niin ikään Tampereella sekä Kurjet-teoksen Lappeenrannassa.

Poliisi sai miehet kiinni ja kuvailee rikossarjaa "tyhmän rikoksen ylistyslauluna."

– Kulttuurihistoriallisesti korvaamattomia ja jo materiaalisesti satoja tuhansia euroja maksavia patsaita on vahingoitettu leikkaamalla ja siirtämällä vain vähäisen, muutaman sadan keräysmetallista saatavan euron johdosta. Patsaiden siirtämiseen ja pilkkomiseen on mitättömän hyödyn lisäksi käytetty lukemattomien tuntien työmäärä, Sisä-Suomen poliisi tiedotti lokakuussa.

– Jo yksittäisestä tutkinnan kohteena olevasta rikosnimikkeestä on säädetty ankarimpana rangaistuksena neljä vuotta vankeutta. Rikoksia ei siis kenenkään näkökulmasta voi katsoa kannattaviksi kenellekään asianosaisista. Ei myöskään tekijöille, poliisi tiedotti.

Poliisi pyytää vihjeitä Ahjosta kadonneesta taulusta ja anastuksesta sähköpostitse osoitteeseen vihjeet.ita-suomi@poliisi.fi tai puhelimitse numeroon 0295 41 5320.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi