play

Aarteita, löytöjä, historiaa ja hyötyesineitä – Pohjois-Karjalan parhaat kesäkirpputorit löytää, jos on aikaa ja seikkailunhalua

Järventauksessa tavaraa riittää, sillä myyntipöytiäkin on yli 80.

Järventauksessa tavaraa riittää, sillä myyntipöytiäkin on yli 80. Kuva: Juha Inkinen

Simo Natunen

Maakunta on täynnä pieniä ja suuria kirpputoreja varsinkin kesäisin. Niitä voi olla vaikea löytää, koska kaikkien yhteystiedot ja aukioloajat eivät ole netissä ajan tasalla. Harvoin voi olla varma edes siitä, onko toissa kesänä bongattu ihana kirpputori auki myös tällä kesävierailulla. Parhaat Pohjois-Karjalan kirppikset löytää vain ajan kanssa seikkailemalla. Tässä niistä muutama.

Ysitien varrelta Korkeakankaantielle kääntymällä löytää tohmajärveläisen Järventauksen kirpputorin. Se on auki kuusi viikkoa juhannuksen jälkeen.

Hammaslahden latokirppis näkyy Piispantielle ja valkoinen kyltti varmistaa, että on tultu oikeaan paikkaan.

Hammaslahden latokirppis näkyy Piispantielle ja valkoinen kyltti varmistaa, että on tultu oikeaan paikkaan. Kuva: Juha Inkinen

Järventauksen Marttojen ylläpitämällä kirpputorilla on myynnissä mitä vain ihmisiltä ylimääräiseksi ilmennyttä tavaraa tai pieneksi jäänyttä vaatetta. Tarjolla on esimerkiksi vanha sokerileikkuri ja viime vuosisadan alun poliittisia lehtiä. Täällä voi tehdä löytöjä.

Ensimmäistä kertaa kirpputori on ollut toiminnassa vuonna 2008. Kesällä 2021 pöytiä vuokrattiin ennätysmäärä, 84 kappaletta. Eikä ihme, sillä myyntipöydän viikkovuokra on vain viisi euroa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

50-luvulla valmistunut Järventauksen seurapirtti on aikaisemmin toiminut ainakin maamiesseurana, nuorisoseurantalona ja urheiluseurantalona.

Asiakkaita käy Järventauksen marttojen puheenjohtajan Tuulikki Pakarisen mukaan tuhansia kesässä.

– Kyllähän niitä aina yritetään ovella laskea, mutta aina ei pysy perässä.

Vieraskirja paljastaa, että kävijöitä on ympäri Suomea, ainakin Raahesta, Vantaalta ja Turusta.

– Ihmiset löytävät tänne Facebookin ilmoitusten, tapahtumapalstojen ja puskaradion avulla, Pakarinen kertoo.

Hammaslahden latokirppis on avoinna jos se ei ole suljettu. Tällä kertaa ovet ovat kiinni, mutta myyjän saa kiinni lapun puhelinnumerosta.

Hammaslahden latokirppis on avoinna jos se ei ole suljettu. Tällä kertaa ovet ovat kiinni, mutta myyjän saa kiinni lapun puhelinnumerosta. Kuva: Juha Inkinen

Valkoinen kyltti paljastaa punaisen puurakennuksen Hammaslahden latokirppikseksi.

Valkoinen kyltti paljastaa punaisen puurakennuksen Hammaslahden latokirppikseksi. Kuva: Juha Inkinen

"Jos en ole paikalla, kysy yläpuolella olevasta talosta tai soita 0504949875".

"Jos en ole paikalla, kysy yläpuolella olevasta talosta tai soita 0504949875". Kuva: Juha Inkinen

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Järventauksen kirpparille on löytänyt myös jyväskyläläinen Olli Rautiainen, 35, perheineen. Rautiainen on viettämässä kesälomaansa Tohmajärvellä isänsä kesäasunnolla.

– Tällä kertaa ei löytynyt mitään, mutta aikaisemmin on tarttunut mukaan lastenvaatteita, Aku Ankkoja, lasten rukkasia ja vapaan tyylin hiihtomonot. Tämä on oikein kiva kirppari, Rautiainen kertoo maistellessaan kahvilan herkkuja.

Kirpputoria ja kahvilaa pidetään yllä marttojen vapaaehtoistyöllä ja 4H-nuorten avulla. Kahden viikon kesäpestiään tekevä Hanna Tolonen, 15, on päässyt myymään kirpparitavaroita ja hoitamaan kahvilaa.

Tohmajärven Järventauksessa kirpputoritavaraa tulee vastaan jo heti ulko-ovella.

Tohmajärven Järventauksessa kirpputoritavaraa tulee vastaan jo heti ulko-ovella. Kuva: Juha Inkinen

Järventauksen kirpputorilla tarjolla on mitä vain vaatteista vanhoihin lehtijulkaisuihin.

Järventauksen kirpputorilla tarjolla on mitä vain vaatteista vanhoihin lehtijulkaisuihin. Kuva: Juha Inkinen

Järventauksen kirpputorilla vaatevalikoima on lähes häkellyttävä.

Järventauksen kirpputorilla vaatevalikoima on lähes häkellyttävä. Kuva: Juha Inkinen

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Järventauksen kirpparilla on ollut perinteisesti myös valokuva- tai taidenäyttely. Kesällä 2021 oli esillä Tolosen puuväreillä taiteilemia realistisia piirroksia. Aiheiksi on valikoitunut esimerkiksi laulaja Ariana Grande ja rutistettu Coca Cola -tölkki.

– Piirrän asioita, joita näen. Jos bongaan jonkin kiinnostavan kuvan, teen siitä piirroksen, kertoo Tohmajärveltä kotoisin oleva Tolonen.

Tolosen teoksia myös myytiin 25–30 euron hintaan. Varattujakin piirroksia oli käyntihetkellä jo monta.

Kyltti Kiteentien puolessavälissä ohjaa kääntymään Tohmajärveltä päin tultaessa oikealle. Akkalassa punaisen puutalon pihalla kävijää tervehtivät rautalapioista ja muusta metallitavarasta taiteillut lehmät. Niiden suunnittelusta on kuulemma vastuussa tohmajärveläinen taiteilija Leena Rantala. Sisällä Akkalan-Jouhkolan nuorisoseurantalossa toimii kesäisin kirpputori.

Kirpputori avataan juhannuksen jälkeen viideksi viikoksi.

Sisällä myytävää tavaraa on paljon mutta hyvässä järjestyksessä. Kuten muillakin kirpputoreilla, myyntipöydät notkuvat leluja, vaatteita, elokuvia ja lehtiä. Muutama toimiva kahvinkeitinkin osuu silmään.

Hinnalla ei ole Akkalassa tavaranmyyjiä kiusattu, sillä viiden viikon kirpputoripaikka maksaa 30 euroa. Pöytävuokrista ja kahvilasta saadut varat käytetään vuonna 1939 rakennetun punaisen nuorisoseurantalon ylläpitämiseen ja korjaamiseen.

– Myyjiä on Joensuusta ja Etelä-Suomesta asti. Ja tietysti tästä Akkalan ja Jouhkolan kyliltä, nuorisoseuran johtokuntaan kuuluva Katri Hämäläinen kertoo.

Kirpputoria ja kahvilaa pyöritetään kesätyöntekijöiden voimin. Vuosi 2021 on jo yhdestoista vuosi, kun kirpputori järjestetään. Kesä 2020 jäi koronan vuoksi välistä.

Asiakkaita käy syrjäisestä sijainnista huolimatta runsaasti.

– Hyvänä päivänä saattaa käydä 100–150 ihmistä.

Kahvilassa valikoima vaihtelee päivittäin sen mukaan, mitä silloinen keittiön vastaava keksii loihtia. Käyntihetkellä tarjolla on herkullisen näköisiä omenamunkkeja ja riisipyöröjä.

Hanna Tolosen puuväripiirrokset olivat Järventauksen kirpputorin taidenäyttelynä kesällä 2021.

Hanna Tolosen puuväripiirrokset olivat Järventauksen kirpputorin taidenäyttelynä kesällä 2021. Kuva: Juha Inkinen

Aikoinaan Akkalan kirpputoria ryhdyttiin pitämään, koska kylän nuoret halusivat kesätöitä, Seija Partanen (vas.) ja Katri Hämäläinen muistelevat.

Aikoinaan Akkalan kirpputoria ryhdyttiin pitämään, koska kylän nuoret halusivat kesätöitä, Seija Partanen (vas.) ja Katri Hämäläinen muistelevat. Kuva: Juha Inkinen

Akkalan-Jouhkolan nuorisoseuran talolla on myös kahvila, jonka tarjonta vaihtelee päivittäin.

Akkalan-Jouhkolan nuorisoseuran talolla on myös kahvila, jonka tarjonta vaihtelee päivittäin. Kuva: Juha Inkinen

Enossa Ahvenisen Punaisen talon kirpputori avataan perinteisesti juhannuksen jälkeen, ja sitä pidetään auki elokuun alkuun. Pieneen punaiseen aittaan perustetulla kirpputorilla tavaroitaan saa myydä jäsenmaksun maksaneet Ahvenisen kyläyhdistyksen jäsenet.

– Ottaisimmehan me tavaroita muiltakin myyjiltä, mutta kun tila ei yksinkertaisesti riitä, Ahvenisen kyläyhdistyksen varapuheenjohtaja Eija Junttila.

Kirpputoria on pidetty nyt yhteensä 20 vuotta. Alun perin tavaraa myytiin aitan edustalla, mutta kirpparin laajennettua on siirrytty aittaan sisälle.

Pienehköllä mutta sympaattisella kaksikerroksisella kirpputorilla on myynnissä kirjoja, keittiövälineitä, lehtiä, elokuvia ja paljon muuta. Yläkertaan kiivetään puiset portaat aitan ulkopuolella. Toiseen kerrokseen on lajiteltu erilaiset myytävät vaatteet, joita on monta rekillistä.

Myyjät hinnoittelevat tuotteet itse ja huolehtivat oman myyntipaikkansa siisteydestä. Maksaminen tapahtuu päärakennuksen eteisessä, jossa käy myös kortti. Kirpparia hoitavat kesätyöntekijät ja kyläyhdistyksen jäsenet talkoovoimin.

Ahvenisen Punaisen talon historia juontuu jopa 1600- ja 1700-lukujen vaihteeseen. Päärakennuksessa myydään käsitöitä, ja vanha navetta toimii valokuvanäyttelynä, teatterina ja museona. Pihaan on tullut noin kymmenen vuotta sitten kahviorakennus, joka on auki kesäisin.

Kuva: Juha Inkinen

Ahvenisen Punaisen talon kirpputorin myyntipaikat on varattu kyläyhdistyksen jäsenille, sillä tila ei riitä kaikille,

Ahvenisen Punaisen talon kirpputorin myyntipaikat on varattu kyläyhdistyksen jäsenille, sillä tila ei riitä kaikille, Kuva: Juha Inkinen

Punaisen talon kirpputorilla on tarjolla vaatteita, sisustustavaroita ja VHS-kasetteja.

Punaisen talon kirpputorilla on tarjolla vaatteita, sisustustavaroita ja VHS-kasetteja. Kuva: Juha Inkinen

Punainen kyltti Kuutostien varressa viittoo kääntymään Joensuusta päin vasemmalle. Toinen kyltti ohjaa jäätelökioskin ohi hiekkatielle. Hiekkatien varrella vasemmalla tulee vastaan punainen puulato, joka toimii kirpparina.

Ladon ovet ovat kiinni, ja myyjää ei näy missään, mutta oveen kiinnitetty lappu neuvoo soittamaan annettuun numeroon, jos mielii ostoksille. Omistaja saadaan nopeasti kiinni. Hammaslahden latokirppiksen pitäjä Siiri Vartiainen kertoo, että asiakkaita käy Helsingistä asti.

– Tässä käy ohi ajavia matkaajia, jotka ajelevat tuota Kuutostietä.

Myynnissä on vaatteita, sekalaisia esineitä, kuten myrskylyhtyjä ja Arabian astioita. Kaikki tavarat ovat Vartiaisen mukaan suvun omia.

– Ulkopuolisten tavaroita en ota ollenkaan myyntiin. Myymme tässä omia tavaroitamme, jotka ovat jääneet ylimääräiseksi, Vartiainen kertoo.

Vaikka myyjä ei pääsisikään paikalle, osa tavaroista on esillä ladon ulkopuolella. Siitä voi jo valmiiksi valita mieleisensä ja palata sitten paremmalla ajalla.

Ahvenisen aittakirppiksen yläkerta on varattu vaatteille.

Ahvenisen aittakirppiksen yläkerta on varattu vaatteille. Kuva: Juha Inkinen

Vaatteet on siististi ripustettu ja  lajiteltu.

Vaatteet on siististi ripustettu ja lajiteltu. Kuva: Juha Inkinen

Ahvenisen kyläyhdistyksen varapuheenjohtaja Eija Junttila kertoo, että pihapiirissä käy hyvänä päivänä 300 vierasta.

Ahvenisen kyläyhdistyksen varapuheenjohtaja Eija Junttila kertoo, että pihapiirissä käy hyvänä päivänä 300 vierasta. Kuva: Juha Inkinen

Virallisia aukioloaikoja ei ole, ja kirpparilla on myyjä säävarauksella.

Kirpputoria pidetään vain kesäisin, ja Vartiainen arvelee, että ovet laitetaan kiinni syyskuun paikkeilla. Tämä on jo kymmenes kesä, kun Vartiainen on pitänyt latokirppistään.

Myyntipaikkana toimii 1930-luvulla rakennettu heinälato, joka on peruskorjattu 80-luvulla.

Maakunnan kirpputorit: Löydä ainakin nämä

Hammaslahden latokirppis, Piispantie 8, 80220 Hammaslahti. Aukeaa tänä vuonna kesäkuussa.


Järventauksen kirpputori, Korkeakankaantie 355, 82685 Tohmajärvi. Aukeaa tänä vuonna 27. kesäkuuta.


Akkalan nuorisoseuran kirpputori, Akkalantie 68, 82600 Tohmajärvi. Aukeaa tänä vuonna 27. kesäkuuta.


Ahvenisen Punaisen talon kirppis, Ahvenisentie 1431, 81260 Joensuu. Aukeaa tänä vuonna 28. kesäkuuta.


Pogostan Kirppis, Kalevalantie 23, 82900 Ilomantsi.


Siikasalmen kirpputori, Heinävedentie 21, 83100 Liperi.


Jaanan Kirppis & Käsityötarvike, Polvijärventie 3, 83700 Polvijärvi.

Juttu on julkaistu Kägi-kesälehdessä. Koko lehden pääset lukemaan täällä.

Juttua päivitetty 17.6.2022 klo 12.45: korjattu Ahvenisen Punaisen tuvan sijaitsevan Enossa, ei Tuupovaarassa.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi