play

Ahvenen voi nylkeä soppakalaksi tai paistinpannulle - katso ohjeet kalan käsittelyyn ja kokkaamiseen

Ahvenen nylkeminen on helppoa ja sisäsiistiä.

Ahvenen nylkeminen on helppoa ja sisäsiistiä. Kuva: Pekka Puustinen

Pekka Puustinen

Jokunen vuosikymmen sitten käytiin keskustelua siitä, saako mateen nylkeä vai pitääkö se paloitella keittoon perinteiseen tapaan nahkoineen, tietysti nahka hyvin pestynä.

Keskustelussa oli kaksi vahvaa koulukuntaa. Nahkamateen puolustajat väittivät keiton jäävän vaille makua, jos made nyljetään.

Nykyään ei tätä oppiriitaa enää tapaa, kukin tekee tavallaan. Itse nyljen mateen.

Ahvenen nylkeminen on todennäköisesti harvinaisempaa kuin mateen.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Mutta se on helppoa ja sisäsiistiä. Jos ei tykkää suomustamisesta tai siihen ei ole sopivaa tilaa, suomuthan sinkoilevat sinne tänne sotkien keittiön, on nylkeminen hyvä vaihtoehto pienessäkin tilassa.

Työvälineeksi tarvitset vain yleispuukon tai muun mielellään jäykkäteräisen veitsen.

Aloita nylkeminen asettamalla ahven selkä ylöspäin vasemman käden kämmenkuppiin peukalon ja muiden sormien väliin niin, että kalan pää on itseäsi kohti. (Vasenkätinen tekee käänteisesti).

Aloita nylkeminen asettamalla ahven selkä ylöspäin vasemman käden kämmenkuppiin peukalon ja muiden sormien väliin niin, että kalan pää on itseäsi kohti. (Vasenkätinen tekee käänteisesti). Kuva: Pekka Puustinen

Leikkaa sitten kalan selkänahka auki pyrstöstä niskaan. Samalla poistuu selkäevä.

Leikkaa sitten kalan selkänahka auki pyrstöstä niskaan. Samalla poistuu selkäevä. Kuva: Pekka Puustinen

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Avaa sitten puukon tai veitsen kärjellä kalan nahkaa muutaman millin syvyyteen molemmilta kyljiltä niskasta pyrstöön päin.

Avaa sitten puukon tai veitsen kärjellä kalan nahkaa muutaman millin syvyyteen molemmilta kyljiltä niskasta pyrstöön päin. Kuva: Pekka Puustinen

Paina nyt oikean käden peukalo ja etusormin kalan nahkan ja lihan väliin ja työnnä nahka auki niskasta pyrstöön. Vatsaontelon kohdalla nahka ei ehkä täysin irtoa, mutta ei haittaa.

Paina nyt oikean käden peukalo ja etusormin kalan nahkan ja lihan väliin ja työnnä nahka auki niskasta pyrstöön. Vatsaontelon kohdalla nahka ei ehkä täysin irtoa, mutta ei haittaa. Kuva: Pekka Puustinen

Katkaise nahka pyrstön juuresta ja vedä se mahapuolelta auki kiduksiin asti. Väännä kala niskan takaa poikki. Nyt sinulla on toisessa kädessä nyljetty ahven, toisessa nahka päineen, evineen ja sisälmyksineen.

Katkaise nahka pyrstön juuresta ja vedä se mahapuolelta auki kiduksiin asti. Väännä kala niskan takaa poikki. Nyt sinulla on toisessa kädessä nyljetty ahven, toisessa nahka päineen, evineen ja sisälmyksineen. Kuva: Pekka Puustinen

Ahvenen nylkemiseen riittää yleispuukko. Hyvä vaihtoehto on veitsi, jonka hamarapuolen kärjessä on terävä nysty, jolla nahkan avaaminen onnistuu hyvin.

Ahvenen nylkemiseen riittää yleispuukko. Hyvä vaihtoehto on veitsi, jonka hamarapuolen kärjessä on terävä nysty, jolla nahkan avaaminen onnistuu hyvin. Kuva: Pekka Puustinen

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Nyljettyä ahventa ei tarvitse huuhdella, se on semmoisenaan valmis pannulle tai kattilaan.

Kalassa on nylkemisen jälkeen ruoto jäljellä, mutta kypsän kalan liha irtoaa ruodosta helposti. Siksi nyljetystä kalasta tehty keitto sopii hyvin myös lapsille.

Parhaiten nyljettäväksi sopivat normaalikokoiset onki- ja katiska-ahvenet. Isommat kalat ainakin itse leikkaan mieluummin fileiksi.

Muistathan, että syyskuukin on vielä oikein anteliasta onkiaikaa niin rannalta kuin veneestä.

Resepti: Ahvenkeitto

 • Tarvitset vettä, porkkanaa, perunaa, sipulia, nyljettyjä ahvenia, suolaa, maustepippuria ja tilliä.

 • Määrän arvioit itse sen mukaan, kuinka monelle hengelle soppaa teet.

 • Siivuta porkkanat noin sentin paksuisiksi viipaleiksi. Lohko perunat sopivan kokoisiksi paloiksi.

 • Keitä porkkanoita, perunoita ja puolitettuja sipuleita kymmenisen minuuttia. Maustepippurin voit lisätä aloittaessasi keittämisen.

 • Kun porkkanat ja perunat alkavat kypsyä, lisää ahvenet ja suola. Säädä lämpö niin, ettei kattila poreile vaan keitto kiehuu hiljalleen, hymyillen.

 • Lopuksi koristele keiton pinta tillillä.

 • Makua ja väriä saat myös lisäämällä keittoon lusikallisen voita tai voimariinia. Kirkkaan keiton vaihtoehdoksi käy loppuvaiheessa lisätty ruokakerma.

 • Jos haluat ruokaisemman keiton, lisää kattilaan pussillinen kotimaisia keittojuureksia vähän viimeistään samaan aikaan ahventen kanssa.

Resepti: Ahvenpurkeri

 • Kesämökin tai kodin kalapäivän voi täydentää valmistamalla iltapalaksi ahvenpurkereita.

 • Varaa pääluvun mukaan tarvittava määrä kauraleipää, mieluimmin viipaleina, ahvenfileitä, paistorasvaa, tuoreita salaatinlehtiä, suolaa ja sitruunapippuria.

 • Paista suolalla ja sitruunapippurilla miedosti maustetut kalafileet pannulla paistinrasvassa. Paista samalla tai toisella pannulla kauraleipäviipaleet rapeiksi.

 • Nosta kalan koosta riippuen yksi tai kaksi ahvenfilettä leipäviipaleen päälle, lisää salaatinlehti ja toinen leipä kanneksi. Syö lautaselta tai paperista.

 • Jos vielä onnistut pannuttamaan kantarelleja lisähöysteeksi, niin jopa saat suusi vehnäselle.

Juttu on julkaistu Kägi-kesälehdessä. Koko lehden pääset lukemaan täällä.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi