play

Pohjois-Karjalan rajavartiosto rauhoittelee asukkaita, Joensuun sataman aavelaivat raivataan pois – Lue viikon uutiskooste

Koonnut: Jani Leinonen
Koostimme seuraavat aiheet:
  • Pohjois-Karjalan rajavartiosto rauhoittelee rajaseudun asukkaita

  • Joensuun aavelaivat raivataan pois satamasta ensi tilassa

  • Joensuulainen Ville Koistinen, 32, sai selityksen oireilleen vasta aikuisena

  • Pohjoiskarjalaisia nuoria ehdokkaita häiritty eurovaalikampanjan aikana

  • Lukusuositus: Vekaruksen laavun paikka tekee lähtemättömän vaikutuksen

Pohjois-Karjalan rajavartiosto: Elämää voi jatkaa normaalisti

Itärajan tilanne on nyt paljon esillä paikallisten puheissa ja julkisuudessa. Pohjois-Karjalan rajavartioston apulaiskomentajalla Samuli Murtosella on kuitenkin selvä viesti: elämää voi jatkaa täysin normaalisti eikä tarvetta mihinkään poikkeuksellisiin toimenpiteisiin ole.

Perinteisin itärajan valvontatapa on rajapartio. Pohjois-Karjalassa valvottavaa rajaa on noin kolmesataa kilometriä. Vierailimme Joensuun kaupunkiin kuuluvalla alueella Meriinahossa koirajapartion matkassa. Toimittajille annettiin ennen vierailua ohjeet siitä, miten pitää toimia, jos vastaan tulee venäläinen rajavartija tai karhu.

Suomen ja Venäjän rajalla on aukko, jossa sijaitsevat rajamerkit. Kuvassa apulaiskomentaja Samuli Murtonen.

Suomen ja Venäjän rajalla on aukko, jossa sijaitsevat rajamerkit. Kuvassa apulaiskomentaja Samuli Murtonen. Kuva: Juha Inkinen

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Joensuun aavelaivat raivataan pois satamasta ensi tilassa

Joensuun kaupunki haluaa entiset risteilyalukset Vinkerin ja Satumaan pois matkustajasatamasta tavalla tai toisella. Alukset eivät ole vuosikausiin liikkuneet laiturista, ja kaupungin näkökulmasta ne ovat romua.

Keskustelu siirrosta on rakennustarkastaja Jukka Hyttisen mukaan käynnissä alusten omistajan kanssa. Kaupunki on jo kysellyt toimijaa, joka voisi toimittaa alukset pois satamasta. Toinen vaihtoehto on, että omistaja siirtää alukset ja toimittaa ne telakalle Saimaan alueella, jolloin ne voitaisiin jopa kunnostaa. Jos mitään ei tapahdu pian, kaupunki ryhtyy toimiin.

Satumaa on hapantunut Joensuun matkustajasatamassa liikkumattomana useita vuosia.

Satumaa on hapantunut Joensuun matkustajasatamassa liikkumattomana useita vuosia. Kuva: Santeri Karjalainen

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Joensuulainen Ville Koistinen sai selityksen oireille vasta aikuisena

Joensuulaisen järjestyksenvalvoja Ville Koistinen, 32, hakeutui pari vuotta sitten adhd-testeihin, kun keskittymisvaikeudet vaikeuttivat elämää. Häneltä tutkittiin adhd:ta jo lapsena, mutta silloin diagnoosia ei tehty.

Diagnoosin saaminen aikuisena toi Koistiselle helpottuneen olon ja auttoi selittämään hänelle toimintatapojaan. Lääkitys mahdollistaa Koistiselle nyt opiskelun, mutta sopivaa lääkettä piti hakea noin vuoden ajan.

Koistinen kokee, että adhd tuodaan usein esille heikkoutena ja elämää vaikeuttavana asiana. Hänestä adhd voi koitua voimavaraksi, kunhan ominaisuutta osaa käsitellä.

Adhd-lääkitys auttaa Ville Koistista eniten opiskeluissa.

Adhd-lääkitys auttaa Ville Koistista eniten opiskeluissa. Kuva: Riikka Hurri

Nuoria eurovaaliehdokkaita häiritty kampanjan aikana

Pohjoiskarjalaiset eurovaaliehdokkaat Emilia Kangaskolkka, 21, ja Maija Kuivalainen, 25, ovat kohdanneet kampanjoidensa yhteydessä uhkaavaa käytöstä.

SDP:n liperiläisen ehdokkaan Emilia Kangaskolkan vaalitilaisuuteen saapunut mies yritti saada hänet kahdestaan kymmenien metrien päähän. Sama mies oli huutanut päin Kangaskolkan naamaa ja kysynyt, mitä tämä kuvittelee tekevänsä asettuessaan ehdolle.

Myös vasemmistoliiton joensuulainen ehdokas Maija Kuivalainen, 25, on todistanut epäasiallista käyttäytymistä ja uhkaavia tilanteita. Ehdokkaiden vaalimainoksia on lisäksi revitty paikaltaan esimerkiksi Joensuussa.

Emilia Kangaskolkka kertoo kohdanneensa näissä vaaleissa enemmän häirintää aiempiin verrattuna.

Emilia Kangaskolkka kertoo kohdanneensa näissä vaaleissa enemmän häirintää aiempiin verrattuna. Kuva: Santeri Karjalainen

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Lukusuositus: Vekaruksen laavu tekee lähtemättömän vaikutuksen

Pohjois-Karjala on täynnä toinen toistaan hienompia retkeilykohteita. Vekaruksen luontopolun varrella Tuupovaarassa sijaitseva, veden ympäröimälle kalliosaarekkeelle rakennettu taukopaikka lukeutuu niihin, jotka tekevät kävijään lähtemättömän vaikutuksen.

Vekaruksen ulkoilualue on kokonaisuudessaan luontonähtävyys. Kotajoen-Vekarusjoen koskimaisemissa kulkee parin kilometrin pituinen luontopolku, jonka kiertämällä näkee alueen parhaat maisemat.

Myllykosken laavu Vekaruksen luontopolun varrella on rakennettu kalliokannakselle.

Myllykosken laavu Vekaruksen luontopolun varrella on rakennettu kalliokannakselle. Kuva: Petra Mustonen

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi