play

Itä-Suomen yliopisto puntaroi vihreiden ex-puheenjohtajan Tarja Cronbergin kunniatohtoriutta

Tarja Cronberg, 80, oli Pohjois-Karjalan maakuntajohtaja vuosina 1993–2001.

Tarja Cronberg, 80, oli Pohjois-Karjalan maakuntajohtaja vuosina 1993–2001. Kuva: Emmi Korhonen / Lehtikuva

STT

Itä-Suomen yliopisto puntaroi tänään entisen vihreiden puheenjohtajan ja työministerin Tarja Cronbergin kunniatohtoriutta. Asia on esillä yhteiskuntatieteiden ja kauppatieteiden tiedekunnan tiedekuntaneuvoston ylimääräisessä kokouksessa. Asiasta kertoo Itä-Suomen yliopiston rehtori Jukka Mönkkönen STT:lle.

Eilen julkisuuteen tuli tietoja, että Cronberg on osallistunut Venäjällä seminaareihin, jotka on liitetty Kremlin propagandaan. Cronbergin Venäjä-esiintymiset tulivat Itä-Suomen yliopiston tietoon tässä yhteydessä.

Itä-Suomen yliopisto tiedotti maaliskuussa, että Cronbergiä ollaan vihkimässä yhteiskuntatieteiden kunniatohtoriksi. Tohtoripromootio järjestetään kesäkuun alkupuolella.

Yliopiston tiedotteessa maaliskuulta kerrotaan muun muassa, että Cronberg on tutkija, Pohjois-Karjalan entinen maakuntajohtaja, kansanedustaja, ministeri ja eurokansanedustaja.

– Pitkään Kööpenhaminan rauhantutkimusinstituutissa vaikuttaneella tekniikan ja kauppatieteiden tohtori Cronbergilla on pitkä kokemus sekä turvallisuus- ja rauhantutkimuksen tutkijana että vaikuttajana. Tutkijan urallaan hän on keskittynyt erityisesti pehmeään turvallisuuteen, ulko- ja turvallisuuspolitiikan muutoksiin, suurvaltapolitiikkaan ja ydinaseriisuntaan, tiedotteessa sanotaan.

Siinä myös mainitaan Cronbergin rooli Aleksanteri-instituutin vierailevana professorina.

Muun muassa Iltalehti kertoi eilen, että Cronberg on vieraillut Ukrainan sodan aikana Venäjällä seminaareissa, jotka on liitetty Kremlin vaikuttamisoperaatioon. Iltalehti on tehnyt uutisyhteistyötä eri maiden viestimien kanssa.

Iltalehden mukaan Cronberg oli esimerkiksi huhtikuussa Kaliningradissa puhumassa Baltic Platform -seminaarissa, joka järjestettiin osana Immanuel Kantin 300-vuotisjuhlaseminaaria.

Baltic Platformista on puhuttu Vladimir Putinin presidentinhallinnon määräämänä vaikuttamisoperaationa. Asia paljastuu Kremlin sisäisistä asiakirjoista, jotka myös Iltalehti kertoo saaneensa. Operaation tavoitteena on muokata yleistä mielipidettä Venäjän tavoitteisiin sopivaksi niin Baltian maissa, Pohjoismaissa kuin Saksassa.

Lehden mukaan Cronberg oli myös puhumassa Moskovassa viime marraskuussa. Hän esiintyi Primakov Readings -seminaarissa. Seminaari oli yksi Kremlin suunnitelmissa mainituista vaikuttamisoperaation tilaisuuksista.

Iltalehden mukaan Cronberg kertoi Moskovassa EU:n toteuttavan jakolinjojen politiikkaa. Kaliningradissa hän toisti Moskovassa esittämänsä ajatuksen Pohjolan julistautumisesta ydinaseettomaksi.

Cronberg selitti Iltalehdelle Venäjä-vierailujaan tutkimuksen tekemisellä.

– Teen tällä hetkellä tutkimusta Venäjän roolista ydinasejärjestelmässä, ja kirjoitan siitä kirjaa. Tällaisessa tutkimuksessa on erittäin tärkeää, että ymmärrän ja tiedän, mitä Venäjällä tapahtuu ydinasekysymyksiin liittyen, hän sanoi.

Moskovaan Cronbergiä suositteli puhujaksi Suomen Venäjän-suurlähettiläs Antti Helanterä. Helanterä kertoi lehdelle osallistuneensa itsekin kuulijana tutkimusinstituutti Imemon järjestämiin Primakov Readings -seminaareihin.

Kaliningradin-vierailuun antoi luvan Cronbergin edustaman Tukholman rauhantutkimusinstituutin (Sipri) johtaja Dan Smith. Esimerkiksi Expressen ja Insider uutisoivat Smithin sanoneen, että Cronberg teki päätöksen tilaisuuteen osallistumisesta itse eikä hän edustanut siellä Sipriä. Smith kommentoi, että tilaisuuteen osallistuminen on ollut tarkoituksenmukaista kommunikaation ylläpitämiseksi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Cronbergin vierailu Kaliningradiin nousi esille myös Ruotsissa. Ruotsalaislehti Expressen kertoi, että Ruotsin hallitus aikoo keskustella Siprin kanssa Cronbergin matkasta. Kehitysministeri Johan Forssell sanoi Ruotsin hallituksen haluavan tietää, mihin toimiin Sipri on tarttunut, jotta välttyisi joutumasta hyväksikäytetyksi Venäjän vaikutusoperaatioissa.

– Meillä on aggressiivinen Venäjä, joka levittää määrätietoisesti propagandaa ja disinformaatiota aina kun voi. Meidän on oltava hereillä näissä asioissa ja tietoisia vaarasta joutua tämän propagandan välineeksi, Forssell sanoi lehdelle.

Sipri on Ruotsin valtiopäivien perustama ja saa suuren osan rahoituksestaan Ruotsin valtiolta.

Cronberg sanoi Iltalehdessä, että jos osoittautuisi, että länsimaisia asiantuntijoita käytettäisiin Venäjän informaatiovaikuttamisessa, hän ei osallistuisi tilaisuuksiin Venäjällä.

Cronberg oli pääministeri Matti Vanhasen (kesk.) kakkoshallituksessa työministerinä vuosina 2007–2009. Vihreiden puheenjohtajana hän toimi vuosina 2005–2009.

STT ei ole tavoittanut Cronbergiä haastatteluun.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi