play

Mansikoiden sokkomaistelussa paljastui yllättävä voittaja

Testissä olivat Rumba, Allegro, Sonsation, Lumotar ja kahden eri myyjän Polkat.

Testissä olivat Rumba, Allegro, Sonsation, Lumotar ja kahden eri myyjän Polkat. Kuva: Sointu Kilpeläinen

Elisa Muhonen

Kesä ja mansikat kuuluvat yhteen. Vaikka Polka on yleisin mansikkalajike, ovat myös muut laadut löytäneet ihailijajoukkonsa. Mutta kuinka ne eroavat toisistaan ja onko Polka sittenkään se kaikkein maukkain marja? Entä voiko sama lajike maistua erilaiselta, jos sen hankkii eri tilalta?

Karjalainen testasi sokkona viittä eri mansikkalajiketta neljältä eri mansikkamyyjältä. Kaikki mansikat noudettiin samana päivänä ja testattiin muutaman tunnin sisällä ostosta. Raati arvioi mansikoiden makeutta, koostumusta, tuoksua ja ulkonäköä.

Nämä testattiin:
  • Allegro, Kuuselan Puutarha.

  • Lumotar, Pohjois-Karjalan marja ja vihannes.

  • Polka, Iivananpuro.

  • Polka, Kuuselan Puutarha.

  • Rumba, Päivärinteen Mansikkafarmi.

  • Sonsation, Päivärinteen Mansikkafarmi.

Kuvassa Lumotar.

Kuvassa Lumotar. Kuva: Sointu Kilpeläinen

Ensimmäinen testimansikka on hapokas mutta makea, ja se on myös mukavan kiinteä. Tuoksu on hyvä, joskin melko mieto. Mansikoiden koot ovat selvästi pienimmät muihin testin mansikoihin verrattuna.

Testattava erä ei ole kovin tasalaatuinen, sillä kirpsakkuus ja makeus vaihtelevat marjoittain. Eräs raatilaisista kommentoi, että "tämä ei ollut lemppari, mutta kyllä näitä syö". Testin edetessä mansikoiden perään tuli kuitenkin haikailtua.

Arvosana: 4-/5

Lajike: Lumotar

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy
Kuvassa Rumba (vas.) ja Sonsation.

Kuvassa Rumba (vas.) ja Sonsation. Kuva: Sointu Kilpeläinen

No nyt on isoja mollukoita! Testattava satsi on selkeästi arvosteltavista isoin. Kuljetuksen aikana huomasimme, että marjat erittävät paljon nestettä. Rasian pohjalta valui mehua myös viltille, ja tästä annettiin miinusta – muut mansikkalajikkeet eivät tätä tehneet.

Keskikokoisissa mansikoissa on oudohko koostumus ja vetinen maku, osa mansikoista maistuu puolestaan hieman ”eiliseltä”. Pienimmät mansikat ovat isompikokoisempia parempia ja maukkaampia. Raati toivoi mansikoiden olevan tasalaatuisempia.

Arvosana: 3/5

Lajike: Sonsation

Kuvassa Allegro.

Kuvassa Allegro. Kuva: Sointu Kilpeläinen

Tässä rasiassa on erittäin nättejä marjoja: mansikat näyttävät kiinteiltä ja mehukkailta. Ne ovat selvästi vaaleampia muihin mansikoihin nähden, ja niissä on hieman oranssihtava sävy. Marja on melko mehukas ja puraistessa niistä valui vettä.

Vetisyys vie jonkin verran makeutta, jota näihin kaipaisi hieman lisää. Vaikka marjat ovat suhteellisen miedon makuisia, oli osa jo valitettavasti hieman käyneitä. Mansikoissa on kuitenkin hyvä tuoksu.

Arvosana: 2½

Lajike: Allegro

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy
Kuvassa Polkka.

Kuvassa Polkka. Kuva: Sointu Kilpeläinen

Nämäkin mansikat ovat jumbokokoisia. Väri on selvästi tummempi muihin mansikoihin nähden. Voisiko tämä olla Polka? Tuoksu on kirpsakka eikä niin makea kuin edellisessä testirasiassa.

Muutama iso mansikka on yllättävän makea, mutta näissäkin on eroja, sillä osa mansikoista on suhteellisen mauttomia. Keskikokoisissa marjoissa on kuitenkin mukavan pehmeä maku ja koostumus. Eräs raatilaisista kommentoi: "Harmittaa, jos tämä olisi se paras, sillä olen syönyt parempiakin".

Arvosana: 4

Lajike: Polka (Kuuselan Puutarha)

Seuraavat mansikat vaikuttavat tasalaatuisilta ja -kokoisilta. Värit tosin vaihtelevat, sillä rasiassa on sekaisin tummaa ja vaaleaa marjaa. Mansikat näyttävät suhteellisen raikkailta, mutta maistellessa paljastui, etteivät ne ole ainakaan erityisen makeita. Pienimmissäkin yksilöissä on hyvin neutraali maku.

Eräs raatilaisista kommentoi mansikoita "oudoksi makuelämykseksi". Marjoja ei tehnyt mieli syödä muutamaa enempää. Mansikat eivät tuoksuneet juuri miltään.

Arvosana: 2½

Lajike: Polka (Iivananpuro)

Kuvassa Rumba.

Kuvassa Rumba. Kuva: Sointu Kilpeläinen

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Viimeisen rasian kohdalla ajattelimme, että tässä on yllättäjä. Eräs arvostelijoista kommentoi, että näistä tulee mieleen Haribon mansikkakarkit, sillä marjat ovat melko kirpsakoita. Mansikat ovat koostumukseltaan jämäköitä ja sopivan pureskeltavia. Suurimmissa mansikoissa on ehkä hieman valju maku.

Raati kiinnitti huomiota siihen, että mansikoiden siemenet ovat melko kaukana toisistaan verrattuna muihin marjoihin. Tällä ei tosin ole ehkä muuta kuin esteettistä merkitystä.

Tämä lajike oli testattavista kaikkein tasalaatuisin mutta ei makein: vaikka marjat olivat maukkaimmasta päästä, jäi raati kaipaamaan hieman lisää makeutta.

Arvosana: 4+

Lajike: Rumba

Juttu on julkaistu Karjalaisen Kägi-kesälehdessä 15.6.2024. Koko lehden voi lukea tästä linkistä.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi