play

Sekä Joensuussa että Kontiolahdella voi kävellä jäätä pitkin saareen nuotiolle – katso reittiehdotukset jäällä kävelyyn

Emmi Hirvonen ja Joel Sotikov sekä lapset Henni, Eevi ja Aarne ovat lähteneet ensimmäistä kertaa jäälle. Suuntana on Iso Hopeasaari Reijolassa.

Emmi Hirvonen ja Joel Sotikov sekä lapset Henni, Eevi ja Aarne ovat lähteneet ensimmäistä kertaa jäälle. Suuntana on Iso Hopeasaari Reijolassa. Kuva: Juha Inkinen

Petra Mustonen

Hiihtoloman kunniaksi voisi keksiä lapsille jonkin uuden kokemuksen, tuumasivat reijolalaiset Joel Sotikov, 29, ja Emmi Hirvonen, 27. Perhe ei ollut koskaan retkeillyt jäällä, joten suunnaksi otettiin Iso Hopeasaari.

He itse ovat liikkeellä kävellen, ja vuoden ikäinen Aarne taittaa matkaa isän vetämässä pulkassa. 8-vuotias Henni ja 6-vuotias Eevi viilettävät edellä suksilla. He huomasivat juuri, että jäältähän näkee keskussairaalankin.

– Vanhemmat sanoivat, että jos täällä on latu, niin me voisimme hiihtää, muuten olisi kävelty. Hiihtäminen on kivempaa kuin käveleminen, Henni kertoo.

– Tulipa tästä hyvä ulkoilupäivä, kun ei ole kovin kova pakkanen ja aurinkokin mukavasti vähän lämmittää. Eväitä ei tullut otettua mukaan, vesipullot vain, Joel Sotikov sanoo.

Henni ja Eevi Sotikov kertovat olevansa kovia hiihtämään. Jäällä he eivät ole koskaan ennen hiihtäneet, mutta se on ensi kokemuksen perusteella aika samanlaista kuin muuallakin.

Henni ja Eevi Sotikov kertovat olevansa kovia hiihtämään. Jäällä he eivät ole koskaan ennen hiihtäneet, mutta se on ensi kokemuksen perusteella aika samanlaista kuin muuallakin. Kuva: Juha Inkinen

Mihin kävelemään jäälle?
  • Linnunlahti-Aavaranta (3,5 km): uimarantojen välillä kunnossapidettävä kävelyreitti.

  • Iso Hopeasaari (1 km): Reijolan venesatamasta lähtevän ladun ympärillä moottorikelkkauria.

  • Pitkäluodon kota (1 km tai 2,8 km): kunnossapidettävät kävelyreitit Vierevänniemestä ja Kontiolahden satamasta.

  • Vehkalahti-Kuhasalo (3 km): käveltävissä esimerkiksi lumikengillä latua mukaillen.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Isoon Hopeasaareen on helppo kävellä jäätä pitkin Reijolan venesatamasta, uimarannan ja avantosaunan välistä. Matkaa tulee vain kilometri suuntaansa, ja hiihtoladun ympärillä kulkee yleensä hyvin kävelemiseen sopivia moottorikelkkauria.

Talviretkeilijöitä varten Ison Hopeasaaren laavulle on tuotu polttopuita, ja taukopaikalta löytyy myös piknik-pöytä ja huussi. Etenkin tuulisella säällä mukaan kannattaa varata lämpimät taukovaatteet, sillä tuulensuojaa ei saarella juuri ole.

Isossa Hopeasaaressa on laavu, nuotiopaikka, piknik-pöytä ja huussi. Talviretkeilijöille on tuotu polttopuita.

Isossa Hopeasaaressa on laavu, nuotiopaikka, piknik-pöytä ja huussi. Talviretkeilijöille on tuotu polttopuita. Kuva: Juha Inkinen

Joensuulainen Arttu Makkonen, 41 sekä 11-vuotias Elias ja 8-vuotias Eedith ovat tulleet Isoon Hopeasaareen suksilla. Arttu Makkonen kertoo käyneensä saaressa kymmeniä kertoja, mutta lapsille retki tähän saareen on ensimmäinen.

– Meillä on eväänä pitsaa ja kaakaota, me saatiin itse valita. Tämä paikka on ihan kiva, tulisin uudestaankin, Elias sanoo.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kulkijoita riittää aurinkoisena hiihtolomapäivänä, ja tuletkin nuotiopaikalla olisi. Arttu Makkonen harmittelee hieman, ettei mukaan tullut otettua makkaroita paistettavaksi, mutta lapsille pitsa maistuu aivan yhtä hyvin.

– Liikun itse jäällä todella paljon, mutta enemmän moottorikelkalla kuin suksilla. Nyt oli helppo tulla tähän hiihtäen töiden jälkeen lasten kanssa, Arttu Makkonen sanoo.

Isoon Hopeasaareen riittää kulkijoita niin suksilla, pyörällä kuin kävellen.

Isoon Hopeasaareen riittää kulkijoita niin suksilla, pyörällä kuin kävellen. Kuva: Juha Inkinen

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Jäätä pitkin saareen voi kävellä myös Höytiäisellä. Pitkäluodossa on talviretkeilijöitä varten polttopuilla varustettu kota, jonka yhteydessä on myös erillinen tulipaikka.

Lähtöpaikan voi valita toivotun kävelymatkan mukaan: Vierevänniemestä saareen on noin kilometri, Kontiolahden satamasta noin 2,8 kilometriä. Kävelyreitit kulkevat hiihtolatujen vieressä, ja ne huolletaan silloin kun ladutkin.

Jäälatuja mukailevia moottorikelkkauria kulkee usein sielläkin, missä varsinaisia huollettuja kävelyreittejä ei ole. Etenkin tuulen ja tuiskun jälkeen moottorikelkkaurien löytyminen voi olla epävarmaa, eikä hiihtolatuja pitkin ole suotavaa kulkea jalkaisin. Varminta voikin olla suunnata jäälle lumikengillä, liukulumikengillä tai metsäsuksilla.

Jos käytössä on hankeen sopiva varustus, toimiva retkeilyreitti on myös kulkea jäätä pitkin ja hiihtolatua mukaillen noin kolmen kilometrin matka Vehkalahden uimarannalta Kuhasaloon, josta löytyy useita tulipaikkoja. Polttopuita niihin voi hakea virkistysalueen parkkipaikan luota.

Arttu Makkonen, 41 sekä 11-vuotias Elias ja 8-vuotias Eedith pitävät evästaukoa.

Arttu Makkonen, 41 sekä 11-vuotias Elias ja 8-vuotias Eedith pitävät evästaukoa. Kuva: Juha Inkinen

Aavarannalta lähtee hiihtolatuja Pyhäsaaren ja Linnunlahden suuntiin. Linnunlahdelle kulkee myös kunnossapidettävä kävelyreitti.

Aavarannalta lähtee hiihtolatuja Pyhäsaaren ja Linnunlahden suuntiin. Linnunlahdelle kulkee myös kunnossapidettävä kävelyreitti. Kuva: Juha Inkinen

Helpointa jäällä käveleminen on Joensuussa Linnunlahden ja Aavarannan välillä, jossa kulkee rannan suuntaisen hiihtoladun vieressä suuntaansa 3,5 kilometrin mittainen huollettu kävelyreitti. Nuotiopaikkaa tauon pitämiseen ei sen varrelta kuitenkaan löydy. Kävelyreitin kunnossapitotilanteen voi tarkistaa Fluent Outdoors -palvelusta.

Jäällä liikkuvan kannattaa muistaa, ettei pelkkä moottorikelkkauran olemassaolo välttämättä tarkoita, että kyseisessä paikassa on sillä hetkellä turvallista liikkua jäällä. Jos epäilee omia taitojaan arvioida jäällä liikkumisen turvallisuutta, kannattaa pysytellä huollettujen kävelyreittien ja latujen tuntumassa.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi