play

Lumi pöllyää Pohjois-Karjalan teillä niin, että ajokeli on erittäin huono – Suomen yllä lepää lähes arktinen ilmamassa

Aihekuva.

Aihekuva. Kuva: Minna Raitavuo

STT-Lehtikuva

Lumisateet, pöllyävä lumi ja kuuraiset tiet pitävät ajokelin erittäin huonona maan keskiosissa, varoittaa Ilmatieteen laitos.

Erittäin huonon ajokelin varoitus on voimassa lauantai-illasta maanantain vastaiseen yöhön asti Pohjois-Karjalassa, Pohjois-Savossa, Keski- ja Etelä-Pohjanmaalla, Pirkanmaalla, Satakunnassa ja Keski-Suomessa. Lappia lukuun ottamatta muissa maakunnissa ajokeli on vastaavana aikana huono.

Päivystävä meteorologi Hannu Valta kertoo, että Suomen yllä olevan matalapaineen aiheuttamat lumisateet painottuvat maan keskiosiin, jossa voi lauantai-illan ja sunnuntain aikana sadella kymmenen senttiä lunta. Lumisateet ovat hänen mukaansa mahdollisia myös maan etelä- ja länsiosissa. Kaikkein vähiten lunta sataa hänen ennusteensa mukaan kaakonkulmassa.

Päivälämpötilat ovat sunnuntaina etelä- ja keskiosissa enimmäkseen 5–12 astetta pakkasta, kun taas pohjoisosissa pakkanen voi kiristyä 30 asteeseen.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Päivystävän meteorologin Vallan mukaan matalapaine väistyy maan etelä- ja keskiosista alkuviikkoon mennessä kohti pohjoista, jossa pakkanen alkaa sen vuoksi lauhtua. Samalla Baltian yllä kulkee hänen mukaansa toinen matalapainealue, joka jättää pohjoispuolelleen korkeapaineen vyöhykkeen.

Korkeapaine voi tulla Etelä-Suomen ylle, ja tämä toteutuessaan tekisi säästä poutaista. Samalla se kiristäisi pakkasia etelässä niin, että mittari voi laskea kahdenkymmenen asteen alapuolelle. Lisäksi maan päälle kertynyt lumikerros eristää hänen mukaansa maan säteilemää lämpöä.

–  On niin kylmä ilmamassa nyt tässä Suomen päällä. Lähestytään jopa arktista ilmamassaa, sanoo Valta.

Valta arvioi, että ensi viikosta tulee keskimääräistä kylmempi.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi