Henkivakuutuksia otetaan Pohjois-Karjalassakin yhä enemmän – Näin lasket riittävän korvaussumman
Henkivakuutuksia otetaan yhä kasvavissa määrin Pohjois-Karjalassa ja muualla maassa. Varsinkin korona-aikaan niitä otettiin aikaisempaa enemmän.
Vaikka raha saattaa olla monella tiukassa, kuluja harvoin karsitaan ensimmäisenä vakuutuksista, kerrotaan Lähi-Tapiola Idästä ja Kaleva Henkivakuutuksesta.
Henkivakuutus otetaan yhä samoista syistä kuin ennenkin. Jos perheen elättäjä tai toinen heistä menehtyy, jäljelle jääneet pystyvät suoriutumaan esimerkiksi lainoista, perintöveroista ja asumisen kuluista.
Kun perheen elättäjä kuolee, edunsaaja saa korvaussumman heti.
– Lainanmaksu jatkuu, perintöverot tulevat aika nopeasti maksuun, asumiseen liittyvät kulut, mökkikulut ja muut elämisen kulut jatkavat juoksuansa. Henkivakuutus tuo nopeasti varmuuden siitä, että niistä suoriutuu, sanoo henkivakuutusyhtiö Kalevan viestinnästä, markkinoinnista ja myynnistä vastaava johtaja Minna Mikkanen.
Mikä: Henkivakuutus
Henkivakuutus on vakuutus kuoleman varalle. Jos menehdyt, edunsaajille maksetaan vakuutuskorvaus, jonka he voivat käyttää esimerkiksi hautauskuluihin, asuntolainan maksuun, perintöveroihin tai arjen kuluihin.
Usein edunsaaja on lähiomainen, kuten puoliso. Edunsaaja voi kuitenkin olla kuka tahansa.
Korvausehdot riippuvat yhtiöstä. Usein henkivakuutus kuitenkin korvaa esimerkiksi sairaudesta ja tapaturmasta johtuvan kuoleman.
Henkivakuutuksen ottamisella on usein ala- ja yläikäraja. Monella yhtiöllä alaikäraja on 15–18 vuotta ja yläikäraja 64–80 vuotta. Kuolemanvaravakuutus päättyy usein sen vakuutuskauden lopussa, jonka aikana vakuutettu täyttää 70–90 vuotta yhtiöstä ja ehdoista riippuen.
Henkivakuutuksen korvauksen verotus tapahtuu joko perintöverona tai pääomatulon verona riippuen siitä, onko edunsaaja lähiomainen vai ei.
Lähde: Kaleva Henkivakuutus, Lähi-Tapiola, OP
Kalevassa suositellaan, että henkivakuutuksen korvaussumma asetettaisiin sellaiseksi, että jäljelle jääneet pärjäävät vuoden tai kaksi lainojen lyhennysten ja muiden kulujen kanssa.
– Henkivakuutuskorvauksen määrä on hyvä arvioida tarvepohjaisesti oman elämäntilanteen mukaan. Vanha nyrkkisääntö on, että korvaussumman tulisi kattaa velat, vakuutettavan vuoden bruttotulot ja 20 000 euroa elätettävää lasta kohden, Mikkanen kertoo.
Moni saattaa ajatella, että puolison menehtyessä myy yhteisen asunnon ja muuttaa pienempään, mutta asuntoa ei välttämättä saa myytyä sellaisella hinnalla kuin on ajatellut tai ollenkaan.
– Henkivakuutus on erityisen tärkeä niille, joilla on lainaa ja/tai lapsia. Lapsiperheelle vanhemman kuolema on kova paikka. Silloin on hyvä, jos henkivakuutuksen turvin voisi jatkaa elämää tutussa ympäristössä.
Kalevassa on viime vuosina otettu jonkin verran enemmän henkivakuutuksia kuin aikaisemmin. Etenkin korona-aikaan henkivakuutuksia otettiin paljon.
– Silloin ehkä kuoleman riski konkretisoitui, vaikka tosiasiassa ihmisiä kuolee paljon enemmän syöpään, sydän- ja verisuonisairauksiin ja sepelvaltimotautiin kuin koronaan, Minna Mikkanen sanoo.
Samoin korvaussummat ovat kasvaneet aikaisemmasta. Kalevan henkivakuutuksia ostaneet ovat valinneet korvaussummakseen keskimäärin lähes 130 000 euroa. Henkivakuutus otetaan useimmiten 25–45-vuotiaana.
– Otetaan niitä viidenkympin jälkeenkin, ja silloin varaudutaan usein perintöveroon.
Mikkanen korostaa, että työikäisiäkin kuolee vuosittain Suomessa vajaa 8 000 ja valtaosa sairauteen. Siksi yllättäviin tilanteisiin kannattaa varautua ajoissa.
– Suurin syy olla ottamatta henkivakuutusta on se, että se ei tule mieleen, Mikkanen sanoo.
Kuten sanomalehti Karjalainen, Kalevakin täyttää tänä vuonna 150 vuotta. Ensimmäinen henkivakuutus myönnettiin 2. joulukuuta 1874.
– Matkan varrella Kaleva on korvannut vakuutuksistaan niin espanjantaudin, hongkongilaisen kuin koronankin aiheuttamia kuolemia, Mikkanen kertoo.
Nyt ensimmäisellä suomalaisella henkivakuutusyhtiöllä on noin 221 000 vakuutettua asiakasta yhteensä 13,4 miljardin euron turvasummalla.
Viime vuonna yhtiöstä maksettiin asiakkaille korvauksia noin 102 miljoonaa euroa.
Ari Mikkonen kertoo, että moni ottaa nykyisin henkivakuutuksen kylkeen laajempaa turvaa esimerkiksi työkyvyttömyyden varalle. Kuva: Santeri Karjalainen
Lähi-Tapiola Idän liiketoimintajohtaja Ari Mikkonen kertoo, että Pohjois-Karjalassa myönnettyjen henkivakuutuksien määrät ovat olleet kasvamaan päin jo kymmenisen vuotta. Euro- ja kappalemääräinen kasvu on ollut 5–10 prosenttia vuosittain.
Se johtuu Mikkosen arvion mukaan siitä, ettei vakuutuksista haluta tinkiä vaikeista taloudellisista ajoista huolimatta.
– Nykyään varaudutaan muuhunkin kuin pelkkään kuolemaan. Tehdään työkyvyttömyyteen tai vakavaan sairauteen liittyviä ratkaisuja ja katsotaan laajemmin henkivakuuttamista, Mikkonen sanoo.
– Aiemmin vakuutus on mitoitettu lainan mukaan, mutta nyt halutaan, että turvaa on laajemmin läheisille.
Pohjois-Karjalaan myönnetään Lähi-Tapiolan kautta satoja henkivakuutuksia vuosittain. Erilaisia muutoksia henkivakuutuksiin tehdään tuhansia.
– Meillä Pohjois-Karjalassa vakuutusmäärät ovat pienempiä kuin muualla, ei kuitenkaan tavattoman paljon, Mikkonen sanoo.
Pohjois-Karjalassa henkivakuutus otetaan keskimäärin 25–40 vuotiaana, kuten muuallakin maassa.
Iäkkäämpien henkivakuutuksien ottajien osuus on kasvanut viime vuosina, ja he miettivät Mikkosen mukaan usein perintöveroa. Heidän osuutensa on kasvanut kymmeniä prosentteja.
– On mennyttä maailmaa, että vain velkaiset miettisivät henkivakuutuksia. Kannattaa pohtia muutakin kuin pelkkää kuolemaa.
Pohjois-Karjalassa keskimääräinen vakuutussumma on henkivakuutuksissa Lähi-Tapiolassa aavistuksen pienempi kuin muualla maassa. Se on noin 100 000 euroa.
Karjalainen täyttää 150 vuotta 2.10.2024. Tämä juttu on yksi juhlalehtemme jutuista.
Henkivakuutuksen voi ottaa myös puolison kanssa pariturvana. Kuva: Santeri Karjalainen
uusimmat
Tarinat
Tarinat
Luetuimmat
LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO
Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.
Whatsappilla:
Numeroon 050 3500 245
Toimitus, uutisvihjeet:
010 230 8110
toimitus@karjalainen.fi