play

Eurovaalien ennakkoäänestysinto edelleen vaisua – Koko vaalipiirin hännillä erottuu kolme Pohjois-Karjalan kuntaa

Kansalaisten äänestysinto eurovaaleissa näyttää jäävän tälläkin kertaa vaisuksi.

Kansalaisten äänestysinto eurovaaleissa näyttää jäävän tälläkin kertaa vaisuksi. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Juho Lintula

Eurovaalit eivät tunnetusti suomalaisia suurin joukon vaaliuurnille innosta, ja näin näyttää käyvän tälläkin kertaa. Viiden ennakkoäänestyspäivän jälkeen äänensä on antanut vain 14,2 prosenttia Suomessa asuvista äänioikeutetuista.

Esimerkiksi tammikuussa presidentinvaalien avauskierroksella äänestysprosentti oli viiden ennakkoäänestyspäivän jälkeen 27,6. Kevään 2023 eduskuntavaaleissakin päästiin viiden päivän jälkeen sunnuntai-iltana lukemaan 24,4 prosenttia.

Presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella Suomessa asuvista äänioikeutetuista Suomen kansalaisista äänesti lopulta 75 prosenttia ja vuoden 2023 eduskuntavaaleissa 67,5 prosenttia.

Näiden lukeminen perusteella voisi siis ennakoida eurovaalien lopullisen äänestysprosentin jäävän Suomessa tälläkin kertaa noin 40:n tuntumaan.

Savo-Karjalan vaalipiirin alueella eurovaalien ennakkoäänestys on kiinnostanut vielä koko maan keskiarvoakin vähemmän: vain 12,7 prosenttia äänioikeutetuista on jo antanut äänensä.

Pohjois-Karjalassa ahkerimmin – tai vähiten laiskasti – on äänestetty Heinävedellä, jossa äänestysprosentti on sunnuntain jälkeen 15,1. Sillä heltiää myös koko Savo-Karjalan vaalipiirin kakkossija heti Iisalmen (15,3 %) jälkeen.

Joensuussa äänensä on antanut viiden ensimmäisen ennakkoäänestyspäivän aikana 13,0 prosenttia äänioikeutetuista.

Pohjois-Karjalan ja samalla koko Savo-Karjalan alueella perää pitävät Juuka (9,3 %), Tohmajärvi (9,4 %) ja Kontiolahti (9,6 %).

Eurovaalien ennakkoäänestys jatkuu vielä maanantaina ja tiistaina. Varsinainen vaalipäivä on sunnuntaina 9. kesäkuuta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi