play

Karjalaisen tekstiviestipalstalla tehtyä ehdotusta venäläisistä puitiin Julkisen sanan neuvostossa – tuloksena vapauttava päätös

Tekstiviestien julkaisun aikaan julkisessa keskustelussa oli paljon esillä Suomen itärajan sulkeminen ja avaaminen. Kuva Niiralasta viime marraskuulta.

Tekstiviestien julkaisun aikaan julkisessa keskustelussa oli paljon esillä Suomen itärajan sulkeminen ja avaaminen. Kuva Niiralasta viime marraskuulta. Kuva: Minna Raitavuo

Jani Leinonen

Sanomalehti Karjalainen on saanut Julkisen sanan neuvostolta vapauttavan päätöksen kantelusta, joka liittyi lehden tekstiviestipalstalla viime vuonna joulukuun 16. päivä julkaistuihin, Venäjään ja venäläisiin liittyviin viestiin.

Karjalaisen tekstiviestipalstalla ehdotettiin muun muassa Suomen itärajan sulkemista lopullisesti ja Suomessa asuvien venäläisten palauttamista vastatoimena Venäjän toimille. Lisäksi viesteissä todettiin Venäjän valehtelevan, painostavan ja levittävän väärää tietoa, sekä pohdittiin empatian ja sympatian merkitystä venäjänkielisille.

Asiaan liittyviä viestejä oli kaikkiaan viisi. Kantelijoiden mukaan viestit loukkasivat ihmisarvoa ja lietsoivat vihaa kansanryhmää vastaan.

Pohdinnassa oli journalistin ohjeiden kohta 26, jossa todetaan, että etnistä alkuperää ja kansallisuutta ei pidä tuoda esiin halventavasti.

Julkisen sanan neuvosto muistuttaa ratkaisussaan, että viestit liittyivät ajankohtaiseen julkiseen keskusteluun Venäjän harjoittamasta välineellistetystä maahantulosta sekä Suomen itärajan sulkemisesta ja avaamisesta.

Mielipiteellisissä kirjoituksissa sallitaan kärjekkäitäkin ilmaisutapoja. Julkisen sanan neuvoston mukaan ehdotus Suomessa asuvien venäläisten palauttamisesta Venäjälle vastatoimena koetteli hyväksyttävyyden rajoja, mutta asiayhteydessään ei ylittänyt ihmisarvon loukkaamisen kynnystä.

Julkisen sanan neuvosto katsoo tänään antamassaan päätöksessä, että Karjalainen ei ole rikkonut hyvää journalistista tapaa. Neuvosto päätti asiasta äänin 13–1.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi