play

Lavatansseissa kannattaa käydä ainakin kerran elämässä – Näillä vinkeillä pääset alkuun

Kuva: Juha Inkinen

Tuuli Pajuri

Tanssijalkaa vipattaa, ja mieli kaipaa kesäistä tekemistä. Mikä sen parempi tapa viettää kesäiltaa kuin suunnata lähimmälle lavalle humppaamaan ja valssaamaan.

En ole tosin koskaan käynyt lavatansseissa enkä kuullut kovin monen muunkaan nuoren niin tekevän. Päätän kuitenkin lähteä etsimään tanssin taikaa ja kokeilla kesän klassikkoharrastusta.

Ensikertalaisena lavatansseihin meneminen jännittää, enhän osaa edes tanssia!

Suuntaan Liperin lavalle, sillä se on Joensuusta vain lyhyen ajomatkan päässä. Liperin Lavatanssijat järjestää siellä tanssikursseja ennen tanssien alkua. Lavoja on toki muuallakin maakunnassa.

Tällä kertaa tanssikurssilla opetetaan vaihtoaskeljenkkaa. Vajaan tunnin aikana ehtii tutustua yhden tanssilajin alkeisiin.

Vaihtoaskel sujuu aluksi hyvin myös aloittelijalta. Tämähän on helppoa! Kun kuvioihin tulee mukaan pyörähtelyt ja tanssipari, en tahdo pysyä enää mukana. Taitavan viejän kanssa kuitenkin tuntuu, että kaksi vasentakin jalkaa osaa tanssia.

Vesa Inkinen on tanssinut yli neljäkymmentä vuotta. Nuorena hän saattoi tanssia jopa kahdeksankymmentä tuntia viikossa.

Vesa Inkinen on tanssinut yli neljäkymmentä vuotta. Nuorena hän saattoi tanssia jopa kahdeksankymmentä tuntia viikossa. Kuva: Juha Inkinen

Lavatanssikonkari ja Liperin lavatanssijoiden tanssitunteja ohjaava Vesa Inkinen toivoo, että jokainen kävisi lavatansseissa edes kerran elämässään. Hän kehottaa tulemaan lavalle iloisin mielin ja muistuttaa, että lavatansseissa kaikki on rentoa.

– Täällä ei voi tanssia väärin, Inkinen toteaa.

Tanssien alkaessa naisia ja miehiä alkaa kerääntyä lavan vierekkäisille laidoille. Liityn muiden daamien joukkoon hakuriviin. En tiedä paistaako kokemattomuus nuorelta naamaltani, mutta joka tapauksessa huomaan pian jääväni seinäruusuksi.

Lavatansseissa voi olla joko miestenhaku, naistenhaku tai sekahaku. Miestenhaussa mies hakee naista tanssiparikseen ja naistenhaussa päin vastoin. Mies vie kaikissa tansseissa.

Inkinen kertoo, että hausta kieltäytyminen on epäkohteliasta.

– Jos olet hakurivissä, olet valmis tanssimaan kaikkien hakijoiden kanssa. Ei kuitenkaan tarvitse sietää humalaista tai sopimattomasti käyttäytyvää hakijaa. Silloin voi toki kieltäytyä, Inkinen summaa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy
Lavatanssitunnilla pääsee rauhassa opettelemaan tanssin alkeita.

Lavatanssitunnilla pääsee rauhassa opettelemaan tanssin alkeita. Kuva: Juha Inkinen

Inkinen ohjeistaa aloittelijaa opettelemaan ainakin foxin, sillä sen askellus sopii kaikkiin tanssilajeihin. Tango on suomalaisten suosikki, ja sitten on toki humppa, jenkka ja lukuisat muut tanssit. Tanssien aluksi ja lopuksi tanssitaan usein valssi.

Taitavan ja itsevarman tanssiparin kanssa on miellyttävä tanssia, mutta jokainen aloittaa jostakin.

– Tanssia ei opi kuin tanssimalla, eli rohkeasti vain mukaan, Inkinen neuvoo.

Jompikumpi parista saattaa huomata vasta haun jälkeen, ettei osaakaan seuraavaa tanssia. Tällöin haettava ratkaisee, miten tilanne ratkaistaan.

Hakija voi tutustuttaa parinsa tanssilajiin taitonsa mukaan. Jos hakija itse ei osaa tanssia, tulee hänen tarjota toiselle mahdollisuutta palata takaisin hakuriviin tai jatkaa tanssia.

Tansseihin voi pukeutua oman maun mukaan mutta kuitenkin siististi. Joku tulee mekossa, toinen caprihousuissa. Kannattaa pitää mielessä, että tanssiessa todellakin tulee kuuma.

Tanssikengiksi käyvät myös tavalliset kävelykengät tai tennaritkin, kunhan kenkä ei jätä mustaa viirua lattiaan. Sisäpelikengät ovat puolestaan kömpelöt.

Jalassani olevat kangastennarit ovat Inkisen mielestä ihan mukiin menevä valinta. Näillä mennään.

Tanssikenkien tulee olla mukavat jalassa ja luistaa sopivasti.

Tanssikenkien tulee olla mukavat jalassa ja luistaa sopivasti. Kuva: Juha Inkinen

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Parit tanssilattialla liikkuvat taitavasti ja sulavasti. Voin vain huuli pyöreänä ihailla tanssilattialla pyörähtelyä itse kykenemättä samaan.

Tanssi vaihtuu vauhdikkaaksi jenkaksi, ja tanssijalkaa alkaa viimeistään tässä vaiheessa vipattaa. Muutaman tanssin jälkeen eräs herroista hakee minut parikseen, ja pääsen viimein testaamaan taitojani.

Huomaan taitojeni olevan olemattomat, mutta se ei haittaa menoa. Vierustoverit tosin saattavat joutua väistelemään. Toivon, että olisin etukäteen opetellut Youtubesta edes foxin askeleet. Hidas, hidas, nopea, nopea, muistelen Inkisen opetusta.

Inkisen mukaan miehen tarvitsee osata vain yksi tanssityyli, kun taas naisen on osattava tyylejä yhtä monta kuin hänellä on viejiä. Kokemattomana koen vietävänä olemisen kuitenkin helpommaksi. Annan vain tanssin ja tanssittajan viedä.

Tennarit palvelevat tanssikenkinä varsin hyvin ja vauhdikkaassa tanssissa tulee kesäiltana kuuma. Onneksi laitoin päälleni lyhythihaisen paidan ja hameen.

Lavatansseihin voi tulla parin kanssa tai yksin. Hakurivistä löytää itselleen parin tansseihin. Samalla tutustuu uusiin ihmisiin.

Lavatansseihin voi tulla parin kanssa tai yksin. Hakurivistä löytää itselleen parin tansseihin. Samalla tutustuu uusiin ihmisiin. Kuva: Juha Inkinen

Lavatanssien taika on Inkisen mielestä tanssin ja musiikin lisäksi ihmisissä.

– Tansseissa pääsee viettämään aikaa samanhenkisten ja mukavien ihmisten kanssa. Tanssin kautta on helppo tutustua uusiin ihmisiin ja päästä juttusille, Inkinen kertoo.

Nuoremman polven on kuitenkin turha tulla lavalle kesäheilaa etsimään. Väki lavoilla on usein vanhempaa. Tällä kertaa paikallaolijoiden keski-ikä on yli viidenkymmenen. Nuoren kannattaakin lähteä lavalle oman tanssittajan kanssa, jos mielii saman ikäistä seuraa.

Lavatanssien idylli ei kuitenkaan pettänyt. Seuraavan kerran varalle päätän opetella Foxin askeleet ja etsiä itselleni tanssikaverin.

Aloittelijan muistilista lavatansseihin
  • Tule tansseihin iloisin mielin.

  • Foxilla pääset pitkälle. Muista myös valssi ja tango.

  • Laita jalkaan mukavat tanssikengät. Tennaritkin käyvät, mutta kengät eivät saa piirtää mustaa viivaa lattiaan.

  • Laita päälle siistit mutta mukavat vaatteet. Tanssiessa tulee hiki!

  • Saman parin kanssa tanssitaan 2 tanssia.

  • Hausta on epäkohteliasta kieltäytyä.

  • Lavalla kierretään aina vastapäivään. Nopeammin etenevät tanssijat kulkevat ulkoreunalla ja hitaammat sisäreunalla.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi