play

Päivi Turtiainen-Laakkonen luopui elämäntyöstään, menetti puolisonsa syövälle ja viihtyy nyt itsekseen – "Ihmeesti ihmisestä löytyy voimia"

Päivi Turtiainen-Laakkonen luotsasi tanssiryhmä Cat Peoplea 30 vuotta ja mallitoimistoa 15 vuotta. Nykyisin hän viihtyy syrjässä julkisuudelta.

Päivi Turtiainen-Laakkonen luotsasi tanssiryhmä Cat Peoplea 30 vuotta ja mallitoimistoa 15 vuotta. Nykyisin hän viihtyy syrjässä julkisuudelta. Kuva: Marko Puumalainen

Liisa Yli-Ketola

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran Karjalaisessa 9.1.2023.

"Keikka ei ole yhtään kiva, jos Päivi ei ole mukana!" Tällaiset nuorten lausahdukset saivat joensuulaisen Päivi Turtiainen-Laakkosen jaksamaan yli 30 vuotta tanssiryhmä Cat Peoplen ja 15 vuotta mallitoimisto Crazen luotsaamista.

Turtiaisen työ ei ollut mitään yhdeksästä viiteen rutiinia, vaan se oli täynnä intohimoa ja ehkä sulaa hulluuttakin. Ryhmänsä kanssa Turtiainen-Laakkonen kiersi esiintymiskeikoilla ympäri maakuntaa ja Suomea.

– Tanssi oli minulle elämäntapa, ja kiinnyin nuoriin valtavasti. Alkuun harmittelin aina, kun joku lähti ryhmästä neljä-viisi vuotta tanssittuaan. Sitten tajusin, että tehtäväni on olla kasvattaja, Päivi Turtiainen-Laakkonen muistelee.

Hän on saanut setvittyä laatikkokaupalla valokuvia ja lehtileikkeitä ja käytyä läpi Cat Peoplen historiaa ryhmän 40-vuotisjuhlan kunniaksi.

– Ajattelin, että arkistot on pakko järjestää ryhmän takia. Löysin samalla vanhan päiväkirjani, joten nyt tiedän, mitä kaikkea olen tehnyt 1980-luvun alussa. Työskentelin Joensuun kaupunginteatterin Cabaret-musikaalissa ja disco-clubin esitanssijana Kimmelissä jo ennen kuin lähdin ylioppilaskirjoitusten jälkeisenä syksynä Floridaan. Voin sanoa, että en olisi muistanut läheskään kaikkea, Päivi Turtiainen-Laakkonen hymyilee ja selaa isoja albumeita.

Ne pääsivät mukaan Turtiainen-Laakkosen uuteen kotiin Joensuun keskustassa. Muutoin viime vuodet ovat olleet karsimisen ja konmarittamisen aikaa.

– Tykkään pelkistetystä, hän sanoo.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy
Päivi Turtiainen-Laakkonen muistelee Cat Peoplen 40-vuotista taivalta hyvillä mielin: –Osasta nuorista tuli ammattilaisia, mutta koskaan en kenellekään lupaillut, että muotiala tai tanssimaailma olisivat helppoja aloja pärjätä.

Päivi Turtiainen-Laakkonen muistelee Cat Peoplen 40-vuotista taivalta hyvillä mielin: –Osasta nuorista tuli ammattilaisia, mutta koskaan en kenellekään lupaillut, että muotiala tai tanssimaailma olisivat helppoja aloja pärjätä. Kuva: Marko Puumalainen

Nykyisin Turtiainen-Laakkonen viihtyy hyvin itsekseen ja etenkin syrjässä julkisuudelta.

Haastattelua hän harkitsi pitkään mutta suostui, koska ajattelee, että hänen kokemuksistaan voi olla apua muille samaan tilanteeseen joutuville. Eivätkä sairaudet ole salattavia, ne vain osuvat kohdalle, jos ovat osuakseen.

Hän kärsii tanssin ja kovan treenaamisen aiheuttamista vaivoista. Yliliikkuvat nivelet aiheuttavat ongelmia polviin.

Jyrki-puolison kuuden vuoden takaisen kuoleman jälkeen Päivi Turtiainen-Laakkosella todettiin anemia, ja sen jälkimainingeissa löytyi vielä ongelmia luustosta sekä pahoja rasitus- ja kulumavammoja.

– Aina kyllä huolehdin, että syön vitamiinit ja kalsiumit, mutta nekään eivät auttaneet. En myöskään antanut kropan levätä, treenasin aivan liikaa.

Cat People
 • Joensuussa 12.12.1982 perustettu tanssiryhmä, josta on 40 vuodessa tullut brändi ja kokonainen tanssikoulu.

 • Alkuun ryhmässä tanssi 11 tanssijaa, mukana perustaja Päivi Turtiainen.

 • Ryhmän taitotason kasvaessa sen rinnalle tarvittiin tanssikoulutusta, syntyi tanssikoulu.

 • Parhaillaan tanssijoita oli noin 350, ja treenisaleja on ehtinyt sijaita eri puolilla kaupunkia.

 • Muoti tuli mukaan tanssiesityksiin, ja kiertuetoiminta laajentui maakunnan ulkopuolellekin.

 • TV-esiintymisiä, Miss Suomi -kiertueita, yritysjuhlia, avajaisia, sekä ilmiöksi kasvaneet Cat People muoti- ja tanssishowt.

 • Kilpailumenestykset: Showtanssi muodostelma SM-hopea 1996, SM-kulta vuosina 1997 ja 2000.


  Showtanssi muodostelma MM-kilpailut saksassa 1998 (11. sija) ja 2000 (16. sija).

 • Nimi juontaa juurensa David Bowien musiikkiin pohjautuvaan samannimiseen elokuvaan, joka sai ensi-iltansa 15.10.1982.

 • Nykyisin taiteen perusopetusta antava tanssikoulu, joka painottaa opetuslajeina show-ja streetlajeja, tarjoaa myös nyky- ja jazztanssia sekä pilatesta.

 • Suomen tanssioppilaitosten liiton jäsenkoulu.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Palataan 40 vuoden taakse, jolloin parikymppinen Päivi Turtiainen palasi työpestiltään Floridasta jouluksi Suomeen. Hän oli lähtenyt Jenkkeihin vähän kuin tanssia pakoon. Kuitenkin hän palasi sieltä vakuuttuneena siitä, että hänen piti perustaa tanssiryhmä Joensuuhun.

– Sain niin paljon kannustusta Yhdysvalloissa, jossa päädyin myös tanssikisoihin. Palkintojen kanssa kotiin palattuani soittelin tutuille tanssijaehdokkaille ja kysyin, kiinnostaisiko heitä lähteä mukaan.

Samoihin aikoihin hän aloitti työt Joensuun nuorisotoimessa, joten monet tanssijat löytyivät kaduilta ja nuorisotaloilta. Pojatkin lähtivät innolla mukaan, koska muotitanssien kurssit olivat uutta Suomessa.

Tuliaisina Jenkeistä oli disko- ja showtanssien lisäksi uutuusjumppa aerobic.

Tanssi on ollut iso osa Päivi Turtiainen-Laakkosen elämää. Tässä hän showtanssiharjoituksissa helmikuussa vuonna 1997.

Tanssi on ollut iso osa Päivi Turtiainen-Laakkosen elämää. Tässä hän showtanssiharjoituksissa helmikuussa vuonna 1997. Kuva: Anni Karvinen

Näkyvää ja persoonalleen ominaista räiskyvää elämää Päivi Turtiainen-Laakkonen sai elää tarpeekseen kiertäessään estradeja Cat People -tanssiryhmänsä kanssa.

Cat People teki jo 1980-luvun alkuvuosina paljon keikkoja ja esiintyi Joensuussakin usein muun muassa Sokoksessa pienellä lavalla. Siellä eläkeläisyleisön joukosta erottui armeijan harmaisiin pukeutunut nuori mies.

– Tyttöjen kanssa virnuilimme, että ketäköhän se meistä katselee. Varmuutta ei ollut, joten siksi en Jyrkistä alussa niin kiinnostunutkaan. Vasta vaateliike Ykkös-Mestan avajaiset juhlineen yhdisti meidät. Kimmelissä sitä kai monien muiden parien tapaan treffailtiin.

Tietenkin ihmisten kiinnostusta Päivi Turtiainen-Laakkosta kohtaan lisäsi hänen päätymisensä Laakkosten yrittäjäsukuun miniäksi ja menestyvän liikemiehen Jyrki Laakkosen puolisoksi.

– Ihmiset saattoivat sanoa, että hyvähän siinä on mallitoimistoa ja tanssikoulua pyörittää. Tosiasiassa Cat People oli jo vahvasti omillaan, kun menimme naimisiin. Jyrki kyllä kannusti minua jatkamaan, koska näki, että nautin työstäni valtavasti. Perhe-elämä ja työt pidettiin erillään, Päivi Turtiainen-Laakkonen kertoo.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Päivi Turtiainen-Laakkonen on järjestänyt Cat Peoplesta kertovat leikkeet laatikkoon.

Päivi Turtiainen-Laakkonen on järjestänyt Cat Peoplesta kertovat leikkeet laatikkoon. Kuva: Marko Puumalainen

Kuvat kertovat eri aikakausien muodeista ja tyyleistä. Aivan ensimmäisiä muotikuvia otti Päivin isä Jorma Turtiainen. Alkuun hän ei olisi toivonut tyttärestään tanssijaa, mutta sitten kun yritys lähti käyntiin, isä istui aina näytöksissä etupenkissä tukemassa ainoata tytärtään.

Kuvat kertovat eri aikakausien muodeista ja tyyleistä. Aivan ensimmäisiä muotikuvia otti Päivin isä Jorma Turtiainen. Alkuun hän ei olisi toivonut tyttärestään tanssijaa, mutta sitten kun yritys lähti käyntiin, isä istui aina näytöksissä etupenkissä tukemassa ainoata tytärtään. Kuva: Marko Puumalainen

Valokuvia on kertynyt satoja. Yksi isoimpia kokonaisuuksia oli valokuvaaja Hannu Mähösen tekemä näyttely "Doora ja tanssinorjat".

Valokuvia on kertynyt satoja. Yksi isoimpia kokonaisuuksia oli valokuvaaja Hannu Mähösen tekemä näyttely "Doora ja tanssinorjat". Kuva: Marko Puumalainen

Taaksepäin katsoessaan Päivi Turtiainen-Laakkonen näkee 1980-luvun tapahtumien ja tanssin kulta-aikana. Tanssiryhmä Cat People kiersi diskotanssin SM-kisoissa ja menestyi.

Kaikkeen lähdettiin suurella innolla ja paneutumisella mukaan.

– Pian esiinnyimme jo television Hittimittari-ohjelmassa ja Lauantaitansseissa. Ja niiden jälkeen meno kiihtyi, meitä kysyttiin aivan kaikenlaisiin tapahtumiin, joissa jaoimme nimikirjoituksia. Olihan se ihmeellistä aikaa, kaikki oli niin innostavaa. Oli avajaisia, messuja, yritysten tilaisuuksia ja missikiertueita.

Päivi Turtiainen-Laakkonen muistelee nimiä, joiden kanssa tapahtumissa esiinnyttiin: Napakympin Salmelainen, Kikka, Kirka, Esa Jr Pakarinen, Anne Pohtamo, Riitta Väisänen, Kike Elomaa, Jorma Pulkkinen ja tietenkin maakunnan oma mies Jaakko Teppo tulevat ensimmäisinä mieleen.

– Kauppakeskus Myyrmannin avajaisissa olimme Dannyn kanssa, ja Kaisaniemen Pukevan avajaisissa puolestaan 16 tanssijalla oli 45 sekuntia aikaa vaihtaa vaatteita esitysten välissä.

En ollut enää edes aviovaimo. Ja elämäntyöstäkin olin luopunut.
Päivi Turtiainen-Laakkonen kuvattiin poikiensa Tommin, Jannen ja Joonan kanssa 20. helmikuuta 1997.

Päivi Turtiainen-Laakkonen kuvattiin poikiensa Tommin, Jannen ja Joonan kanssa 20. helmikuuta 1997. Kuva: Anni Karvinen

Vauhdin jälkeen tuli lama, joka vähensi liike-elämän kiireitä. Sopivasti siihen saumaan Päivi Turtiainen-Laakkosen ja Jyrki Laakkosen perheeseen syntyi kolme poikaa: esikoisena Tommi vuonna 1989, Joona 1990 ja Janne 1994.

– Olin paljon kotona lasten kanssa, vaikka nykyään pojat muistelevat minun olleen paljon menossa heidän nuoruudessaan, Turtiainen-Laakkonen hymyilee perheenjäsenten kanssa yhdessä vietetyn Espanjan-loman jälkeen.

Siellä oli aikaa jutella ja muistella menneitä.

– Lasten kasvaessa huomasin, ettei urheiluseuroissa ollut mahdollisuutta vain harrastaa. Halusin pitää tanssin sellaisena lajina, jossa saa myös jammailla farkuissa. Kaikilla pitäisi olla mahdollisuus hyvänolon tanssiin, hän pohtii ja jatkaa:

– En ollut tähtien tekijä, mutta sain monta nuorta pois kaduilta ja mukaan harrastamaan.

Parasta liikuntaa Turtiainen-Laakkoselle on tällä hetkellä kävely Pasi-koiran kanssa.

Koiraihmisenä hän kantaa mieluusti "cat-motherin" eli kissamamman titteliä ja nauttii kaikesta yhteydenpidosta, mikä jatkuu aikoinaan tanssineiden nuorten kanssa.

– Kroppa lähtee liikkumaan vieläkin, kun kuuntelen hyvää musiikkia.

Päivi Turtiainen-Laakkonen on itse nauttinut tanssimisesta lapsesta saakka. Lapsuuskodin pöydällä hän aloitti flamencon rytmeissä tanssimisen, ja tie vei balettikouluun. Se jäi häneltä lukiovuosina, kun todettiin, etteivät hänen polvensa kestäneet baletin vaativaa treenaamista.

– Lukiovuosina tanssin jo diskoa ja muistan, että ohjasin muun muassa tanssiaiheisen kaitafilmin. Sen kuvasi luokkakaverini Mauri Ratilainen. Filmi menestyi pohjoismaisessa kaitafilmikilpailussa.

1990- ja 2000-luvuilla Cat People jatkoi menestyksekkäitä muotinäytöksiä. Tanssin rinnalle syntyi mallitoimisto.

– Hoidin myös Karjalan Neito -kilpailua 15 vuotta.

Monet mallit jatkoivat uraansa muualla Suomessa.

Päivi Turtiainen-Laakkosen idea oli yhdistää tanssia ja muotia isoiksi showesityksiksi.

– Kun näytöksemme siirtyivät kaupunginteatterilta Kimmeliin, muistan, miten lipunostajien jono ulottui Itäsillalle saakka. Vedimme jopa kolme näytöstä samana päivänä. Myös tanssisalit vaihtuivat entistä suurempiin. Silti tapahtumien järjestämisestä jäi minuun ikuinen ennakkojännitys: tuleeko tänne ketään.

Showtanssin SM-mestaruus tuli Joensuuhun vuonna 1997.

Showtanssin SM-mestaruus tuli Joensuuhun vuonna 1997. Kuva: Kimmo Kirves

Jo ennen puolison sairastumista vakavasti Päivi Turtiainen-Laakkosen elämässä alkoi iäkkäiden vanhempien hoitaminen ja lapsuudenkodin tyhjentäminen – se oli ainoan lapsen tehtävä.

– Nykyään käyn palvelukodissa katsomassa 86-vuotiasta isääni, joka ei enää puhu. 83-vuotias äitini puolestaan potee muistisairautta mutta asuu vielä itsekseen.

Talon tyhjennyksessä paljosta oli luovuttava, ja tärkeintä oli säilyttää taiteilijaisä Jorma Turtiaisen teokset ja luonnokset. Niiden järjestämisessä riittää vieläkin työtä.

– Kynnenaluseni olivat mustina, kun siivosin pitkiä päiviä kotitaloani ja iltaisin kiiruhdin siivoamaan tanssisalia.

Silloin hän oivalsi voimiensa ehtyvän yrittäjyyteen. Oli aika etsiä noin kolmellesadalle tanssivalle nuorelle tanssituntien jatkaja.

1990-luvulta lähtien Cat Peoplessa tanssinut ja ohjannut Elina Turpeinen osti yrityksen vuonna 2014. Ja Cat Peoplen tarina jatkuu yhä: 12.12.2022 sillä täyttyivät pyöreät 40 vuotta.

Kynnenaluseni olivat mustina, kun siivosin pitkiä päiviä kotitaloani ja iltaisin kiiruhdin siivoamaan tanssisalia.
Päivi Turtiainen-Laakkonen
Cat Peoplen 20-vuotisjuhlashow oli nimeltään Kissat vieköön. Kuva on otettu 8. tammikuuta 2002.

Cat Peoplen 20-vuotisjuhlashow oli nimeltään Kissat vieköön. Kuva on otettu 8. tammikuuta 2002. Kuva: Kimmo Kirves

– Miten elämä voi muuttua? Ja miten ihminen kaikesta selviytyy?

Siinä kysymyksiä, joita Päivi Turtiainen-Laakkonen on kysynyt itseltään monen monituista kertaa viimeisten vuosien aikana.

– Jos joku olisi etukäteen minulle sanonut, että Jyrki menehtyy 50-vuotiaana, en olisi kestänyt ajatusta. Mutta ihmeesti ihmisestä löytyy voimia. Kun Jyrkin syöpä todettiin, kiersimme kymmenessä kuukaudessa kaikki sairaalat, opettelin hoitamaan hänen vaivojaan – ja kai siinä itseni unohdin kokonaan.

Viimeisillä voimillaan Jyrki-puoliso yritti kannustaa vaimoaan edes syömään välillä, kun tämä valvoi sairaalasängyn vieressä.

– Ajatuksissa kävi monenlaisia asioita. Toivoin, että tämän täytyy olla paha painajainen, pian herään ja kaikki onkin hyvin.

Puolison kuoleman jälkeen Päivi Turtiainen-Laakkonen tunsi menettäneensä jopa identiteettinsä.

– En ollut enää edes aviovaimo. Ja elämäntyöstäkin olin luopunut. Ne vuodet olivat kyllä kovin surullisia. En pystynyt edes iloitsemaan täysillä ensimmäisestä lapsenlapsestani Einosta, vaikka onneksi nuoret usein toivat häntä luokseni. Nyt olen jo viiden lapsenlapsen mummi.

Turtiainen-Laakkonen vakuuttaa, että surut on surtava, mutta samalla katse on suunnattava eteenpäin.

– Aina on myös valoa.

Päivi Turtiainen-Laakkosen kodissa on esillä hänen isänsä, taiteilija Jorma Turtiaisen maalauksia. Sylissä 4-vuotias Pasi-koira.

Päivi Turtiainen-Laakkosen kodissa on esillä hänen isänsä, taiteilija Jorma Turtiaisen maalauksia. Sylissä 4-vuotias Pasi-koira. Kuva: Marko Puumalainen

Hän: Päivi Turtiainen-Laakkonen
 • Cat People -tanssiryhmän (1982) ja mallitoimisto Crazen (1999) perustaja. Luopui yrityksestään 2014.

 • Syntynyt 27.11.1962 Joensuussa.

 • Asui lapsuutensa Pyhäselässä, muutti 1970-luvulla taiteilijaisänsä Jorman ja äiti-Liljan kanssa Mutalaan.

 • Somistajan ja mainostoimittajan tutkinto. Perusti Malli ja Mainos -yrityksen vuonna 1985.

 • Perheeseen kuuluu kolme aikuista poikaa ja viisi lastenlasta. Asuu kaniinimäyräkoiransa Pasin kanssa Joensuun keskustassa.

 • Harrastaa kävelyä ja treenailee edelleen oman kunnon mukaan.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi