play

Joensuulainen Venla, 24, uupui asiakaspalvelutyössä – "Nuorille naisille kasataan paineita paitsi töistä myös ihmissuhteista"

Venla tunnistaa uupumuksen merkit nykyään paitsi itsestään myös läheisistään.

Venla tunnistaa uupumuksen merkit nykyään paitsi itsestään myös läheisistään. Kuva: Juha Inkinen

Riikka Hiltunen

Juttu on julkaistu alun perin 16.7.2023.

Nuorten naisten uupumus on viime vuosina valtavasti yleistynyt ongelma. Sen on huomannut omassa elämässään myös yksityisenä asiakaspalvelijana työskentelevä joensuulainen Venla, 24.

Venla uupui ensimmäisen kerran viime vuonna työskennellessään keikkatyöläisenä hotellissa. Työ oli raskasta, ja yhdistettynä Venlan suorittamistaipumuksiin se johti uupumukseen.

– Sain todella huonosti unta. Vuorokausirytmini oli aivan sekaisin, Venla kuvailee ensimmäisiä oireita.

Töissä Venlan uupumusta pidettiin pelkkänä väsymyksenä. Häntä kehotettiin ottamaan vain sen verran töitä kuin pystyy tekemään. Ei Venla tosin itsekään alkuun ymmärtänyt olevansa uupunut.

– Ihmettelin vain, miten en jaksanut mitään.

Venla on huomannut, että uupumuksen oireita pidetään usein pelkkänä väsymyksenä.

Venla on huomannut, että uupumuksen oireita pidetään usein pelkkänä väsymyksenä. Kuva: Juha Inkinen

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Uupumus vei ääripäästä toiseen. Alun univaikeudet vaihtuivat päiviin, jolloin Venla ei jaksanut tehdä muuta kuin nukkua.

Irtisanoutuminen hotellityöstä oli lopulta askel parempaan. Venla aloitti nykyisessä työssään, jossa sai uupumukseensa apua.

– Uuvuin myös uudessa työssäni, mutta tällä kertaa minut otettiin vakavasti, Venla kertoo.

Venla pääsi työstä sairauslomalle ja palattuaan töihin työterveyden kautta terapiaan, missä uupumuksen syitä alettiin ruotia. Venla tunnistaa ongelmat paitsi itsessään ja työpaikoissaan myös yhteiskunnassa.

– Nuorille naisille kasataan paineita paitsi töistä myös ihmissuhteista. Meille hoetaan, että tiettyyn ikään mennessä pitäisi alkaa seurustella, mennä naimisiin ja hankkia lapset, Venla luettelee.

Uupumuksen tunnistaminen on helpottunut paitsi oman itsen myös läheisten kohdalla. Nykyään Venla osaa ja uskaltaa sanoa, jos kaveri vaikuttaa uupuneelta.

– Kaveri saattaa vaikkapa ärsyyntyä helposti tai ei muuten jaksa nähdä. Myös uniongelmista valittaminen on aika selvä merkki, Venla kuvailee uupumuksen tuntomerkkejä.

Olen yrittänyt itse puhua uupumuksesta avoimesti läheisille.
Venla
Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Venla toivoisi, että uupumuksesta uskallettaisiin puhua aiempaa avoimemmin. Moni uupunut häpeää, sillä ajattelee uupumuksen johtuvan omasta heikkoudesta.

– Olen yrittänyt itse puhua uupumuksesta avoimesti läheisille. Raskastahan sitä olisi peitellä, Venla perustelee.

Aivan irti häpeästä ei Venla itsekään silti ole. Hän ei halua tulla tunnistetuksi haastattelusta, joten esiintyy siksi ilman kasvoja ja pelkällä etunimellään.

– Uupumus on itselleni sen verran tuore juttu, etten ehkä ole vielä valmis puhumaan siitä kovin julkisesti tai halua tulla yhdistetyksi aiheeseen, Venla pohtii.

Avoimemman keskustelun lisäksi Venla toivoisi, että uupumusta ennaltaehkäistäisiin enemmän. Esimerkiksi työpaikoilla voitaisiin hänen mielestään kartoittaa paremmin työntekijöiden kuulumisia.

– Myös terapiaan pitäisi päästä nykyistä helpommin. Tiedän monia, jotka kamppailevat samojen asioiden kanssa kuin minä, mutta eivät ole koskaan päässeet käsittelemään niitä, Venla lisää.

Venla saa virtaa luonnossa liikkumisesta. Uupumuksen palaaminen pelottaa silti.

Venla saa virtaa luonnossa liikkumisesta. Uupumuksen palaaminen pelottaa silti. Kuva: Juha Inkinen

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Venla saa voimaa musiikista, kavereiden tapaamisesta ja liikunnasta. Erityisesti livemusiikki ja keikoilla käyminen tuovat hänelle virtaa. Toisaalta Venla ei koe painetta tehdä vapaa-ajalla mitään erityistä, jos väsyttää.

– Yritän suhtautua vapaa-aikaan niin, että saisin oikeasti levättyä mahdollisimman hyvin.

Uupumuksen palaaminen pelottaa Venlaa. Vaikka hän on päässyt pahimmasta vaiheesta eteenpäin, on toipuminen edelleen kesken.

– Uupumuksen palaaminen on pahinta, mitä voisin itselleni tällä hetkellä kuvitella.

Kuori säilyy silloinkin, kun uupumus on voimakasta.
Venla

Venla muistuttaa, ettei uupumusta voi nähdä aina ulospäin. Hän toivoo, että mahdollisimman moni uskaltaisi kysyä läheiseltään, miten tällä oikeasti menee.

– Minäkin olin iloinen ja ystävällinen, vaikka olin uupunut. Kuori säilyy silloinkin, kun uupumus on voimakasta, Venla painottaa.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi