play

Aluevaltuuston päätös palveluverkosta ja -strategiasta kumottiin hallinto-oikeudessa – hyvinvointialueen johdossa hämmästeltiin päätöstä

Aluehallituksen puheenjohtaja Juha Mustonen ja hyvinvointialuejohtaja Kirsi Leivonen ihmettelevät hallinto-oikeuden päätöstä. Tulevaisuutta ryhdytään puntaroimaan maanantain kokouksessa.

Aluehallituksen puheenjohtaja Juha Mustonen ja hyvinvointialuejohtaja Kirsi Leivonen ihmettelevät hallinto-oikeuden päätöstä. Tulevaisuutta ryhdytään puntaroimaan maanantain kokouksessa. Kuva: Marko Puumalainen

Miia Hartikainen, Renne Ohtonen

Itä-Suomen hallinto-oikeus on kumonnut päätöksen palveluverkosta ja -strategiasta, jonka Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen aluevaltuusto teki viime vuoden kesäkuussa.

Päätös tuli yllätyksenä hyvinvointialuejohtaja Kirsi Leivoselle ja aluehallituksen puheenjohtajalle Juha Mustoselle (kesk.).

Vielä tässä vaiheessa he eivät osaa tarkemmin sanoa, mitä vaihtoehtoja jatkoon on. Askelmerkkejä aletaan puida maanantaina, kun hyvinvointialueen johtoryhmä sekä aluevaltuuston ja -hallituksen puheenjohtajisto kokoustavat.

– Tämä oli hyvin merkittävä päätös. Olemme olleet edelläkävijöitä, kun päätös tehtiin jo viime kesänä ja monet muut hyvinvointialueet vasta suunnittelevat asiaa, Kirsi Leivonen kommentoi.

Hänen mukaansa Pohjois-Karjalasta tehtiin kansallinen ennakkotapaus, mitä tulee hylkäysperusteisiin.

Perusteluna on, että valmistelun aikana tulevaisuuslautakunnan kokouksiin osallistui esteellisiä jäseniä, sellaisia, jotka ovat jossain kunnassa kunnanhallituksen jäseniä tai varajäseniä.

Kunnanvaltuustojen puheenjohtajistoon kuuluneet jäsenet eivät sen sijaan olleet hallinto-oikeuden mukaan esteellisiä.

– Jääviyskysymyksistä on ollut paljon keskustelua kansallisesti hyvinvointialueiden osalta. Mielestämme olemme toimineet oikein, Leivonen ihmettelee.

Itä-Suomen hallinto-oikeus antoi päätöksensä perjantaina. Useat tahot olivat viime vuoden kesäkuun jälkeen valittaneet hallinto-oikeuteen Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen aluevaltuuston päätöksestä.

Myös Juha Mustonen hämmästeli jääviysperusteluita. Hänen mukaansa hallinto-oikeudesta ei ole tullut valitusten jälkeenkään tietoa toimenpidekiellosta aluehallitukselle tai -valtuustolle.

– Koko talvi on sitten hyvin aktiivisesti suunniteltu strategiaa. Suunnitelma on toiminnallisesti ja taloudellisesti hyvä, Mustonen kuvailee.

Päätöksestä on mahdollisuus valittaa.

– Vielä ei tiedetä, tyydytäänkö tähän, lähdetäänkö valittamaan korkeimpaan hallinto-oikeuteen tai onko jotain muita oikeudellisia keinoja. Suunnitelma oli toiminnallisesti ja taloudellisesti hyvä.

Aluevaltuuston nyt kumotun päätöksen mukaan maakunnassa olisi jatkossa seitsemän laajan palvelun sote-asemaa, Joensuussa sijaitseva sotepalvelukeskus sekä liikkuvia lähipalveluita. Liikkuvat lähipalvelut järjestettäisiin Heinävedelle, Juukaan, Polvijärvelle, Rääkkylään ja Tohmajärvelle.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi