play

Äitejä juhlitaan sunnuntaina lämpenevässä säässä, valkovuokotkin kukkivat – tältä näyttää Pohjois-Karjalan ennuste

Äitienpäivän kukkana tunnettu valkovuokko on aloittanut kukintansa laajalla alueella.

Äitienpäivän kukkana tunnettu valkovuokko on aloittanut kukintansa laajalla alueella. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

STT, Renne Ohtonen

Äitejä päästään juhlimaan sunnuntaina lämpenevässä säässä, kerrotaan Forecan sääpalvelusta.

Lauantain sää on perjantaita aurinkoisempi. Päivä on suurimmaksi osaksi poutainen, vaikka idässä voi sataa pientä tihkua. Lämpötilat ovat Pohjois-Karjalassa 5 asteen molemmin puolin.

Maan etelä- ja keskiosiin on luvattu 9–13 astetta ja Lappiin 2–8 astetta.

– Missä aurinko pääsee paistamaan pilvien lomasta, aurinko tuntuu heti tosi lämmittävältä, kertoi STT:lle Forecan päivystävä meteorologi Joanna Rinne.

Äitienpäiväksi Suomeen leviää lämpimämpää ilmaa, ja etelässä päästään 15 asteen lukemiin. Maan keskiosassa lämpötila on 9–15 astetta ja Lapissa 4–10 astetta.

Pohjois-Karjalassa on sunnuntaina puolipilvistä ja noin 10 astetta lämmintä. Ennusteen mukaan aurinkoisinta on maakunnan eteläosissa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Rinteen mukaan sää on äitienpäivänä enemmän pilvinen kuin aurinkoinen. Maan keskiosassa voi tulla vähäisiä sateita ja pilvisyys lisääntyy päivän aikana. Tuuli kuitenkin heikkenee selvästi sunnuntaihin mennessä.

Toukokuu on ollut vähäsateinen, ja suuressa osassa maan etelä- ja keskiosaa on voimassa metsäpalovaroitus. Lauantaina varoitus laajenee Tornion kuntaan, Rinne kertoo.

Luontoliiton kevätseurannan mukaan äitienpäivän kukkana tunnettu valkovuokko on aloittanut kukintansa ainakin Kuopiota myöten. Vaikka valkovuokko on etelässä erittäin yleinen, ei sitä kasva juuri lainkaan Oulun ja Lapin lääneissä. Kasvi onkin rauhoitettu maan pohjoisosissa.

Myös ensimmäiset kielot kukkivat, samoin kuin rentukat. Ketunleipä antaa kuitenkin vielä odottaa kukintaansa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Luontoliiton mukaan toukokuussa lämmenneet säät ovat myös herätelleet hyönteisiä. Kevätseurannan mukaan myös muun muassa sisiliskot ja siilit ovat alkaneet näyttäytyä.

Huhtikuun lopun lämmin etelävirtaus toi Birdlifen mukaan tavallista enemmän hyönteissyöjälintuja. Esimerkiksi satakieliä saapui ennätyksellisen paljon.

Kuluneella viikolla viilennyt sää hidastutti saapujien tahtia, mutta keväälle uusia lajeja on silti kirjattu kymmenkunta. Ensihavaintoja on tehty muun muassa pensassirkkalinnusta, vesipääskystä, iso- ja pikkusirristä sekä mustatiirasta.

Revontulia voidaan viikonloppuna todennäköisesti nähdä koko Suomessa, kertoo puolestaan Ilmatieteen laitos.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi