play

Itä-Suomen poliisi varoittaa pankkitunnuksia urkkivista huijareista – veivät naisen tililtä useita tuhansia euroja rahaa viime lauantaina

Kuvituskuva

Kuvituskuva Kuva: Marko Puumalainen

Arttu Koistinen

Itä-Suomen poliisi varoittaa pankkitunnuksia urkkivista huijareista. Viimeisin tietoon tullut valepoliisitapaus on lauantailta 9. huhtikuuta, poliisi tiedottaa.

Huijarit onnistuivat saamaan iäkkäältä yläsavolaiselta naiselta pankkitunnukset itselleen.

Iäkkäälle naiselle tuli puhelu tuntemattomasta numerosta. Numero ei näkynyt puhelimen näytöllä, ja soittaja oli nainen.

Soittaja kertoi olevansa Helsingin rikospoliisista, ja hän kertoi uhrin pankkitietoja löytyneen rikostutkinnan yhteydessä.

Seuraavaksi naiselle soitettiin tuntemattomasta numerosta. Soittaja esiintyi pankin edustajana, Itä-Suomen poliisilaitoksen rikoskomisario Tiina Borg kertoo.

– Tämä soittaja kertoi, että naisen tililtä oli viety useita tuhansia euroja rahaa.

Kolmas puhelu tuli niin ikään tuntemattomasta numerosta. Tällä kertaa soittaja oli Helsingin rikospoliisiksi itsensä esitellyt mies.

Mies kertoi hoitavansa tapausta ja pyysi saada naisen pankkitunnukset käyttöönsä, jotta hän voisi palauttaa tililtä viedyt rahat.

Iäkäs nainen antoi pankkitunnukset miehelle. Puhelun lopuksi mies vaati, että nainen ei saa käyttää pankkitiliään tai soittaa asiasta kenellekään.

– Tässä vaiheessa nainen ymmärsi, että hän oli joutunut huijatuksi. Hän sulki nettipankin tunnukset. Hän teki asiasta sähköisen rikosilmoituksen poliisille, tiedotteessa kerrotaan.

Huijarit ehtivät kuitenkin viedä naisen tililtä useita tuhansia euroja.

– Sähköinen rikosilmoitus ei tule näissä huijaustapauksissa poliisille riittävän ajoissa, eli oikea tapa on ilmoittaa asiasta viipymättä poliisille tarvittaessa hätänumeron 112 kautta, Borg toteaa.

Borg muistuttaa, että poliisi ei kysy koskaan pankkitunnuksia missään tilanteessa.

– Mikäli poliisiksi esittäytyvä henkilö kyselee sinulta pankkitunnuksia, voit olla varma, että kyseessä on huijari. Myöskään pankit tai muut viranomaiset eivät kysele pankkitunnuksia puhelimessa, sähköposteilla, tekstiviesteillä tai sähköisillä keskustelualustoilla.

Poliisi toivoo, että omaiset ja muut ikäihmisten kanssa tekemisissä olevat tahot puhuvat huijausilmiöstä iäkkään henkilön kanssa.

– Mikäli vahinko sattuu ja huomaat luovuttaneesi pankkitunnukset huijarille, ilmoita asiasta heti poliisille sekä omaan pankkiisi. Kaikista huijausyrityksistä on syytä ilmoittaa poliisille, sillä kaikki tieto on poliisille tärkeää huijausrikosten selvittämiseksi ja estämiseksi.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi