play

Vuokra-asuntojen loppusiivouksissa muutama paikka usein unohtuu – Näitä asioita Joensuun Ellin huoltohenkilöstö tarkistaa

"Teemme yleissilmäyksiä asukkaan jäljiltä. Tässä asunnossa mikään ei aluksi kiinnitä erityistä huomiota," Kari Palviainen sanoo.

"Teemme yleissilmäyksiä asukkaan jäljiltä. Tässä asunnossa mikään ei aluksi kiinnitä erityistä huomiota," Kari Palviainen sanoo. Kuva: Minna Raitavuo

Miia Hartikainen

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran Karjalaisessa 11.2.2024.

Pesemätön vessanpönttö, peili pyyhkimisjäljillä ja likainen uunin tausta. Toisinaan ihmisten käsitykset loppusiivouksen jäljestä poikkeavat. Vuokrasuhteen päätteeksi vuokralainen ja vuokranantaja saattavat olla eri mieltä, onko siivouksen jälki riittävä ja voiko vakuuden palauttaa.

Selvitimme joensuulaisilta vuokranantajilta ja vuokranvälitysfirmalta, miten hyvin loppusiivoukset yleensä tehdään.

Pääsimme mukaan tarkistamaan, miltä Joensuun Ellin yksiö näyttää vuokralaisen pois muutettua. Huoltopäällikkö Kari Palviainen ja siivoustoimen työnjohtaja Merita Kinnunen havaitsevat opiskelijayksiön loppusiivouksessa pieniä puutteita.

Ellin asunnoissa on kuukausittain 50–400 muuttoa. Seitsemän henkilöä tekee tarkastuksia muiden huoltotöiden ohessa.

Uunin takaa löytyy usein yllätyksiä, ovat huomanneet Joensuun Ellin huoltopäällikkö Kari Palviainen ja siivoustoimen työnjohtaja Merita Kinnunen.

Uunin takaa löytyy usein yllätyksiä, ovat huomanneet Joensuun Ellin huoltopäällikkö Kari Palviainen ja siivoustoimen työnjohtaja Merita Kinnunen. Kuva: Minna Raitavuo

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy
"Kiinteä leikkuulauta on putsaamatta ja huonossa kunnossa, mutta se lasketaan normaaliksi kulumiseksi," Palviainen huomioi.

"Kiinteä leikkuulauta on putsaamatta ja huonossa kunnossa, mutta se lasketaan normaaliksi kulumiseksi," Palviainen huomioi. Kuva: Minna Raitavuo

Huoltohenkilöstö käy asunnon läpi tarkistuslistansa mukaan. Yksiön pinnat ja ikkunat ovat puhtaat. Hyllyt katsotaan läpi silmämääräisesti pölyn varalta. Lattia, seinät ja katto tarkistetaan.

Kylpyhuoneessa Kinnusen huomion kiinnittää peili, jossa näkyvät likaiset pyyhkimisjäljet.

– Huoltohenkilöstö voi puhdistaa sellaisia kohtia samalla, kun käy läpi tyhjiä asuntoja. Pienten puutteiden takia siivousta ei tilata, hän sanoo.

Vessanpönttö on jäänyt muuttosiivouksessa pesemättä, joten siivooja puhdistaa sen ennen seuraavan asukkaan muuttoa. Hanoissa on hieman kalkkeumia, jotka ovat nopeita puhdistettavia.

Useassa Ellin kohteessa on oma siivooja, joka muun työnsä ohessa siivoaa asuntoja vuokralaisten jäljiltä. Alle tunnin työmääriä ei laskuteta vuokralaisilta.

Yleisimmin siivouslaskuja lähetetään, kun on jouduttu puhdistamaan uunin takaosa, liesituuletin, ikkunat tai kylpyhuoneen kaakelit.

– Joskus seinillä on punahometta. Sen saa yleispuhdistusaineella ja harjaamalla pois, Kinnunen kertoo.

Yksiö on silmämääräisesti puhdas, mutta wc-pöntössä odottaa likainen yllätys.
"Huoltomies laittaisi maininnan pöntöstä, likaisesta peilistä ja muutamista lattian pinttymistä," Merita Kinnunen kertoo.

Yksiö on silmämääräisesti puhdas, mutta wc-pöntössä odottaa likainen yllätys. "Huoltomies laittaisi maininnan pöntöstä, likaisesta peilistä ja muutamista lattian pinttymistä," Merita Kinnunen kertoo. Kuva: Minna Raitavuo

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Joensuun Ellin vuokralaisten vaihtuvuus on suurta, sillä asunnoissa asutaan vain opiskelun ajan. Asuntoja päästään tarkistamaan usein ja ne säilyvät hyväkuntoisina, kun kunnostustarpeet huomataan pian. Tahallista paikkojen rikkomista ei juurikaan ole.

– Vakuusmaksu on poistettu käytöstä jo vuosia sitten. Senkin tarpeettomuus kertoo asukkaiden luotettavuudesta. Jos jotain menee asumisen aikana rikki, siitä kerrotaan meille, Palviainen sanoo.

Muista muuttosiivouksessa ainakin nämä
  • Puhdista kaikki pinnat, kaapit, laatikostot ja lattialistat.

  • Pese ikkunat, peilit ja ilmanvaihtoventtiilit.

  • Jääkaapin ja pakastimen puhdistus ja sulatus.

  • Puhdista uuni ja liesi yksityiskohtineen, myös uunin tausta, rasvasuodatin ja pellit.

  • Puhdista hanat ja lavuaarit. Pyri saamaan kalkkeumat puhdistettua.

  • Pese WC-istuin, lattiakaivot ja kaakelit.

Siivouslaskujen summia pyöristetään alaspäin, jos esimerkiksi pinttymä, kalkkeuma tai muut asunnon jäljet ovat syntyneet pitkällä aikavälillä.

– Kalkkeumiinkin voi vaikuttaa kuivaamalla lattian aina suihkun jälkeen ja siivoamalla säännöllisesti, Kinnunen vinkkaa.

Siivouslaskutuksen perusteita kysytään joskus, jolloin Elliltä kerrotaan tehdyt toimenpiteet ja toimitetaan huoltohenkilöstön ottamat kuvat.

– Jos asukas reklamoi, voimme osoittaa syyn, miksi on veloitettu, Palviainen sanoo.

Pasi Tolvanen kertoo, että muun muassa liedet, jääkaapit ja hanat jäävät vuokralaisella herkästi huomiotta loppusiivouksessa.

Pasi Tolvanen kertoo, että muun muassa liedet, jääkaapit ja hanat jäävät vuokralaisella herkästi huomiotta loppusiivouksessa. Kuva: Minna Raitavuo

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Myös Joensuun Kotien asukkaat tekevät asuntojen loppusiivoukset yleensä riittävän hyvin ohjeiden mukaan. Yleisen siisteyden puutteitakin ilmenee.

– Ihmisten siisteyskäsitykset poikkeavat. Ei voi odottaa, että kaikkien jäljiltä asunto on tiptop, kertoo Pasi Tolvanen, Joensuun Kotien tekninen isännöitsijä.

Joensuun Kodeilla on noin 4 500 asuntoa. Joukkoon mahtuu monenlaisia asukkaita, joista useat ovat pitkäaikaisia vuokralaisia. Asunnon kuntoa arvioidessa huomioidaan asumisaika.

– Jos asuu kymmenen vuotta, asunnossa on todennäköisemmin elämisen jälkiä.

Säännöllisesti tulee vastaan asuntoja, joissa jäljet eivät lukeudu normaalin kulumisen piiriin. On myös tahallista tuhoamista ja sisällä tupakoimista.

– Tupakoiduissa asunnoissa ei usein pelkkä peseminen riitä, vaan joudutaan usein uusimaan kalusteita, lattiapintoja ja kapselointimaalaamaan. Silloin puhutaan jopa kymmenistätuhansista euroista.

Yleensä kuukauden vuokran suuruinen vakuus riittää kattamaan peruspuutteet siivouksesta ja kunnostuksesta.

– Jos asuntoa on tuhottu, vakuus ei riitä. Ikävähennys huomioidaan vanhoja pintoja uusittaessa, eli kaikkia remonttikuluja ei veloiteta.

Joensuun Ellin asuntoihin saa ripustaa tauluja mutta mieluummin naulalla tai ruuvilla kuin tarrakoukulla, joka irrotettaessa voi viedä maalia ja pintaa seinästä.

Joensuun Ellin asuntoihin saa ripustaa tauluja mutta mieluummin naulalla tai ruuvilla kuin tarrakoukulla, joka irrotettaessa voi viedä maalia ja pintaa seinästä. Kuva: Minna Raitavuo

Vuokranvälitysfirma OVV Asuntopalvelut tekee Joensuussa kuukausittain keskimäärin 5–10 muuttotarkastusta asuntoihin, joiden omistajat ovat valinneet vuokranvälittäjältä täyden palvelun kokonaisuuden. Osa vuokranantajista tarkastaa asuntonsa itse.

Kattavalla siivousohjeella pyritään minimoimaan muuttosiivoukseen liittyviä erimielisyyksiä.

– Esimerkiksi ikkunoiden pesu on sellainen, josta usein väännetään, että pitävätkö ne olla pestynä vai ei. Myös ulkopinnat pestään sään salliessa. Ikkunoiden välit tulee pyyhkiä aina, kertoo vuokravälittäjä Martti Kortelainen Joensuun OVV:sta.

Huonosti pesty uuni, kalkkeutunut ja huonosti puhdistettu hana sekä pesemätön liesituulettimen suodatin ovat yleisimpiä puutteita, joihin OVV Asuntopalvelut törmää asuntojen loppusiivouksen jälkeä tarkastellessa.

Huonosti pesty uuni, kalkkeutunut ja huonosti puhdistettu hana sekä pesemätön liesituulettimen suodatin ovat yleisimpiä puutteita, joihin OVV Asuntopalvelut törmää asuntojen loppusiivouksen jälkeä tarkastellessa. Kuva: OVV Asuntopalvelut

Yleensä OVV:n tarkistamat asunnot ovat hyvin siivottuja, mutta usein ilmenee pieniä puutteita siivouksen jäljessä. Asunnosta pois muuttaneelle vuokralaiselle tarjotaan aikataulujen niin salliessa mahdollisuus käydä korjaamassa tarkastuksen yhteydessä havaitut siivouspuutteet.

– Pyrimme kirjaamaan vuokrasopimukseen, että jos asunnon loppusiivouksessa on puutteita, vuokranantajalla on oikeus siivouttaa asunto vuokralaisen kustannuksella.

Harvoin vastaan tulee täysin siivoamattomia asuntoja, joihin on tilattava siivousfirma, mutta sellaisiakin tapauksia OVV:lle osuu ajoittain.

Yleisimpiä syitä, että vakuutta tai osaa siitä ei palauteta, ovat siivouspuutteet, veden tasausmaksu sekä hajonneet asiat, joita ei katsota asunnon tavanomaiseksi kulumiseksi.

– Vuokralaista pyydetään tekemään muuttokatselmus asuntoon muuttaessa. Pois muuttaessa kuvat ovat paras todistus osoittamaan, missä kunnossa asunto on ollut ennen vuokralaista.

Välillä ilmenee vuokralaisen ja vuokranantajan välisiä erimielisyyksiä vuokravakuuden takaisinmaksusta.

– Kauttamme välitetään paljon asuntoja, joten meille on muodostunut hyvä näkemys siitä, mikä on normaalia kulumaa ja missä kunnossa siisteyden pitäisi olla.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi