play

Video: Joensuulainen Kosti Kyläinpää, 24, on kolminkertainen Suomen mestari lajissa, jonka vain harva tuntee – "Tämä mukailee vähän rantalentopalloa"

Kosti Kyläinpää (keskellä) on pelannut roundnetiä SM-tasolla ja viimeisimpänä lajin ensimmäisissä maailmanmestaruuskisoissa.

Kosti Kyläinpää (keskellä) on pelannut roundnetiä SM-tasolla ja viimeisimpänä lajin ensimmäisissä maailmanmestaruuskisoissa. Kuva: Matti Vassinen

Simo Natunen

Pieni trampoliinimainen verkko, pallo ja neljä pelaajaa. Kukin pelaajista syöksyy vuorollaan Vallilanaukion nurmikolla kohti keltaista palloa ja yrittää läimiä sitä kämmenillään verkkoon. Pallo tippuu, joku tuulettaa ja syöttäjä vaihtuu. Kyse on roundnet- tai spikeball-nimisestä lajista.

– Tämä mukailee vähän rantalentopalloa. Tässä ei vain ole puolia, joensuulainen lajin harrastaja Kosti Kyläinpää, 24, kertoo.

Pelissä kaksi kahden hengen joukkuetta pyrkii lyömään palloa korkeintaan kolmella kosketuksella pieneen verkkoon. Pisteen saa, jos vastustajakaksikko lyö ohi verkosta. Jokaisesta pallosta saa pisteen, ja peli päättyy, kun jompikumpi joukkueista pääsee ennalta sovittuun pistemäärään, usein 11, 15 tai 21 pisteeseen.

Palloa ei saa koskettaa itse kahta kertaa peräkkäin, vaan kosketukset tehdään peliparin kanssa vuorotellen. Käytännössä ensimmäisellä kosketuksella torjutaan vastustajan lyönti, toisella passataan pallo peliparille ja kolmannella isketään verkkoon. Kentällä saa liikkua missä vain, mutta vastustajaa ei saa häiritä tai estää.

Pentti Hökkä (vas.), 24, Olli Sairanen, 24, Nooa Saari, 30, ja Kosti Kyläinpää, 24, käyvät pelaamassa lajia säännöllisesti joko Vallilanaukiolla tai Ystävyydenpuistossa. Jalkapallokengillä nurmikkoon saa parhaan pidon.

Pentti Hökkä (vas.), 24, Olli Sairanen, 24, Nooa Saari, 30, ja Kosti Kyläinpää, 24, käyvät pelaamassa lajia säännöllisesti joko Vallilanaukiolla tai Ystävyydenpuistossa. Jalkapallokengillä nurmikkoon saa parhaan pidon. Kuva: Matti Vassinen

Pelaaminen ei vaadi pelaajien lisäksi kuin netistä ostetun setin, eli ilmatäytteisen pienen pallon ja kasattavan verkon.

Pelaaminen ei vaadi pelaajien lisäksi kuin netistä ostetun setin, eli ilmatäytteisen pienen pallon ja kasattavan verkon. Kuva: Matti Vassinen

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Uudesta lajista ei varsinaisesti ole kysymys. Roundnet keksittiin tiettävästi jo vuonna 1989 Yhdysvalloissa. Se menetti kiinnostavuutensa 1990-luvulla ja löytyi uudestaan 2000-luvulla.

Kosti Kyläinpää pääsi lajin pariin ensimmäisen kerran Norjassa vuonna 2017. Siellä laji oli kotimaata pidemmällä.

– Kokeilimme siellä veljeni kanssa sitä, ja peli tuntui kiinnostavalta. Rupesimme pelaamaan Suomessa ja löysimme muita, jotka harrastivat. Vuoden päästä olimme järjestämässä ja osallistumassa lajin ensimmäisiin SM-kilpailuihin. Voitimme ne, ja jäin koukkuun.

Hämeenlinnasta kotoisin oleva Kosti Kyläinpää muutti Joensuuhun vuonna 2019 opiskelujen perässä. Silloin roundnetiä pelattiin vain Tampereella. Nyt Joensuussa on oma seura, jossa on 20 jäsentä. Peleistä sovitaan yhteisessä Whatsapp-ryhmässä, jossa on 40–50 paikallista pelaajaa. Kyläinpää on Joensuun roundnet ry:n puheenjohtaja ja istuu lajin valtakunnallisen yhdistyksen hallituksessa.

Joensuussa uusia jäseniä tulee kavereiden kavereista ja tuttavien kautta. Seura pelaa torstaisin Rauhanpuistossa ja talvisin Joensuun areenan tekonurmella. Ohikulkijoissa tuntematon laji on herättänyt kiinnostusta ja kysymyksiä.

– Melkein joka kerta kun pelaa, pääsee kertomaan, mistä lajista on kyse, Kyläinpää sanoo.

Eniten innokkaita pelaajia on kesällä, ja syyskuu alkaa olla lämpötilaltaan viimeisiä hetkiä pelata ulkona. Yhdysvalloissa peli on suositumpi ja leviää erityisesti yliopistoyhteisöissä. Suomessa kilpailevia pelipareja on Kyläinpään arvion mukaan 100–200.

Kosti Kyläinpää on viiden vuoden aikana menestynyt lajissa hyvin. Jalkapallotaustasta on ollut paljon apua.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy
Luokanopettajaksi opiskeleva Kosti Kyläinpää muistelee, että vuonna 2019 Joensuussa ei vielä roundnetiä pelattu. Nyt pelaajia on jo 40–50. Mukaan peleihin pääsee vain ilmestymällä seuran yhteisiin pelihetkiin.

Luokanopettajaksi opiskeleva Kosti Kyläinpää muistelee, että vuonna 2019 Joensuussa ei vielä roundnetiä pelattu. Nyt pelaajia on jo 40–50. Mukaan peleihin pääsee vain ilmestymällä seuran yhteisiin pelihetkiin. Kuva: Matti Vassinen

Viime viikolla Kyläinpää osallistui Belgiassa järjestettyihin lajihistorian ensimmäisiin maailmanmestaruuskilpailuihin. Yhteensä 500 kansainvälistä kilpailijaa kilpaili turnauksen voitosta, ja faneja tuli Saksasta, Itävallasta ja Sveitsistä asti. Kyläinpää muodosti veljensä kanssa peliparin ja sijoittui miesten sarjassa sijalle 81. Voiton naisten ja miesten sarjoissa vei yhdysvaltalaisjoukkueet.

– Heillä on lajikehitys ainakin kymmenen vuotta meitä edellä, Kyläinpää sanoo.

Ulospäin roundnetin pelaaminen näyttää haastavalta ja nopeatempoiselta, mutta verkkoon osuminen rupeaa onnistumaan Kosti Kyläinpään mukaan parin tunnin harjoittelulla. Paras pelialusta on joensuulaisen mielestä nurmikko, mutta myös tekonurmella ja uimarantojen hiekalla voi pelata.

– Minulla on aina kyljet auki, kun pelaa tekonurmikolla. Oikea nurmikko on pehmeämpi.

– Tämä on sellainen laji, jossa voi pitää joko ystävien kanssa hauskaa tai sitten pelata tosissaan ja yrittää olla maailman paras.

Peliä pelataan yleensä neljästään, ja peliparit kilpailevat toisiaan vastaan.

Peliä pelataan yleensä neljästään, ja peliparit kilpailevat toisiaan vastaan. Kuva: Matti Vassinen

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Lajia kutsutaan roundnetiksi ja spikeballiksi, mutta Kyläinpää käyttää roundnet-nimitystä. Spikeball juontuu hänen mukaansa ainakin osin yhdysvaltalaisesta pelivälineitä myyvän yrityksen nimestä.

– Kavereilta saatetaan tosin kysellä, että mennäänkö spikeä pelaamaan.

Virallista suomennosta roundnet-nimitykselle ei ole. Kyläinpää muistaa jonkun väläytelleen nimityksiä verkkopallo tai pyöräpallo.

– Molemmat ovat aivan hirveitä, niitä ei kannata käyttää, Kyläinpää nauraa.

Peliä ei ole pakko pelata neljästään, vaan pallottelu onnistuu vaikka kahdestaan tai kuudestaan.

Joensuulainen Olli Sairanen, 24, on parin vuoden aikana pelannut vain satunnaisesti, mutta aikoo nyt ryhtyä pelaamaan säännöllisesti. Hän löysi roundnetin pariin ystävänsä kehotuksesta. Sairasta kiehtoo lajissa pelin vauhdikkuus ja mahdollisuus kehittää ja käyttää koordinaatiota.

– Olen muutenkin tykännyt pallopeleistä ja minulla on futistausta. Tämä erottuu muista lajeista ainakin siinä, ettei tässä tarvita välineitä.

Olli Sairanen kokeili lajia ensimmäisen kerran kaksi vuotta sitten.

Olli Sairanen kokeili lajia ensimmäisen kerran kaksi vuotta sitten. Kuva: Matti Vassinen

Yleensä Kosti Kyläinpää, Pentti Hökkä, Nooa Saari ja Olli Sairanen pelaavat rennosti matkakaiutin verkon alla. Vallilanaukion nurmikkoon on kulahtanut jo kaksi samanmuotoista aluetta pelaamisesta.

Yleensä Kosti Kyläinpää, Pentti Hökkä, Nooa Saari ja Olli Sairanen pelaavat rennosti matkakaiutin verkon alla. Vallilanaukion nurmikkoon on kulahtanut jo kaksi samanmuotoista aluetta pelaamisesta. Kuva: Matti Vassinen

Kukaan ei vielä pelaa Suomessa roundnetiä ammatikseen, mutta Kosti Kosti Kyläinpää toivoo, että se olisi tulevaisuudessa mahdollista. Se vaatisi sponsoreita.

– Ei tässä rahaa hirveästi liiku. MM-kisoihin saimme sentään neljä sponsoria lentolippuihin ja muihin kustannuksiin.

Kyläinpäällä on ystävänsä kanssa myös lajiin liittyvä oma yritys, jonka tarkoitus on ollut kehittää välineistöä parempaan suuntaan. Yritys ei ole tällä hetkellä aktiivinen, sillä kummallakaan yrittäjistä ei ole sille juuri nyt aikaa.

– Se vaatisi työtä kuusi päivää viikossa ja lainan, jotta päästäisiin hommiin.

Kosti Kyläinpää
  • Syntynyt Hämeenlinnassa 17.12.1997.

  • Opiskelee Itä-Suomen yliopiston Joensuun kampuksella luokanopettajaksi.

  • Pelasi aikaisemmin jalkapalloa.

  • On osallistunut roundnetin Suomen mestaruuskilpailuihin viidesti ja voittanut kolmesti.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi