play

Joensuussa vuosikymmenten aikana tutuksi tullut Arvo Rautiainen, 70, siirsi suutarintaitonsa pojalleen Antti Rautiaiselle, 38 – "Kengät ovat kyllä muuttuneet muovisemmiksi ja kertakäyttöisemmiksi"

Arvo Rautiainen aikoo lopettaa työnteon vasta sitten, kun terveys pettää. Hän pyöräilee 12 kilometriä päivässä, joten sitä saa odottaa. – Bensaa taisin kuluttaa koko talven aikana vain 60 litraa.

Arvo Rautiainen aikoo lopettaa työnteon vasta sitten, kun terveys pettää. Hän pyöräilee 12 kilometriä päivässä, joten sitä saa odottaa. – Bensaa taisin kuluttaa koko talven aikana vain 60 litraa. Kuva: Marko Puumalainen

Simo Natunen

Juttu on julkaistu Karjalaisessa ensimmäisen kerran 28.4.2022.

Keskustan Citymarketin käytävältä tuttu suutariyritys Verstas muutti huhtikuussa uusiin tiloihin Isoon Myyhyn. Uudessa toimitilassa on kaksi kertaa enemmän neliöitä. Viime aikoina suutaripalvelujen ja avainten jyrsinnän rinnalle on tullut uusia palveluja.

Suutariyrityksen perusti nykyisen yrittäjän Antti Rautiaisen, 38, isä Arvo Rautiainen, 70, vuonna 1980. Yrityksen Arvo Rautiainen on jo jättänyt pojalleen, mutta tekee Verstaassa töitä silloin, kun häntä tarvitaan.

– Ei eläkemies enää kellokorttia tarvitse, Arvo Rautiainen sanoo.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy
Verstaan uusissa toimitiloissa on kaksi kertaa enemmän neliöitä. Antti Rautiainen (kesk.) kertoo, että iso laserleikkuri ja uv-tulostin veivät paljon tilaa.

Verstaan uusissa toimitiloissa on kaksi kertaa enemmän neliöitä. Antti Rautiainen (kesk.) kertoo, että iso laserleikkuri ja uv-tulostin veivät paljon tilaa. Kuva: Marko Puumalainen

Citymarketin käytävällä tutuksi tulleella 70-vuotiaalla Arvo Rautiaisella on yli 40 vuoden kokemus suutarintyöstä. Vaikka maailma on muuttunut ympärillä, suutarintyö ja työkalut eivät.

– Kengät ovat kyllä muuttuneet muovisemmiksi ja kertakäyttöisemmiksi. 80-luvulla vetoketjut ommeltiin kolmella ompeleella. Tänään ne ovat kahdella ompeleella.

Antti Rautiainen siirtyi suutarin käsityöammattiin yhdeksän vuotta sitten. Sitä ennen hän työskenteli teollisuusalalla. Arvo Rautiainen oli jo pikkuhiljaa jäämässä eläkkeelle, joten poika osti liikkeen isältään pois.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Arvo Rautiainen muistelee, että ennen Abloyn avaimia tehtiin jopa 200 kappaletta päivässä asiakkaille. Autonavaimiakin oli työn alla 40-50 joka päivä. Nykyisin määrät ovat vain murto-osa huippuvuosista.

– Volvoonkin oli ennen neljä kappaletta avaimia. Nyt on vain yksi, Antti Rautiainen sanoo.

Avaimien jyrsintää kysytään edelleen, mutta ei yhtä paljon kuin ennen.

Avaimien jyrsintää kysytään edelleen, mutta ei yhtä paljon kuin ennen. Kuva: Marko Puumalainen

Pelkillä suutaripalveluilla ei Antti Rautiaisen mukaan enää nykymaailmassa pärjää. Kenkien korjaamisen ja avainten jyrsinnän rinnalla liikkeessä vaihdetaan älypuhelimien näyttöjä, laserleikataan vanerista avaimenperiä ja uv-tulostetaan esimerkiksi frisbeegolfkiekkoihin kuvioita. Uv-tulostimella voi tulostaa kuvia melkein mille tahansa tasaiselle pinnalle.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

– Kun korona alkoi, kaikki työt käytännössä pysähtyivät. Siksi piti ottaa nämä printtaus- ja leikkaushommat lisäksi, Antti Rautiainen sanoo.

Antti Rautiainen on itse opiskellut uv-tulostimen ja laserleikkurin käyttämisen. Lisäksi hän on saanut avukseen laitteisiin perehtyneen ja puhelimia korjaavan Tuomo Koukun, 39.

Tuotteet, työkalut ja tulostimet ovat jo löytäneet paikkansa uudessa toimitilassa Torikadun varrella. Uusiin tiloihin siirryttiin, koska vuokrasopimus Citymarketin tiloissa irtisanottiin.

– Edellisessä alkoi olla jo aika ahdasta, kun suuret koneet olivat puolta pienemmässä tilassa, yrittäjä Antti Rautiainen sanoo.

Antti Rautiainen (vas.) on itse opiskellut leikkurin ja uv-tulostimen käytön. Apuna on ollut työntekijä Tuomo Koukku.

Antti Rautiainen (vas.) on itse opiskellut leikkurin ja uv-tulostimen käytön. Apuna on ollut työntekijä Tuomo Koukku. Kuva: Marko Puumalainen

Laserleikkurilla vanerista saadaan leikattua melkein minkälainen avaimenperä tahansa. Viimeistelyn voi hoitaa uv-tulostimella.

Laserleikkurilla vanerista saadaan leikattua melkein minkälainen avaimenperä tahansa. Viimeistelyn voi hoitaa uv-tulostimella. Kuva: Marko Puumalainen

Tänä päivänä kysytään kuitenkin yhä eniten perinteisiä suutarintöitä ja avaimia.

– Autonavaimia enemmän korjataan kuin tehdään uusia. Kaukosäätimistä vaihdetaan paristoja, nappeja ja mikrokytkimiä, Antti Rautiainen sanoo.

Vuokrakaan ei ole paljon edellistä kalliimpi. Uudet ja vanhat asiakkaat ovat jo hyvin löytäneet uudelle ovelle.

– Onhan tämä vilkas katu, Antti Rautiainen sanoo.

Uv-tulostimella saadaan kuva aikaiseksi melkein mille tahansa tasaiselle pinnalle. Lasiin se tosin tarttuu huonosti.
– Teemme näitä yksityisille ja alihankintana, Antti Rautiainen sanoo.

Uv-tulostimella saadaan kuva aikaiseksi melkein mille tahansa tasaiselle pinnalle. Lasiin se tosin tarttuu huonosti. – Teemme näitä yksityisille ja alihankintana, Antti Rautiainen sanoo. Kuva: Marko Puumalainen

Suutarintaitonsa Arvo Rautiainen on opettanut pojalleen ja uskoo oppien menneen myös perille. Hän on täysin vakuuttunut siitä, että Antti Rautiainen pystyy korjaamaan kenkiä siinä missä hänkin.

Arvo Rautiainen on viihtynyt uusissa isommissa tiloissa hyvin, mutta laserleikkurit ja uv-printterit hän jättää suosiolla nuoremmille. Eläkeläinen keskittyy mieluummin kenkien korjaamiseen ja veitsien teroittamiseen.

Arvo Rautiainen aikoo jatkaa työskentelyä niin kauan kuin terveyttä riittää.

– Olen vasta saanut uudet polvinivelet. Nyt on mukava olla, Arvo Rautiainen sanoo vetreänä.

Kesät hän viettää mökillään Uskalissa. Eläkeläinen suuntaa sinne heti, kun lumet sulavat.

– Lähden kalastamaan, kuuntelemaan luontoa ja tekemään polttopuita.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi