play

Kun siirtolaislapset kysyivät, oletko Israelin vai Palestiinan puolella, joensuulaislääkäri Tuulia Katajavuori sanoi auttavansa kaikkia

Joensuulainen lääkäri Tuulia Katajavuori oli mukana Välimeren avustusoperaatiossa viime vuoden loppupuolella. Kotiin hän palasi tammikuun alussa.

Joensuulainen lääkäri Tuulia Katajavuori oli mukana Välimeren avustusoperaatiossa viime vuoden loppupuolella. Kotiin hän palasi tammikuun alussa. Kuva: Saija Kauhanen

Saija Kauhanen

Juttu on julkaistu Karjalaisen verkkosivuilla ensimmäisen kerran 26.2.2024.

Vihdoin Ocean Viking -laivaan pelastautunut mies oli turvassa. Enää hänen ei tarvinnut yrittää kolmatta kertaa Välimeren kautta Eurooppaan.

Edellisellä reissulla häneen veneessään olleista noin sadasta siirtolaisesta vain seitsemän jäi henkiin. Hukkuneiden joukossa oli myös miehen veli.

– Turvassa oleminen ja ihmisen kunnioittava kohtaaminen ovat ehkä tärkeimpiä asioita, jotka voimme siirtolaisille antaa. Taustalla voi olla pitkäaikaista traumaa vankiloista, pakkotyötä, yöllisiä pahoinpitelyjä ja lopuksi pelottava merimatka, joensuulainen lääkäri Tuulia Katajavuori, 43, kertoo.

Laivalle pelastettiin nainen, joka oli viimeisillään raskaana. Saimme viestin, että lapsi oli nimetty laivamme kätilön mukaan.
Ocean Viking -laivan avustustyöntekijät kiikaroivat valoisaan aikaan merelle ja etsivät siirtolaisten veneitä.

Ocean Viking -laivan avustustyöntekijät kiikaroivat valoisaan aikaan merelle ja etsivät siirtolaisten veneitä. Kuva: Tuulia Katajavuori

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Katajavuori oli avustustyöntekijänä Välimerellä pelastusoperaatioita tekevällä Ocean Viking -aluksella viime vuoden marraskuun lopusta tammikuun alkuun.

Hän oli osa monikansallista tiimiä, jossa oli työntekijöitä esimerkiksi Ruotsista, Espanjasta, Italiasta, Uruguaysta ja Belgiasta.

Yhdeksänhenkisen miehistön lisäksi Punaisen Ristin tai SOS Mediterranean -kansalaisjärjestön palkkaamia työntekijöitä oli laivalla 25.

Punaisen Ristin palkkalistoilla ollut Katajavuori oli nelihenkisen terveystiimin ainoa lääkäri. Tiimiin kuului myös kätilö ja kaksi sairaanhoitajaa.

Terveystiimi taas oli osa ryhmää, joka vastasi pelastamisen jälkeisestä tuesta, kuten ruoanjakelusta ja toisistaan erilleen joutuneiden perheenjäsenten saattamisesta yhteen.

Varsinaisesta meripelastustyöstä vastasi oma tiiminsä.

Jo kymmenen vuotta sitten Tuulia Katajavuori kouluttautui SPR:n kansainvälisiin tehtäviin. Vuosien varrella perheeseen syntyi kolme lasta.

Katajavuori erikoistui ensin yleislääketieteen erikoislääkäriksi ja työskenteli pitkään terveyskeskuksessa.

Työpaikka vaihtui keskussairaalan yhteispäivystykseen, ja viime vuoden marraskuun loppupuolella Katajavuori sai valmiiksi akuuttilääketieteen erikoistumisopinnot.

– Seuraavana päivänä lähdin matkaan Ocean Vikingille. Aika oli sopiva lasten ja töiden suhteen.

Ratkaisu kertoo paljon Katajavuoresta. Monen asian yhtäaikainen hallinta, nopeat toimet ja päätökset ovat ominaisia joensuulaislääkärille.

Laivan ainoana lääkärinä Tuulia Katajavuori vastasi niin siirtolaisten kuin laivan työntekijöiden terveydestä.

Laivan ainoana lääkärinä Tuulia Katajavuori vastasi niin siirtolaisten kuin laivan työntekijöiden terveydestä. Kuva: Tuulia Katajavuori

Ocean Viking -laivalle saatiin pelastettua myös lapsia.

Ocean Viking -laivalle saatiin pelastettua myös lapsia. Kuva: Tuulia Katajavuori

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Siirtolaisten hätä tulee tutuksi uutisten kautta viikoittain, mutta todellisuutta ei Tuulia Katajavuori osannut aavistaa. Raskainta työreissulla oli ihmisten henkinen hätä ja auttajien riittämättömyyden tunne sen edessä.

– Oli vain ajateltava, että tehdään mitä pystytään. Oma työtausta ja ihana työtiimi auttoivat. En voi kantaa kaikkea ihmisten hätää mielessäni, jos aion jaksaa omaa elämääni.

Siirtolaisten määrä Välimerellä Libyan ja Italian välillä on lisääntynyt jatkuvasti. Viime vuonna Välimerellä kuoli ennätysmäärä ihmisiä.

Kun hätä on suuri, liikkeelle lähdetään usein pienissä veneissä ilman pelastusliivejä ja navigointitaitoista kapteenia.

Katajavuori muistelee, miten yhdellä miehellä oli autonrenkaan sisäkumi pelastusrenkaana, lapsilla oli Frozen-kellukkeita.

– Eiväthän sellaiset auta, kun hätä iskee Välimeren isossa aallokossa. Kun laivamme pelastusveneet saapuivat, siirtolaiset saivat heti pelastusliivit, Katajavuori kertoo liikuttuneena.

Turvallisuuden tunnetta luodaan pelastusaluksella monella eri kielellä.

Turvallisuuden tunnetta luodaan pelastusaluksella monella eri kielellä. Kuva: Tuulia Katajavuori

Pelastuslaivoja on Välimerellä useita, ja ne saavat ilmoituksia niin siirtolaisten omaisilta, eri viranomaisilta kuin meren yllä päivystävän lentokoneen miehistöltä.

Valoisaan aikaan avustustyöntekijät kiikaroivat merelle myös itse.

– Kerran löysimme kolme venettä yhden vuorokauden aikana. Ensimmäinen löytyi yöllä kolmen aikaan, toinen aamupäivällä ja kolmas seuraavana iltapäivänä. Pelastimme yhteensä 250 ihmistä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kun pelastettavat saadaan laivaan turvaan, Italian viranomaiset määrittelevät, mihin satamaan heidät tulee kuljettaa. Kerran matka mereltä Italian Livornon satamaan kesti kuusi vuorokautta, toisen kerran päästiin Bariin kahdessa vuorokaudessa.

Laivamatkan aikana siirtolaiset pääsevät peseytymään, ruokailemaan ja keskustelemaan kokemuksistaan, jos niin haluavat. Yhteistä kaikille on suuri kiitollisuus turvaan pääsystä.

– Avustustyöntekijät ovat vuorollaan päivystysvalmiudessa ja valmiina juttelemaan vaikka keskellä yötä, Katajavuori kuvailee.

Pelastusaluksen lääkärin tehtävänä on tarkastaa tulijoiden terveystilanne. Katajavuori puhuu triagesta, joka tarkoittaa potilaan hoidon kiireellisyyden arviointia.

– Monilla on kipuja, koska he ovat istuneet veneessä pitkään kippurassa. On myös pahoinpitelyvammoja, ihoinfektioita ja hoitamattomia pitkäaikaissairauksia. Osa on merisairaita ja heikossa kunnossa, jos mukana on ollut vain vesipullo.

Vakavimmat tapaukset evakuoidaan hoitoon helikopterilla. Laivalla on valmius myös synnytyksiin, joita ei sattunut Katajavuoren aikana.

– Laivalle pelastettiin nainen, joka oli viimeisillään raskaana. Kun hänet saatiin maihin Italiassa, saimme pari päivää sen jälkeen viestin, että synnytys oli mennyt hyvin ja lapsi oli nimetty laivamme ranskalaisen kätilön mukaan.

Pienten siirtolaislasten Frozen-kellukkeet jäivät Tuulia Katajavuoren mieleen. Niistä ei ole apua Välimeren isossa aallokossa.

Pienten siirtolaislasten Frozen-kellukkeet jäivät Tuulia Katajavuoren mieleen. Niistä ei ole apua Välimeren isossa aallokossa. Kuva: Tuulia Katajavuori

Iso osa mereltä pelastettavista on miehiä, mutta joukossa on myös naisia, perheitä, yksin pakoon lähteneitä teinejä ja pieniä lapsia.

Usein he ovat lähteneet liikkeelle Libyan läpi muualta Afrikasta tai Libanonista, Syyriasta tai Bangladeshista. Koko entinen elämä on sullottu usein vain muovipussiin tai pieneen reppuun.

Lasten kohtalo koetteli Katajavuorta eniten.

– Kyllähän sitä mietti, että miten he selviävät tästä kaikesta kauheudesta.

Vaikka lapset sopeutuvat lähes kaikkeen ja laittavat leikit käyntiin pian laivaan astumisen jälkeen, sodan tai muiden ikävien kokemusten keskellä kasvaminen jättää jälkensä.

– Minultakin he kysyivät jo varhain, että olenko Israelin vai Palestiinan puolella. Vastasin, että autan kaikkia.

Ocean Viking -laivaan mahtuu jopa 600 ihmistä kerrallaan.

Ocean Viking -laivaan mahtuu jopa 600 ihmistä kerrallaan. Kuva: Tuulia Katajavuori

Kun Tuulia Katajavuori palasi Välimereltä kotiin Joensuun Niinivaaralle tammikuussa, arki solahti nopeasti tuttuihin uomiinsa.

– Pidin pari päivää vapaata ja menin töihin. Lapset pitivät huolen siitä, että elämä lähti rullaamaan harrastuksineen ja muine menoineen kuten aina ennenkin.

Tuulia Katajavuorella on puolisonsa Rauli Katajavuoren kanssa 6-, 10- ja 12-vuotiaat lapset. Perheen vapaa-aikaa sävyttää muun muassa sirkusharrastus.

Katajavuori nauttii itse ulkona liikkumisesta ison ystäväporukan kanssa.

– No, toki harjoittelen nöyryyttä joskus sirkuksen ilma-akrobatiassa.

Seuraava avustustyöreissu siintää jo suunnitelmissa. Loppuvuoteen sijoittuvalle reissulle on myös esimiehen lupa.

– Olen onnellinen, että minulla on sairaalassa niin ihana pomo, että tällainen on mahdollista. Seuraavalle reissulle lähtiessäni olen yhtä kokemusta viisaampi ja ymmärrän jo enemmän esimerkiksi merenkulusta.

SPR mukana Välimeren avustustyössä
  • Suomen Punainen Risti on mukana Välimeren avustusoperaatioissa niin, että se maksaa SPR:n avustustyöntekijän palkan tämän työkomennuksen aikana.

  • SPR:n kautta on ollut Ocean Viking -aluksella 14 suomalaista. He osallistuvat Välimerestä pelastettujen siirtolaisten auttamisoperaatioon Italiaan.

  • Vuonna 2023 Ocean Viking pelasti Välimerellä 2 299 ihmistä.

  • Tyypillinen komennus kestää 6–7 viikkoa. Osa aluksen työntekijöistä on laivalla vakituisessa työssä.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi