play

Kirveitä, imukuppeja ja naarmuja – selvitimme, millaista on kuppaus

Perinteen mukaan kupattiin siirtymäriittinä keväällä ennen toukotöitä ja syksyllä ennen kekriä, Helena Karhu ja Sanna-Kaisa Ilmarinen sanovat.

Perinteen mukaan kupattiin siirtymäriittinä keväällä ennen toukotöitä ja syksyllä ennen kekriä, Helena Karhu ja Sanna-Kaisa Ilmarinen sanovat. Kuva: Minna Raitavuo

Miia Hartikainen

Kirjoitus on julkaistu ensimmäisen kerran Karjalaisessa 23.1.2024.

Selän iholla on lukuisia pieniä pintaviiltoja. Pian niiden ympärille ilmestyvät punavioletit ympyrät. Siltä näyttää selkä, josta on vuodatettu verta ikivanhassa menetelmässä, kuppauksessa.

Helsinkiläinen Sanna-Kaisa Ilmarinen ja joensuulainen Helena Karhu kuppasivat Lieksan Vuonislahdessa Kestikievari Herranniemessä. Päivän viimeinen kupattava on Kestikievarin emäntä Erja Nevalainen.

Ensin häntä vihdotaan saunan lauteilla vihtomislaulujen kera. Kun saunassa on aktivoitu verenkiertoa ja rentoutettu lihaksia, siirrytään kuppauspöydän ääreen.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kupattava asettuu pöydälle vatsalleen, ja Ilmarinen ja Karhu asettelevat selälle imukuppeja, perinteiseltä nimeltään kuppaussarvia. Kolmisenkymmentä imukuppia sijoitetaan akupunktiopisteisiin.

Kuppauksen jäljet Helena Karhun selässä usea tunti operaation jälkeen. ”Ihoon jäävät jäljet kertovat, että kuppauksen vaikutus on tehokas”, Sanna-Kaisa Ilmarinen sanoo.

Kuppauksen jäljet Helena Karhun selässä usea tunti operaation jälkeen. ”Ihoon jäävät jäljet kertovat, että kuppauksen vaikutus on tehokas”, Sanna-Kaisa Ilmarinen sanoo. Kuva: Minna Raitavuo

Sanna-Kaisa Ilmarinen (vas.) ja Helena Karhu siivosivat kuppauksen jälkiä.

Sanna-Kaisa Ilmarinen (vas.) ja Helena Karhu siivosivat kuppauksen jälkiä. Kuva: Minna Raitavuo

Imukupit poistetaan hetken päästä, ja ihoon tehdään pintaviiltoja pienillä kuppauskirveillä. Kuppauskupit laitetaan takaisin paikalleen, jolloin ne imevät verta haavoista.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

– Sarvi ei tunnu miltään, mutta kirveiden pikkuiset iskut kirpaisevat. Pelottavinta oli veren näkeminen, kun se huuhtoutui pöydän alla lattialla. Siihen kuitenkin tottui, kertoo Nevalainen.

Hän on ollut kupattavana kerran aiemmin kauan sitten.

– En muista edelliskerrasta juurikaan. Tämä oli hyvä kokemus. Nyt olen ihan onnessani. On kevyt ja leijuva olo.

Nevalainen odottaa kiinnostuksella seuraavaa aamua ja kuppauksen vaikutusta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

– Käteni ovat aamuisin kipeät, joten mietin, auttaako, että käsiäkin kupattiin.

Ennen kuppausta saunotaan ja vastotaan. Kuppauksessa imetään verta imukupeilla.

Ennen kuppausta saunotaan ja vastotaan. Kuppauksessa imetään verta imukupeilla. Kuva: Minna Raitavuo

Pienillä kuppauskirveillä tehdään naarmuja, joista veri pääsee virtaamaan.

Pienillä kuppauskirveillä tehdään naarmuja, joista veri pääsee virtaamaan. Kuva: Minna Raitavuo

Kuppaajien mukaan menetelmä vilkastuttaa aineenvaihduntaa ja verenkiertoa. Kuppaus voi lisätä elimistössä endorfiinien ja muiden hyvän olon hormonien määrää.

Poistuva veri on hiussuoniston laskimoverta, jota kutsutaan pahaksi vereksi.

– Kuppaus perustuu siihen, että hapanta kudosnestettä sisältävä paha veri ja kuona-aineita poistuu ja kudospaineita avautuu. Menetelmä on puhdistava ja rentouttava, kupparimestari Sanna-Kaisa Ilmarinen kertoo.

Moni Ilmarisen vakioasiakas käy kuppauksessa pari kertaa vuodessa pysyäkseen vireessä. Kuppari kertoo, että kuppaukseen hakeutuu monia, joilla on korkea verenpaine, migreeni tai reuma. Tietokoneella paljon työskentelevät hakevat apua lihasjumeihin.

– Joillekin tulee päänsärkyjä tai käsien paleltamista, joista huomaavat, että tarvitsee kupata.

Kuppauksen jäljet heti operaation jälkeen.

Kuppauksen jäljet heti operaation jälkeen. Kuva: Minna Raitavuo

Ennen kuppausta on hyvä juoda runsaasti vettä ja valmistautua miettimällä, mitä haluaa henkisesti päästää pahan veren mukana pois, Ilmarinen neuvoo.

– Ensimmäisen kerran jännittäminen on luonnollista, kun ei tiedä, sattuuko kuppaus ja jääkö veri valumaan ja mitä tapahtuu.

Verta tulee pienistä naarmuista puolesta desilitrasta puoleen litraan.

– Verta tulee sen verran kuin on tarpeen. Ei tarvitse pelätä, että veri jäisi valumaan tai että sitä tulisi liikaa.

Kuppauksesta ei jää arpia, koska pikkukirveillä tehdään pintanaarmuja, jotka eivät ole sileitä.

– Jäljet saattavat kutista parantuessaan, mutta ne voivat hävitä jo parissa päivässä. Joskus voi jäädä hienoisia jälkiä iholle, jos kuppauksessa käy jatkuvasti, Ilmarinen kertoo.

Erja Nevalaista (oik.) neuvottiin, että kuppauksen jälkeen on pidettävä huolta nestetasapainosta eikä esimerkiksi uimahalliin saa mennä. Kupatut alueet kannattaa pitää lämpimänä.

Erja Nevalaista (oik.) neuvottiin, että kuppauksen jälkeen on pidettävä huolta nestetasapainosta eikä esimerkiksi uimahalliin saa mennä. Kupatut alueet kannattaa pitää lämpimänä. Kuva: Minna Raitavuo

Kuppauksessa on turvallista käydä kolmen kuukauden välein. Kuppauksen estäviä syitä ovat esimerkiksi meneillään oleva syöpähoito, tulehdustila tai vyöruusu. Kupparin kanssa on hyvä keskustella terveydentilasta ennakkoon.

– Kupparin on hyvä tietää, jos asiakas käyttää esimerkiksi verenohennuslääkkeitä. Ne eivät välttämättä ole este, mutta voivat lisätä veren määrää. Lääkärinkin kanssa on hyvä neuvotella ennen kuppaukseen menemistä, Ilmarinen sanoo.

Kuppauskirveitä säilytetään pehmustetussa salkussa. On tärkeää, että mestarisepän tekemät kirveet eivät osu muuhun kuin kupattavan ihoa. Ennen kuppaamista ne otetaan salkusta ja laitetaan sterilaattoriin.

Kuppauskirveitä säilytetään pehmustetussa salkussa. On tärkeää, että mestarisepän tekemät kirveet eivät osu muuhun kuin kupattavan ihoa. Ennen kuppaamista ne otetaan salkusta ja laitetaan sterilaattoriin. Kuva: Minna Raitavuo

Kupparit kertovat, että operaation jälkeen voi tulla henkisiä tai fyysisiä tuntemuksia.

– On tärkeä kuunnella itseään, että mitä keho ja mieli kaipaavat, kuppari Helena Karhu sanoo.

Hänen olonsa on hyvä, vaikka selkä näyttää hurjalta tummine läikkineen. Kuppaus on kokonaisvaltainen menetelmä, josta hänelle tulee hyvä olo niin fyysisesti, henkisesti kuin emotionaalisestikin.

– Oli ihana saada vapautettua jumeja niskasta ja hartioista. Olen nyt paljon valmiimpi kohtaamaan elämän hankaluudet. Veren valuttamisen myötä endorfiinit lähtevät liikkeelle. Se tuo onnen, ilon ja keveyden tunnetta. Kuppaus voi palauttaa niihin tunteisiin, jos yhteys niihin on päässyt unohtumaan.

Ennen vanhaan kuppausta tehtiin imemällä verta lehmän sarvien läpi.

Ennen vanhaan kuppausta tehtiin imemällä verta lehmän sarvien läpi. Kuva: Minna Raitavuo

Helena Karhu sanoo, että verikuppaus on suomalaisen kansanparantamisen ydintä, johon liittyy luonnon ja löylyn kokonaisvaltaisuus.

– Verikuppaus tasaa, avaa ja elävöittää elonvirtausten verkostoa. Painetta lähtee eri tavalla kuin kuivakuppauksessa. Verikuppaus on Suomessa perinteisempää, Ilmarinen jatkaa.

Ilmarinen ja Karhu pitivät viikonlopun mittaisen kuppauskurssin 12 kurssilaiselle. Pielisen Tietäjäkeskus ry:n järjestämä kurssi täyttyi nopeasti.

– Tarkoituksemme on edistää syvää luontoyhteyttä ja vanhan kansan perinnettä. On kulttuuriteko mahdollistaa taitoa muille ikiaikaisen kansanperinteemme jatkumiseksi, Karhu sanoo.

Kuppauskokemus on jokaisella omanlaisensa.

– Kansanparannusmenetelmät perustuvat kokemuksellisuuteen. Kuppaus on koettava itse, jotta ymmärtää, mistä on kyse, Karhu jatkaa.

Kirjoitus on julkaistu ensimmäisen kerran Karjalaisessa 23.1.2024.

Kuppaus
  • Verikuppauksessa ihoon tehdään pieniä pintahaavoja kuppauskirveillä. Niistä vuodatetaan verta imukuppien avulla.

  • Kuivakuppauksessa eli imukuppihieronnassa iholle asetetun kupin sisälle syntyy alipaine. Käytetään muun muassa lihasten kireyden hoitoon.

  • Kansanparannuksen menetelmä, jota ei ole todennettu nykylääketieteessä.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi