play

Kiteeläinen Tuija Kosonen, 63, luuli väsymyksen, aivosumun ja yöhikoilun johtuvan vaihdevuosista, mutta ne olivatkin uniapnean oireita - "Näistä asioista olisi tärkeää puhua suvuissa avoimesti, jotta sairaudet saadaan diagnosoitua"

Tuija Kosonen käyttää uniapnean hoidossa öisin CPAP-laitetta. Se mittaa hengitystä ja säätää ylipainetta, joka pitää hengitystiet auki. Laitteen keräämät tiedot menevät automaattisesti suoraan unihoitajille. Kosonen seuraa niitä myös itse siihen tarkoitetusta sovelluksesta. – Alkuun sovellusta tuli seurattua paljonkin. Sen avulla näkee konkreettisesti, että laite toimii ja siitä on apua, Kosonen sanoo.

Tuija Kosonen käyttää uniapnean hoidossa öisin CPAP-laitetta. Se mittaa hengitystä ja säätää ylipainetta, joka pitää hengitystiet auki. Laitteen keräämät tiedot menevät automaattisesti suoraan unihoitajille. Kosonen seuraa niitä myös itse siihen tarkoitetusta sovelluksesta. – Alkuun sovellusta tuli seurattua paljonkin. Sen avulla näkee konkreettisesti, että laite toimii ja siitä on apua, Kosonen sanoo. Kuva: Mikko Makkonen

Petra Mustonen

Toisinaan kiteeläinen Tuija Kosonen, 63, heräsi yöllä siihen, että hengitys hieman korahti. Nuorempana hän ei kuorsannut, mutta kun hän noin kolme vuotta sitten alkoi kuorsata, arveli hän sen johtuvan ikääntymisestä.