play

Kolmannen sukupolven kolilainen taksiautoilija Mika Määttänen, 42, on tyytyväinen alueen kehitykseen: "Kun Kolin kylälle tuli aiemmin arkena, niin hyvä jos kissan näki, nyt siellä on aina joku liikkeellä"

Mika Määttäsen mielestä matkailu on parantanut Kolin kylän palveluja.

Mika Määttäsen mielestä matkailu on parantanut Kolin kylän palveluja. Kuva: Mikko Ahvenainen

Mikko Ahvenainen

Tämä juttu on julkaistu ensimmäisen kerran 18.10.2021.

Keskiviikkoinen iltapäivä Kolin kylällä on rauhallinen. Kyläkaupan parkkipaikalla on muutama päivä ennen syyslomakauden alkua puolenkymmentä autoa, ja pari maastopyöräilijää polkee hiljalleen kyläkeskuksen läpi ympärilleen katsellen.

- Liikkeellä on kuitenkin enemmän porukkaa kuin muutamia vuosia sitten, jolloin täällä oli tähän aikaan todella rauhallista. Kun Kolin kylälle tuli joitain vuosia sitten arkisin viiden jälkeen, niin hyvä jos kissan näki. Ei täällä paljon ihmisiä ollut. Matkailu on tuonut huomattavasti lisää liikettä kylälle ihan arkenakin, kolmannen sukupolven kolilainen taksiautoilija Mika Määttänen, 42, kertoo.

Kun Määttäsen isoisä Ali Määttänen hankki kylälle ensimmäisen taksiauton vuonna 1924, Kolin alueen matkailijamäärä oli hieman yli tuhat vierailijaa vuodessa. Vuonna 1997 Kolilla kävi noin 120 000 henkeä, ja tähän päivään mennessä määrä on tuplaantunut liki 240 000:een.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kolin kasvanut matkailu näkyy ja kuuluu etenkin kesällä. Määttäsen mukaan heinäkuussa meno alkaa olla jo aika hurjaa, kun Kolin kansallismaisemaan mielivien ajoneuvot täyttävät parkkipaikat ja tienvarret.

- Kun täällä ei ole kunnolla kevyen liikenteen väyliä ja kapealla tiellä kulkee paljon autoja, niin lasten kanssa liikkuessa vähän mietityttää, kolmen lapsen isä tuumaa.

En ole osannut ajatella, että Koli kasvaisi liian isoksi.
Mika Määttänen

Määttänen on tyytyväinen matkailun Kolille tuomaan nosteeseen. Paikallisille asukkaille Kolin vetovoima näkyy käytännössä parempina palveluina kuin moni muu 250 asukkaan maaseutukylä pystyy asukkailleen tarjoamaan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

- Meillä on nyt kauppa, joka on auki yhdeksään asti illalla ja ravintola, jossa käy arkisinkin ihmisiä ruokailemassa. Sitä oli jo niin tottunut siihen, ettei kylällä liikkunut hiljaisina hetkinä ketään. Nyt siellä on aina joku liikkeellä. Muutoksen huomaa etenkin tuossa Kolin kylällä. Se on niin elävä ja kivan tuntuinen.

Määttäsen mukaan Kolin vilkas kesä alkaa näkyä heti kesäkuun alussa. Matkailijavirta kiihtyy juhannukselta ollen heinäkuun ajan huipussaan.

- Syyslomillakin on paljon väkeä, mutta ei täällä sellaisiin määriin päästä kuin heinäkuussa. Syyslomien jälkeen tulee varmaan vähän hiljaisempi hetki, mutta väkeä on kyllä riittänyt pitkälle syksyyn asti. Kymmenen vuotta sitten täällä oli sesonki vain hiihtolomalla ja heinäkuussa, mutta nyt se on pitkittynyt paljon.

Kesän vilkkaimpaan aikaan Kolin kyläkaupassa voi jopa joutua jonottamaan vuoroaan kassalle.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

- Silloin saatan käydä kaupassa Ahmovaarassa, kun työn puolesta liikun siitä kumminkin. En minä jonottamista kuitenkaan ongelmaksi koe. Sitä paitsi kaupassa tehdään parhaillaan laajennustöitä, Määttänen sanoo.

Koulukyytejä ajava taksiyrittäjä näkee ihmisten määrän lisääntymisen myös omassa työssään. Vaikka Kolilla ei vielä voida puhua varsinaisesta yöelämästä, taksia tarvitaan myös iltaisin.

- Normaaleja taksikyytejä oli viitisen vuotta sitten niin, että saattoi olla lauantaina yksi ajo ja seuraava sitten seuraavana lauantaina. Nyt on käytännössä joka ilta jotain pientä ajoa koulukyytien lisäksi.

Mika Määttänen, 42, ja lapset Myrsky, 4, Viljami, 9, ja Peppiina, 12, viihtyvät Kolilla.

Mika Määttänen, 42, ja lapset Myrsky, 4, Viljami, 9, ja Peppiina, 12, viihtyvät Kolilla. Kuva: Mikko Ahvenainen

Kansallispuisto maisemineen ja reitteineen on Kolin keskeisin vetovoimatekijä. Myös Määttänen viihtyy mainiosti puiston reiteillä.

- Komeat on meillä maisemat täällä, ja kansallispuisto tuo väkeä. Minulla on tuossa 30 minuutin polku Ukko-Kolille, ja hyvin usein lenkkeilen siitä. Kun tarpeeksi usein menee, ei tarvitse aina pysähtyä huipulle, Määttänen naurahtaa.

Muutenkin Määttänen on mielissään Kolin tarjoamista liikuntamahdollisuuksista.

- On laskettelurinteet ja hiihtoladut. Täällä pystyy harrastamaan hyvin liikuntaa.

Lieksan kaupungin suunnitelmissa on moninkertaistaa muutaman seuraavan vuosikymmenen aikana Kolin matkailun volyymit. Sen kun vaan, Määttänen toivottaa kehityksen tervetulleeksi.

- Ainahan kehitys voi tuoda mukanaan joitain pieniä ongelmia, mutta minä suhtaudun siihen positiivisin mielin. En ole osannut ajatella, että Koli kasvaisi liian isoksi, Määttänen sanoo.

- Lapsuudestani saakka on puhuttu Kolin kehittämisestä. Välillä kehittäminen on ollut vähän vitsiä, kun oikein mikään ei ole tuntunut kehittyvän. Ihan kiva, että muutaman viime vuoden aikana on alkanut tapahtuakin, Määttänen sanoo.

Määttäselle Koli on ollut mieluinen paikka asua.

- En pane vastaan, jos kylä kehittyy ja palveluita tulee lisää. Sen toivon, että jos matkailijamäärät nousevat, myös infrastruktuurin pitää pysyä siinä mukana.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi