play

Kolmansia koronarokotuksia annetaan nyt riskiryhmille ja yli 60-vuotiaille - toisen ja kolmannen rokotteen rokotusväli pyritään lyhentämään Siun sotessa viiteen kuukauteen

Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Hannu Kauhanen

Siun sote on lähettänyt tai lähettää kutsun kolmanteen koronarokotukseen kaikille tänä vuonna 70 vuotta täyttäville ja sitä vanhemmille pohjoiskarjalaisille. Tähän mennessä kutsukirjeitä on lähetetty yli 13 000 henkilölle.

Loput ikäluokkaan kuuluvat saavat kirjeen porrastetusti, kun kolmannen koronarokotuksen aika lähestyy eli kun toisesta rokotteesta on kulunut vähintään kuusi kuukautta.

Joensuun kantakaupungin alueella ennen joulua rokotusaikaa voidaan tarjota yli 70-vuotiaille myös puhelimitse. Puhelu soitetaan 013-alkuisesta numerosta. Jos henkilöä ei tavoiteta puhelimitse, lähetetään aika kirjeitse. Rokotusaika ei siis mene ohi, vaikka puheluun ei voisi vastata.

Tällä hetkellä rokotusvuorossa ovat myös sairauden perusteella riskiryhmään kuuluvat 12-69-vuotiaat sekä perusterveet 60-69-vuotiaat. Alle 70-vuotiaat rokotusvuorossa olevat henkilöt voivat varata rokotusajan verkkoajanvarauksen kautta osoitteessa https://siunsote.eaika.fi/.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Uusia aikoja tulee varattavaksi aina lauantaisin kello 12 ja maanantaisin kello 8. Rokotusaika on mahdollista varata myös maanantaisin klo 8-11 puhelinpalvelun numerosta 013 330 2131.

Kolmannen koronarokotteen voi ottaa, kun toisesta rokotteesta kun kulunut vähintään kuusi kuukautta. Verkkoajanvaraukseen rokotusaikoja tulee varattavaksi aina viikoksi kerrallaan.

Järjestelmässä ei voi varata rokotusaikaa alle kuuden kuukauden päähän toisesta rokotteesta. Jokaiselle rokoteannokselle on erilliset rokotusajat, jolloin rokotusaika pitää varata oikealle rokotteelle.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittelee kolmatta koronarokotetta riskiryhmien lisäksi kaikille yli 18-vuotiaille henkilöille. Nuorempien perusterveiden rokotukset voidaan käynnistää, kun suurimmassa riskissä iän ja sairauden perusteella olevien rokotukset on pääosin annettu.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Siun sotessa on alustavasti arvioitu, että valtaosa riskiryhmiin kuuluvista on saanut kolmannen koronarokotteen tammikuun puolivälin tienoilla. Näin ollen perusterveiden alle 60-vuotiaiden rokotukset voitaisiin aloittaa tammikuun loppupuolella.

Samalla toisen ja kolmannen koronarokotteen rokotusväli pyritään lyhentämään viiteen kuukauteen nykyisestä kuudesta kuukaudesta. Suunnitelmat tarkentuvat alkuvuodesta, ja Siun sote tiedottaa erikseen rokotusten käynnistymisestä.

Pohjois-Karjalassa on edelleen noin 22 000 henkilöä, joilla ei ole lainkaan rokotussuojaa koronavirusta vastaan. Suhteellisesti eniten rokottamattomia on 20-24-vuotiaissa. Ikäluokasta noin 73 prosenttia on saanut yhden rokotteen ja noin 67 prosentti kaksi rokotetta.

Uusia rokotusaikoja sekä ensimmäisiin että toisiin koronarokotuksiin avautuu joka lauantai kello 12 ja maanantai kello 8. Ajan voi varata verkkoajanvarauksen kautta

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Verkkoajanvarauksessa on mahdollista jättää myös toive ensimmäisestä koronarokotteesta, jos aikaa omalle terveysasemalle ei ole varattavissa. Toiveen yhteyteen jätetään yhteystiedot, jotta Siun sote voi olla yhteydessä rokotusajan sopimiseksi.

Tähänkin voi ajan varata maanantaisin klo 8-11 puhelinpalvelun numerosta 013 330 2131. Ajan koronarokotukseen voivat varata kaikki yli 12-vuotiaat.

Ohjeita ja lisätietoa Siun soten koronarokotuksista löytyy osoitteesta siunsote.fi/koronarokotukset.

Lasten ja nuorten koronatestauksen käytännöt palautetaan ennalleen Joensuun seudulla.

Ohjeita koronatestiin hakeutumisesta tiukennettiin Joensuun, Liperin ja Kontiolahden alueella marraskuun puolivälissä, kun koronavirustartuntojen määrä Joensuussa ja Joensuun asiointialueella nousi nopeasti.

Tilanne on rauhoittunut, joten ohjeistus palautetaan valtakunnallisten linjausten mukaiseksi koko Pohjois-Karjalan alueella. Myös Siun soten tartunnanjäljitys toimii normaalisti, ja priorisoinnista vain suuren riskin tilanteisiin ja tilaisuuksiin on voitu luopua.

Alle 12-vuotiaiden lasten lieviä oireita voi seurata kotona ilman testaamista, jos perheessä kaikki yli 16-vuotiaat ovat täysin rokotettuja. Perheen ulkopuolisia kontakteja tulee välttää, eikä hoitoon, kouluun tai harrastuksiin pidä mennä ennen kuin oireet ovat selvästi helpottaneet.

Lapset tulee viedä testiin lievissäkin oireissa, jos lapsi on altistunut koronavirukselle tai on syytä epäillä tartuntaa esimerkiksi matkan jälkeen. Lapset on syytä testata myös silloin, jos perheessä on rokottamattomia 16 vuotta täyttäneitä tai henkilöitä, joilla on puutteellinen immuunisuoja.

Muiden ikäryhmien testauskäytännöt ovat olleet syyskuun puolivälistä lähtien ennallaan. Kaikkien rokottamattomien yli 12-vuotiaiden on syytä hakeutua testiin lievissäkin oireissa mahdollisimman pian.

Vähintään kaksi rokoteannosta saaneiden henkilöiden, joilla toisesta rokotuksesta on kulunut vähintään viikko, ei pääsääntöisesti tarvitse hakeutua koronavirustestiin, jos oireet ovat lieviä ja henkilö pystyy sairastamaan kotona. Sairaana tai oireisena ei rokotettujenkaan pidä mennä kouluun, töihin tai harrastuksiin.

Täysin rokotettujen tulee mennä koronatestiin oireisena, jos on altistunut koronavirukselle, kuuluu vakavan koronavirustaudin riskiryhmään tai jos kuuluu siihen ryhmään, jonka olisi aika ottaa rokotteen kolmas annos. Myös raskaana olevien sekä sosiaali- ja terveydenhuollon alalla hoito- ja hoivatyössä työskentelevien on syytä hakeutua testiin, jos saa koronavirusinfektioon sopivia oireita.

Koronavirustesteihin pääsee edelleen ensisijaisesti verkossa toimivan Omaolo-palvelun kautta. Jos netin käyttö on mahdotonta tai on epävarma omasta tilanteestaan, voi ajan koronavirustestiin varata myös omalta terveysasemalta.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi