play

Kontiolahtelainen pariskunta jätti työnsä Postilla ja kotihoidossa toimiakseen yrittäjinä - "Ei tarvitse juosta kellon perässä, asiakkaiden kanssa vietetty aika on palkitsevaa", toteaa Riitta Puusaari

Aamuisin pariskunta lähtee usein töihin eri osoitteisiin.  Riitta Puusaari on menossa Karsikkoon tekemään jalkahoitoja, Jarkko ja Niko Puusaari taas Lehmoon tyhjentämään räystäitä.

Aamuisin pariskunta lähtee usein töihin eri osoitteisiin. Riitta Puusaari on menossa Karsikkoon tekemään jalkahoitoja, Jarkko ja Niko Puusaari taas Lehmoon tyhjentämään räystäitä. Kuva: Marko Puumalainen

Simo Natunen

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran 22.10.2021.

Jokapaikan käsipari. Niin vuokra-aviopariksikin kutsuttu lehmolaispariskunta Jarkko Puusaari, 53, ja Riitta Puusaari, 52, nimittävät itseään nettisivuillaan.

Puusaaret tekevät asiakkailleen esimerkiksi siivouksia, kauppareissuja, pihatöitä ja kylvetyksiä.

- Mitä vain asiakas tarvitsee ja mihin meillä luvat riittävät, Riitta Puusaari sanoo.

Vuonna 2016 Jarkko Puusaari lopetti päivätyönsä Postissa ja perusti yrityksen. Hän tarjosi talonmiehen ja ruoanlaittajan taitojaan valtakunnallisen Aviomiespalvelun kautta. Vaimo Riitta Puusaari seurasi perässä vuonna 2018 ja jätti toimensa Siun soten kotihoidossa. Samalla he perustivat Jokapaikan käsipari -yrityksen.

- Riitta huomasi, että tuollakin hommalla saa leipänsä ja hyppäsi mukaan, Jarkko Puusaari muistelee.

- Päivääkään en vaihtaisi pois, Riitta Puusaari toteaa.

Suurin osa pariskunnan asiakkaista ovat iäkkäämpiä ihmisiä, jotka tarvitsevat arjessaan apua. Yksityisihmisten lisäksi Puusaarten palveluja käyttävät taloyhtiöt.

Kysyntää auttavalle käsiparille riittää, jopa niin paljon, että vuosi sitten mukaan perheyritykseen palkattiin työntekijäksi perheen poika Niko Puusaari, 29. Hän valmistui viime vuonna ammattioppilaitoksesta kiinteistönhoitajaksi. Yritys työllistää kolmikon täysipäiväisesti.

Kysyntää vuokra-avioparin palveluille on ollut niin paljon, että perheyritykseen on saatu palkattua työntekijäksi perheen poika, Niko Puusaari. Syksyisin riittää puhallettavia lehtiä.

Kysyntää vuokra-avioparin palveluille on ollut niin paljon, että perheyritykseen on saatu palkattua työntekijäksi perheen poika, Niko Puusaari. Syksyisin riittää puhallettavia lehtiä. Kuva: Marko Puumalainen

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Isä ja poika keskittyvät asennuksiin, kalusteiden kasaamisiin ja puutarhatöihin, kuten orapihlaja-aitojen ja nurmikkojen leikkauksiin. Riitta Puusaari tekee mielellään kylvetyksiä ja jalkahoitoja.

- Kattokruunuja on asennettu kattoon ja taulukiskoja laitettu paikoilleen. Viemärihommiin tarvitsisi luvan, niitä ei oikein pystytä tekemään, Jarkko Puusaari sanoo.

Pihatyöt vaihtelevat kausittain. Syksyisin ja keväisin työllistävät autojen renkaiden vaihdot, kesäisin istutukset ja nurmenleikkaukset.

- Meillä on vakioasiakkaita, joille käydään syksyisin haravoimassa ja talvisin tekemässä lumitöitä, Jarkko Puusaari kertoo.

Puutarhatöillä ja jalkahoidoilla saa Puusaarten mukaan ruoan pöytään ja laskut maksettua. Jarkko Puusaari muistelee, että viime vuoden liikevaihto oli 200 000 euron paikkeilla.

- Viivan alle jää saman verran kuin keskimääräiselle palkkatyöläiselle.

Koronakaan ei käsiparin kysyntää häirinnyt. Jarkko Puusaaren mukaan peruuttaneita asiakkaita tuli pandemian alkuvaiheessa ainoastaan viisi.

- He olivat riskiryhmäläisiä ja halusivat olla varovaisia.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kolmikko voi käydä saman päivän aikana useiden asiakkaiden luona. Isä ja poika käyvät keskimäärin kolmessa kohteessa, äidillä voi olla viisikin asiakasta päivässä.

- Meillä ei ole tiettyä aikaa, jonka vietämme asiakkaan luona. Joskus asiakas kysyy, että voisitko samalla vilkaista tuotakin. Me yritämme pitää käynneillä sellaista liukumavaraa.

Takaisin palkkatöihin kummallakaan yrittäjistä ei ole ikävä. Parasta työssä on erilaiset päivät ja vapaus valita työaikansa.

- Ei tarvitse juosta kellon perässä. Kotihoidossa se oli sellaista. Asiakkaiden kanssa vietetty aika on palkitsevaa, Riitta Puusaari sanoo.

- Yleensä asiakkaat eivät pyydä meitä paikalle kello kuusi aamulla, vaan vaikka yhdeksältä. Mekin saamme aikaa aamulla järjestellä päivän hommia. Toisaalta kun aloittaa myöhemmin, lopettaa myöhemmin, Jarkko Puusaari lisää.

Jarkko Puusaari ajelee asiakkaidensa luo keltaisella Opel-pakettiautolla. Takaosasta löytyy melkein mikä tahansa työväline pihatöitä varten.

Jarkko Puusaari ajelee asiakkaidensa luo keltaisella Opel-pakettiautolla. Takaosasta löytyy melkein mikä tahansa työväline pihatöitä varten.

Myös Niko Puusaari pitää nykyisestä työstään. Ennen perheyritykseen siirtymistään hän on tehnyt pätkätöitä rakennus- ja purkuyrityksissä.

- Tämä on vaihtelevaa työtä, ja päivät ovat mukavia. En tykkää tehdä kahdeksaa tuntia samaa hommaa, Niko Puusaari kertoo.

Puhelin soi. Asiakas peruuttaa iltapäivän siivouskäynnin.

- Nou hätä. Käydään sitten Niko asentamassa se pleksi iltapäivällä asiakkaalle. Kyllä me hommaa keksitään, Jarkko Puusaari nyökkää pojallensa.

- No ihan varmasti, Niko Puusaari kuittaa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Osa Puusaarten töistä on arvonlisäverottomia, kuten Riitta Puusaaren tekemät jalkahoidot, koska hänellä on siihen koulutus. Joistain pihatöistä ja asunnon siivouksista voi lisäksi saada kotitalousvähennyksiä. Tulevaisuudessa suuria laajennusoperaatioita ei yrittäjien haaveissa ole.

- Jos otettaisiin lisää työntekijöitä, niin minähän en toimitusjohtajana kerkeäisi tehdä enää muuta kuin järjestellä töitä, Jarkko Puusaari toteaa.

Tarpeen mukaan Puusaaret ovat valmiita tarjoamaan auttavaa kättä Pohjois-Karjalan ulkopuolellekin. Jarkko Puusaaren mukaan he ovat tehneet esimerkiksi muuttoja Helsinkiin ja Tampereelle.

- Mennään sinne, missä asiakas tarvitsee.

Viikonloput perhe pyrkii pitämään vapaana. Lomalla he ovat silloin kun ehtivät.

- Postilla olin vuodessa seitsemän viikkoa lomalla. Nyt kuuden vuoden aikana olen pitänyt yhteensä sen seitsemän viikkoa lomaa, Jarkko Puusaari sanoo.

Vapaa-ajallaan yrittäjäpariskunta puuhailee Nikon kahden lapsen kanssa, ulkoilee ja lukee.

- Pidetään huolta henkisestä hyvinvoinnista, sanotaan näin, Jarkko Puusaari naurahtaa.

Työpäivän jälkeen oman pihan työt eivät enää houkuttele. Pariskunta suuntaa mieluummin saunaan.

- Tuo terijoensalava varistaa vielä niin paljon, ettei kannata edes haravoida, Jarkko Puusaari osoittaa etupihallaan kasvavaa pallomaista pajupuuta.

Ammatinvalintansa huonoja puolia Puusaarten on vaikea keksiä.

- Vuorokaudessa saisi olla 36 tuntia. Tuntuu, että aika ei riitä. Päivä ei pääty siihen, kun tullaan kotiin. Kotona pitää ruveta tekemään selontekoa päivän hommista ja hoitaa laskutukset, Jarkko Puusaari kertoo.

Asiattomia puheluja parivaljakko on saanut koko uransa aikana hämmästyttävän vähän.

- Minulle ei ole tullut yhtään. Jarkko on tainnut saada joitakin, Riitta Puusaari kertoo.

- Pari läähätyspuhelua on tullut, mutta nekin taisivat olla pilasoittoja.

sä ja poika suuntaavat haastattelun jälkeen ensimmäisenä Lehmoon puhdistamaan räystäskouruja ja ajamaan nurmikkoa. Perheen äidillä on päivän ohjelmassa kaksi jalkahoitoa, suihkutus ja ulkoilu.

- Yhdellä asiakkaalla tilttasi pesukone, ja sinne jäi vedet sisälle. Käyn vilkaisemassa, että saadaanko se tyhjennettyä vai pitääkö ostaa uusi, Riitta Puusaari kertoo.

Perheen poika olisi valmis jatkamaan yrityksen pyörittämistä vanhempiensa eläköidyttyä.

- Se on sen ajan murhe. Kymmenen vuoden päästä meinasimme vasta jäädä eläkkeelle, jos vain terveys kestää, Jarkko Puusaari toppuuttelee.

Yrityksen nettisivuilla Jarkko Puusaari kertoo voivansa lähteä vaikka asiakkaan juoksulenkille seuraksi. Vieläkö menee 10 kilometriä tunnissa?

- En tiedä. En muista, milloin viimeksi olen kokeillut. Kyllähän tässä työtäkin tehdessä peruskunnossa pysyy. Viime yönä leposyke näyttää olleen 45, sehän on aika hyvä, Jarkko Puusaari arvioi urheilukelloaan silmäillen.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi