play

Koronaan sairastuneiden ja altistuneiden ohjeet päivitettiin Pohjois-Karjalassa - positiivisen tuloksen saaneiden eristys viisi vuorokautta, rokottamattomien kymmenen

Siun soten mukaan yhä harvemman tarvitsee enää käydä terveydenhuollon virallisessa koronatestissä.

Siun soten mukaan yhä harvemman tarvitsee enää käydä terveydenhuollon virallisessa koronatestissä. Kuva: Mikko Makkonen

Anni Rodriguez

Siun sote on päivittänyt koronaan liittyvät toimintaohjeet Pohjois-Karjalassa. Uudet ohjeet ovat jo käytössä.

Uuden ohjeen mukaan lievissä koronavirukseen sopivissa ohjeissa riittää kotitesti, eikä ole enää välttämätöntä hakeutua terveydenhuollossa otettavaan koronatestiin.

Vakavaan koronavirustaudin riskiryhmään kuuluvien, raskaana olevien, yli 18-vuotiaiden rokottamattomien sekä sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköissä työskentelevien on edelleen hakeuduttava viralliseen, terveydenhuollossa otettavaan koronavirustestiin

Vaikka koronatestin tulos olisi negatiivinen, on hyvä välttää kontakteja niin kauan kuin oireet jatkuvat.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kansallinen Omaolo-oirearvio tulee Siun soten mukaan päivittymään lähiviikkojen aikana vastaamaan THL:n uusia testaussuosituksia.

Kotitestillä otetusta koronavirusnäytteestä ei kuitenkaan edelleenkään tule merkintää terveydenhuollon rekistereihin, eikä näin ollen myöskään koronapassiin. Virallisen merkinnän koronapassia tai tartuntatautipäivärahaa varten saa vain käymällä virallisessa koronatestissä.

Siun sote muistuttaa, että kotitestillä todetun, lieväoireisen koronavirustaudin voi sairastaa kotona. Toimintaohjeet ovat samanlaiset kuin viralliseen eristykseen määrätyllä ja työnantajalta haetaan sairauslomaa kuten muulloinkin sairastaessa. Tämä koskee myös huoltajaa silloin, kun lapsi sairastuu.

Positiivisen kotitestin saaneiden pitää noudattaa eristäytymisohjeita ja välttää kontakteja kodin ulkopuolisiin ihmisiin vähintään viiden vuorokauden ajan. Rokottamattomien yli 18-vuotiaiden tulee hakeutua terveydenhuollossa otettavaan koronatestiin ja heillä eristysaika on 10 vuorokautta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Eristyksen alku lasketaan oireiden alkamisesta ja oireiden alkamispäivä on silloin päivä nolla. Jos oireita ei ole, alkamisaika on näytteenottopäivä. Ennen eristäytymisen lopettamista tulee olla kaksi oireetonta päivää.

Siun sote ei tee enää tavanomaista jäljitystä aiempaan tapaan. Syynä on, että tautitapauksia on niin paljon, ettei jäljitys pysy mukana. Tämän vuoksi toivotaan, että tartunnan saanut henkilö kertoisi itse tartunnastaan niille henkilöille, jotka ovat voineet altistua koronavirukselle.

Yhä useampi saa tiedon altistumisesta ja toimintaohjeet esimerkiksi koulun, päiväkodin tai harrasteryhmän kautta. Altistuneiden suositellaan noudattavan ohjeita oireseurannasta. Ohjeet löytyvät Siun soten verkkosivuilta. Koronavirukseen sairastuneen kanssa samassa taloudessa asuvien tai muiden lähikontaktien tulisi noudattaa karanteeniohjeita.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Lisää ohjeita löytyy Siun soten verkkosivuilta täältä.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi