play

Koronatapausten määrä selvässä nousussa Pohjois-Karjalassa – Joensuussa koululaisten tartuntaketjussa jo kymmeniä tartuntoja

Koronatestissä on edelleen tärkeää käydä silloin, jos ei ole saanut molempia rokoteannoksia tai tietää tai epäilee altistuneensa virukselle.

Koronatestissä on edelleen tärkeää käydä silloin, jos ei ole saanut molempia rokoteannoksia tai tietää tai epäilee altistuneensa virukselle. Kuva: Juha Inkinen

Anni Rodriguez

Koronavirustartuntojen määrä on nousussa Pohjois-Karjalassa kuten muuallakin maassa tällä hetkellä.

Sairaalakuormituksen kerrotaan pysyneen kuitenkin toistaiseksi vähäisenä.

Pohjois-Karjalassa todettiin viime viikolla yhteensä 73 koronavirustartuntaa, kun edellisellä viikolla tapauksia kirjautui vielä vasta 39. Pohjoiskarjalaisilla tartuntoja oli 70. Tällä viikolla torstaiaamuun mennessä tartuntoja oli todettu 37. Karanteenissa on tällä hetkellä yli 300 henkilöä.

– Täydellä rokotussuojalla joutuu vain harvoin sairaalahoitoon. Tältä tämä näyttää niin meillä kuin muuallakin, vaikka epidemiatilanne on muutoin menossa huonompaan suuntaan, toteaa ylilääkäri Jukka Heikkinen Siun sotesta.

Viime aikoina tartuntoja on todettu etenkin koululaisten keskuudessa. Viime viikon tartunnoista eniten todettiin 10–19-vuotiaiden ikäryhmässä. Suurin osa kaikista viime viikolla todetuista tartunnoista oli alle 40-vuotiailla.

Joukkoaltistumisia on ollut edellisviikon tapaan runsaasti kouluissa, harrastusryhmissä sekä yksityistilaisuuksissa. Siun soten mukaan Joensuun seudulla on todettu laajalle levinnyt tartuntaketju, jossa tartunnat ovat levinneet kouluissa, harrastusryhmissä ja vapaa-ajalla.

Jukka Heikkisen mukaan ketjussa on todettu jo useita kymmeniä tartuntoja. Valtaosa niistä on todettu alakoululaisilla. Heidän mukanaan virus on kulkeutunut harrastusryhmiin, kouluihin ja koteihin ja tarttunut näissä yhteyksissä myös aikuisiin.

Näkyykö ketjun laajuudessa se, että koronarajoituksista on ryhdytty luopumaan?

– Tiukkojen rajoitusten aikaan tätä ei olisi tapahtunut, Heikkinen toteaa.

Hänen mukaansa koko tartuntaketjun ensimmäinen tartunta tuli mitä ilmeisimmin ulkomailta.

Hyvä asia on se, että nuoret vaikuttavat sairastavan edelleen koronaviruksen lievänä.

– Sairaalakuormituksessa tämä ketju ei näy lainkaan.

– Tietysti huolestuttaa, kun tapausmäärät ovat lisääntyneet, voiko niinkin käydä, että yhä nuorempia joutuisi sairaalahoitoon, Heikkinen toteaa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Vanhat, koko korona-ajalta tutut ohjeet ovat yhä voimassa. Oireisena tai sairaana ei pidä mennä hoitoon, kouluun, töihin eikä harrastuksiin.

– Tämä koskee edelleen niin rokotettuja kuin rokottamattomiakin, Jukka Heikkinen muistuttaa.

Myös maskin käyttö on edelleen tarpeellista etenkin silloin, kun ollaan paikoissa, joissa on paljon muitakin ihmisiä.

– Rokottamattomat ovat tällä hetkellä suurimmassa vaarassa sairastua, heidän varsinkin kannattaa edelleen käyttää maskia, Heikkinen toteaa.

Jos henkilöllä ei ole täyttä rokotesuojaa, tai jos tietää tai epäilee altistuneensa koronavirukselle, on edelleen tärkeää käydä testissä lievissäkin oireissa.

Viime viikolla tartuntoja todettiin tasaisesti ympäri maakuntaa: Ilomantsissa, Joensuussa, Juuassa, Kiteellä, Kontiolahdella, Lieksassa, Liperissä, Nurmeksessa, Outokummussa ja Polvijärvellä. Tartuntojen alkuperä saatiin selville 89 % tapauksista. Ulkomailta saatuja tartuntoja oli kahdeksan.

Pohjois-Karjalassa kaksi rokoterokoteannosta on saanut 80 prosenttia kaikista yli 12-vuotiaista. 30–40-vuotiaista molemmat rokoteannokset on ottanut hieman yli 70 prosenttia. 20–30-vuotiaissa osuus on 65 prosenttia ja 12–19-vuotiaissa alle 60 prosenttia. Kouluilla tehtävä tehosterokotuskierros on vielä kesken.

Viime viikolla tartunnan saaneista 64 prosenttia ei ollut saanut yhtäkään koronarokoteannosta. Yhden annoksen saaneita oli kolme prosenttia ja molemmat rokotteet saaneita 30 prosenttia.

Tartuntojen alkuperä saatiin jäljitettyä 89 prosentissa tapauksista. Pohjois-Karjalassa koronaviruksen ilmaantuvuusluku, eli tapausten määrä 100 000 asukasta kohden on nyt 61,84.

Siun sote kertoi keskiviikkona, että tartunnanjäljitys on ruuhkautunut.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi