Huomaatko, milloin asiakaspalveluääni tulee esiin? – Joensuussa työskentelevä Mitra Turunen tietää olemuksensakin muuttuvan asiakkaan mukaan
Joensuun Sokoksen myyntipäällikkö Mitra Turunen ei muuta pelkkää ääntään vaan koko olemustaan asiakkaan mukaan. Kuva: Tanja Pekkarinen
Tämä juttu on julkaistu ensimmäisen kerran Karjalaisessa 26.7.2023.
– Terve! Mitä saisi olla? Inka Härkönen, 19, tervehtii asiakkaita Joensuun torilla.
Lörtsykojussa työskentelevä Härkönen huomaa itsekin, että tervehdys kajahtaa paljon korkeammalta kuin miten hän tavallisesti puhuu.
Joskus asiakaspalveluääni jää päälle. Esimerkiksi kaupassa asioidessaan Härkönen saattaa toivottaa kassamyyjälle päivänjatkot omalla myyjä-äänellään.
– Töissä ääneni on korkeampi mutta ei kuitenkaan älyttömän kimeä.
Härkönen ei ole varma, mistä äänen muutos johtuu.
– Ehkä muutan ääntäni, koska en pidä normaalista puheäänestäni. Kiireessä saatan puhua asiakkaille normiäänelläni.
Härkönen ei vaihda ääntään tietoisesti. Asiakkaita palvellessa äänensävy muuttuu luonnostaan kohteliaammaksi ja puhe muistuttaa enemmän kirjakieltä.
– En esimerkiksi käytä mitään lyhenteitä, paitsi ehkä nuorten asiakkaiden kanssa, Härkönen pohtii.
Joensuun torilla työskentelevän Inka Härkösen asiakaspalveluääni jää joskus päälle myös vapaa-ajalla. Kuva: Tanja Pekkarinen
Niin kutsuttu asiakaspalveluääni johtuu siitä, että asiakaspalvelijan odotetaan olevan hymyilevä ja ystävällinen, sanoo vuorovaikutuksen ja äänenkäytön valmentaja Marsa Bäck.
Esimerkiksi tekohymy saa poskilihakset jäykistymään, mikä vaikuttaa ääneen.
– Ihmiset kuvittelevat, että asiakaspalvelijan täytyy olla tietynlainen. Teennäisyyden ja maneerit tunnistaa kuitenkin äänestä, Bäck sanoo.
Itäsuomalaiset joutuvat Bäckin mukaan pinnistelemään muita enemmän saavuttaakseen tyypillisen asiakaspalveluäänen. Se johtuu siitä, että itäsuomalaisessa puheessa on tapana ääntää sanat suun takaosassa. Leuan lihakset ovat tyypillisesti rennossa ja matalassa asennossa. Puheesta syntyy leppoisa vaikutelma.
Palvelutilanteessa yritetään puhua selkeästi, jolloin ääni suunnataan suun etuosaan. Ääniväylästä tulee kapea.
Suunpohjan ja leuan asento on siis lähes päinvastainen kuin itäsuomalaiselle olisi luontaista. Siksi ero työäänen ja vapaa-ajan äänen välillä on yleensä itäsuomalaisilla muita suurempi.
Kun puhun rauhallisesti, minun on myös helpompi pysyä itse rauhallisena.Juhani Tykkyläinen
Myös Rantakadun S-marketin kesätyöntekijä Marika Moilanen, 20, on huomannut ilmiön. Vuoron alkaessa ääni muuttuu heti pirteämmäksi.
– Kaverini sanoivat, että kuulostin erilaiselta, kun palvelin heitä kassalla. Olen myös itse pannut merkille, että puhun korkeammalla äänellä. En tosin tiedä miksi.
Moilanen pohtii, että ehkä taustalla on halu kuulostaa positiivisemmalta.
Vaikka äänenmuutos hämmentää häntä, hän ei ole siitä huolissaan.
– Niin käy monelle muullekin. Olen palvelutilanteessa oma itseni, vaikka ääni muuttuisi.
Joensuun Rantakadun S-marketissa työskentelevän Marika Moilasen asiakaspalveluääni tulee esiin vuoron alkaessa. Hän ei tiedä, miksi puhuu töissä korkeammalla äänellä. Kuva: Tanja Pekkarinen
Etenkin naiset puhuvat usein korkeammalla äänellä asiakaspalvelutyössä. Asiakaspalveluääni on Bäckin mukaan erityisesti naisia koskeva ilmiö.
Kulttuurimme kuuluu ajatus, ettei miehen sovi näyttää tunteitaan. Se vaikuttaa myös äänenkäyttöön.
– Naiset luovat miehiä helpommin mielikuvia äänellään, Bäck sanoo.
Juhani Tykkyläinen ei halua, että kirjakaupan asiakas aistii hänen äänestään kiirettä tai stressiä. Kuva: Tanja Pekkarinen
Suomalaisessa kirjakaupassa työskentelevä Juhani Tykkyläinen, 34, on työkavereidensa kanssa kiinnittänyt huomiota siihen, että ääni eroaa töissä tavallisesta. Pirteän tai energisen sijaan hän pyrkii puhumaan mahdollisimman rauhallisesti.
Tykkyläinen ei halua, että kiire tai stressi välittyvät asiakkaille. Hän kokee, että rauhallinen puheääni helpottaa myös omaa jaksamista.
– Olen usein osaston ainut työntekijä, jolloin pitäisi ehtiä olemaan monessa paikassa yhtä aikaa. Kun puhun rauhallisesti, minun on myös helpompi pysyä itse rauhallisena.
Joensuun Sokoksen myyntipäällikkö Mitra Turunen ei muuta pelkkää ääntään vaan koko olemustaan asiakkaan mukaan. Kuva: Tanja Pekkarinen
Monista poiketen Joensuun Sokoksen myyntipäälliköllä Mitra Turusella, 41, on selkeä visio siitä, miksi hänen äänensä muuttuu.
– Asiakaspalvelijana pitää olla hyvä ihmistuntija. Koko olemus muuttuu asiakkaan mukaan.
Toisia asiakkaita Turunen puhuttelee asiallisemmin ja toisia taas rennommin.
– Murteeni kuuluu enemmän läpi, jos asiakkaan kanssa pystyy rentoutumaan.
Turunen haluaa viestiä äänellään, että huomioi asiakkaan persoonana.
– En halua ottaa kaikkia vastaan monotonisesti samalla tavalla. Tahdon antaa asiakkaalle tunteen, että tulen innoissani palvelemaan sinua.
Äänenkäytön valmentaja Marsa Bäck neuvoo asiakaspalvelijoita puhumaan omalla luontaisella tavallaan.
Asiakkaille tulee puhua ystävällisesti ja kohteliaasti, mutta äänen ominaisuuksia tärkeämpää on kuunnella, mitä asiakas sanoo.
uusimmat
Tarinat
Tarinat
Luetuimmat
LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO
Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.
Whatsappilla:
Numeroon 050 3500 245
Toimitus, uutisvihjeet:
010 230 8110
toimitus@karjalainen.fi