play

Kun lehmolaisen Raija Komppulan, 63, hajuaisti meni sekaisin, syyksi epäiltiin jopa aivokasvainta – apu löytyi lopulta hajuharjoittelulla, jonka myötä kahvikin alkoi taas haista kahvilta

Raija Komppulan hajuaisti oli kadoksissa peräti yhdeksän kuukauden ajan vuonna 2019. Hän sai hajuaistinsa taas toimimaan kahden kuukauden hajuharjoittelun avulla. Tuolloin hän haisteli erilaisia voimakkaita tuoksuja aamuin illoin.

Raija Komppulan hajuaisti oli kadoksissa peräti yhdeksän kuukauden ajan vuonna 2019. Hän sai hajuaistinsa taas toimimaan kahden kuukauden hajuharjoittelun avulla. Tuolloin hän haisteli erilaisia voimakkaita tuoksuja aamuin illoin. Kuva: Marko Puumalainen

Saija Kauhanen

Juttu on julkaistu Karjalaisessa ensimmäisen kerran 25.1.2022.

Juomavesi alkoi haista pahalle ja maistua mädäntyneelle. Aamuinen kahvinkeitto tuntui piinalliselta, kun kahvinporot lemusivat omituiselta. Pian mikään ei oikein tuoksunut Kontiolahden Lehmossa asuvan Raija Komppulan, 63, nenään kuin ennen.

- Helmikuussa 2019 aloin haistaa asioita väärin. Myöhemmin olen tajunnut, että osa hajuista, kuten ruusun tuoksu, katosi tuolloin kokonaan, Komppula muistelee.

Vähitellen hajuhäiriöt pahenivat ja voimistuivat. Tavaratalon kemikaaliosaston "hajupommi" tuntui jo etukäteen painajaiselta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

- Kaikki deodorantit ja kasvovoiteet alkoivat haista todella voimakkaalta ja pahalta, peräti ummehtuneelta.

Matkailuliiketoiminnan professorina Itä-Suomen yliopistossa työskentelevä Raija Komppula oli toukokuussa opiskelijoiden kanssa vierailulla Sortavalassa. Komppulan nenään kaikki haisi edelleen pahalta ja voimakkaalta, eikä ruoka maistunut enää miltään.

- Viimeinen tikki oli, kun lempinautintoaineeni punaviini alkoi maistua oksennukselta. Sitten menin jo lääkäriin.

Kesäkuun alussa Komppula oli neurologin vastaanotolla. Haju- ja makuongelmien syyksi epäillään toisinaan jopa aivokasvainta, mutta Komppulan pään magneettikuvissa ei ollut mitään poikkeavaa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy
Virallisen ohjeen mukaan hajuharjoitteluun suositellaan sitruuna-, ruusu- ja eukalyptus-öljyjä. Toisen vaiheen harjoitteluun hajut voi valita mieltymyksen mukaan ja käyttää erilaisia eteerisiä öljyjä tai hedelmiä.

Virallisen ohjeen mukaan hajuharjoitteluun suositellaan sitruuna-, ruusu- ja eukalyptus-öljyjä. Toisen vaiheen harjoitteluun hajut voi valita mieltymyksen mukaan ja käyttää erilaisia eteerisiä öljyjä tai hedelmiä. Kuva: Marko Puumalainen

Seuraavaksi Raija Komppula hakeutui korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkärin vastaanotolle. Kartiokeilakuvaus paljasti tulehduspesäkkeen hampaan juuressa. Kun tulehdus oli hoidettu, Komppula aloitti lääkärin suositteleman hajuharjoittelun hajuaistinsa palauttamiseksi. Hajuharjoittelua voidaan suositella, jos hajuaisti heikkenee tai muuttuu olennaisesti ja vakavat sairaudet on poissuljettu.

- Ostin luontaistuotekaupasta sitruuna-, ruusu- ja eukalyptusöljyjä sekä marketista pussillisen neilikkaa ja aloin tuoksutella jokaista tuoksua minuutin ajan aamuin ja illoin. Alussa en haistanut ruusua lainkaan, vaikka puoliso sanoi koko kodin haisevan ruusulle. Viikon päästä ruusu alkoi haista ja jäi koko päiväksi haisemaan nenääni.

Raija Komppula jatkoi haistelua säännöllisesti ja kantoi pieniä öljypulloja mukana matkoillaankin. Kahden viikon hajuharjoittelun jälkeen kahvi alkoi haista ja maistua taas normaalille. Vähitellen muitakin tuttuja hajuja ja makuja alkoi palautua. Kraanavesi ei enää maistunut mädäntyneelle eikä sinappi saippualle. Kahden kuukauden harjoittelun jälkeen Komppula koki saaneensa hajuaistinsa takaisin.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

- Sain itselleni tutut ja tärkeät hajut takaisin.

Komppula ei lähtenyt tekemään enää toista hajuharjoittelukierrosta, vaikka pohtii nyt, että olisi ehkä kannattanut.

- Muutamat hajut ovat jääneet oudoiksi, kuten lantun haju. Lanttulaatikko oli ennen herkkuani, mutta enää en pysty sitä syömään.

Komppula kertoo olevansa kiitollinen korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Tuomo Kivistölle, joka hänet hajuharjoitteluun ohjasi. Kaikkiaan hän eli omituisten hajujen kanssa noin yhdeksän kuukautta.

- Viime aikoina olen alkanut pohtia, hyötyisivätkö myös hajuaistinsa menettäneet koronapotilaat hajuharjoittelusta.

Hoitomuoto: Mikä ihmeen hajuharjoittelu?
  • Jos hajuaisti heikkenee selvästi tai häviää kokonaan, lääkärin on hyvä tutkia nenä ja kurkku rakenteellisten syiden, kuten nenäpolyyppien, poissulkemiseksi. Aina tällaista syytä ei löydy, mutta hajuaistia voi kuntouttaa omatoimisella hajuharjoittelulla.

  • Tutkimusten mukaan se parantaa hajuaistin palautumista osalla potilaista, kun harjoittelu aloitetaan mahdollisimman pian oireiden alettua. Toisaalta jopa yli vuoden kuluttua aloitettu harjoittelu voi olla hyödyllistä.

  • Ensimmäinen vaihe (3 kuukautta): aloita ruusulla, eukalyptuksella, sitruunalla ja neilikalla. Haistele jokaista tuoksua 10 sekuntia, pidä 10 sekunnin tauko ja siirry seuraavaan tuoksuun. Toista harjoitus. Tee harjoitus aamuin ja illoin.

  • Toinen vaihe (4–6 kuukautta): Siirry neljään uuteen tuoksuun, jotka voit valita mieltymystesi mukaan. Toteuta harjoitteluohjelma samaan tapaan kahdesti päivässä kuin ensimmäinen.

Lähde: Duodecim Terveyskirjasto

Hajuharjoittelu on suurelle yleisölle sanana melko vieras, mutta korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäreille se on tuttu hoitokeino. Pohjois-Karjalan keskussairaalan korva-, nenä- ja kurkkutautien poliklinikan apulaisylilääkäri Ville Sirviö sanoo, että hajuharjoitteluun ohjataan säännöllisesti potilaita.

- Hajuharjoittelua on helppo suositella, ja siitä voi hyötyä kuka tahansa, jos on riittävän motivoitunut. Harjoittelun myötä ihminen erottaa taas aiempaa useampia tuoksuja toisistaan. Hajuharjoittelun voi aloittaa myös omatoimisesti.

Viimeinen tikki oli, kun lempinautintoaineeni punaviini alkoi maistua oksennukselta. Sitten menin jo lääkäriin.
Raija Komppula

Hajuaistin heikentyminen tai katoaminen voi johtua monesta tekijästä. Jos potilas tulee poliklinikalle lähetteellä, hänelle tehdään yleensä ensin pään kuvantamistutkimukset.

- Näin poissuljetaan esimerkiksi nenän sivuonteloiden sairauksia sekä hyvälaatuisia aivokalvokasvaimia. Niitä löytyy harvoin, Ville Sirviö sanoo.

Jopa perusflunssa voi viedä hajuaistin pysyvästi. Sirviö korostaakin, ettei hajuaistin menetys ole mikään uusi asia vaan on noussut julkisuuteen koronataudin myötä.

Jos siis hajuaistin menettämisen syy on covid-19, tutkimustarvetta ei ole.

- Koronavirukseen liittyvistä pitkittyvistä hajuaistin heikkenemisistä, yli kaksi viikkoa kestäneistä, suurin osa paranee kuuden kuukauden seurannassa, mutta osa jatkuu vielä ainakin tuolloin.

Koska Raija Komppula sai itse niin hyvän avun hajuharjoittelusta, hän on pohtinut, höytyisivätkö siitä myös hajuaistinsa koronataudin takia menettäneet.

Koska Raija Komppula sai itse niin hyvän avun hajuharjoittelusta, hän on pohtinut, höytyisivätkö siitä myös hajuaistinsa koronataudin takia menettäneet. Kuva: Marko Puumalainen

Koronavirukseen liittyviin pitkittyviin hajuaistin heikkenemisiin tutkitaan lääkehoitoja, mutta tässä vaiheessa laajamittaiseen käyttöön suositeltavin hoito on Ville Sirviön mukaan hajuharjoittelu. Tästäkään ei ole vielä löydettävissä kovin vakuuttuvaa tutkimusnäyttöä.

Pohjois-Karjalan keskussairaalan korva-, nenä- ja kurkkutautien poliklinikalle ei ole vielä lähetetty koronataudin takia hajuaistinsa menettäneitä potilaita.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi