play

Kuumuus innosti ekotekoihin - Puruveden rannalla sijaitsevassa Ruokkeen lomakylässä investoitiin aurinkopaneeleihin

Toimitusjohtaja Mika Laukkasen mukaan aurinkopaneeleita saatetaan tulevaisuudessa asentaa vielä lisääkin.

Toimitusjohtaja Mika Laukkasen mukaan aurinkopaneeleita saatetaan tulevaisuudessa asentaa vielä lisääkin. Kuva: Niko Jouhkimainen

Helen Hyttinen

Ruokkeen lomakylä näyttää ensisilmäyksellä hyvin perinteikkäältä, mutta heti autosta noustua voi huomata pienen erikoisuuden. Päärakennuksen katolla paistattelee aurinkopaneeleita. Toimitusjohtaja Mika Laukkanen, 49, kertoo, että nämä ensimmäiset 40 paneelia asennettiin jo vuoden 2016 keväällä. Idea syntyi kuumina kesäpäivinä, kun päärakennus lämpeni koko päivän paistavassa auringonvalossa.

- Tuli mieleen, että tätähän pitäisi saada hyödynnettyä, ja alettiin selvittämään aurinkopaneeleiden hankintaa, Laukkanen sanoo.

Urakka vaati kolmen suuren, varjostavan männyn poistamista etupihalta, jotta aurinkoenergiaa saataisiin hyödynnettyä mahdollisimman pitkälle iltaan saakka. Lomakylän huoltorakennuksen katto sai omat 18 aurinkopaneeliaan keväällä 2020. Huoltorakennuksen katolla olevien paneelien teho on hieman yli 5 kWp:ta eli piikkikilowattia, päärakennuksen taas 10,2.

Aurinkopaneelit kiiltävät Ruokkeen Lomakylän päärakennuksen katolla.

Aurinkopaneelit kiiltävät Ruokkeen Lomakylän päärakennuksen katolla. Kuva: Niko Jouhkimainen

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Laukkanen kertoo, että paneeleista saadaan muutaman kuukauden ajan irti noin sata kilowattituntia energiaa päivässä, kun taas päivittäinen sähkönkulutus on reilut tuhat kilowattituntia.

- Eihän se nyt vielä niin suuren suuri osuus ole, mutta jotain kumminkin. Käytännössä kaiken voimalan tuottaman energian käytämme itse, myytävää siitä ei jää, eikä näitä tietysti sitä varten ole hankittukaan. Sen tarkemmin en ole eritellyt, että mihin toimintoihin voimalan tuotto riittää, Laukkanen toteaa.

Asiakkaat ovat Laukkasen mukaan huomioineet hyvin aurinkopaneelien ilmestymisen ja olleet kiinnostuneita niistä. Lomakylän vastaanotossa on näyttö, jolta asiakkaatkin voivat seurata, kuinka voimala tuottaa parhaillaan ja kuinka se on tuottanut aiempina vuosina.

Aurinkovoimalan tuottavuutta pääsee seuraamaan reaaliaikaisesti myös Ruokkeen kotisivuston linkin kautta. Käytännön hyödyn eli tuotetun energian lisäksi aurinkopaneeleiden hankinnan tueksi puntaroitiin muitakin syitä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

- Ja onhan se myös ekoteko, eli kun niitä kustannuksia mietittiin, niin laskettiin myös sille markkina-arvoa, että meillä hyödynnetään aurinkoenergiaa.

Mika Laukkanen luettelee isoimmissa mökeissä, ravintolassa ja huoltorakennuksessa olevan ilmalämpöpumppuja käytössä, ja toistaiseksi yritys aikoo mennä niillä eteenpäin. Päärakennuksen katolle mahtuisi enemmänkin aurinkopaneeleja, ja toimitusjohtajan mukaan niitä saatetaan sinne vielä tulevaisuudessa myös lisää asentaa.

- Tuulisiakin päiviä tässä Puruveden rannalla aika ajoin on, tuulivoimaakin olen joskus miettinyt, muttei nyt niin vakavasti vielä, Laukkanen toppuuttelee.

Juttu on julkaistu Kägi-kesälehdessä. Koko lehden pääset lukemaan täällä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi