play

Lapsen kanssa kotiin jäävä mies on edelleen harvinaisuus, sillä vain alle kahdeksan prosenttia miehistä jää hoitamaan lapsia kotihoidontuella

Lapsen rakkaus on sellaista, ettei sitä muualta saa, sanoo Kirsikka-tytön isä Petri Varis.

Lapsen rakkaus on sellaista, ettei sitä muualta saa, sanoo Kirsikka-tytön isä Petri Varis. Kuva: Juha Inkinen

Simo Natunen

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran Karjalaisessa 6.9.2021.

En tule koskaan katumaan tätä päätöstä. Lapsen rakkaus on sellaista, että ei sitä muualta saa, 39-vuotias Petri Varis sanoo sylissään vuoden ja yhdeksän kuukauden ikäinen tyttärensä Kirsikka.

Kotiin lapsen kanssa jäävät miehet ovat yhä vähemmistö. Kelan tilaston mukaan kotihoidon tuen saajista vain 7,9 prosenttia oli miehiä. Vain neljännes miehistä käyttää kaikki isyysvapaapäivänsä.

Jo Variksen avopuolison Saaran raskaudesta asti oli selvää, että jos kaikki menee lapsen kanssa hyvin, myös Varis jäisi puolison äitiysloman jälkeen lapsen kanssa kotiin.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Isän ja tyttären päivät ovat kuluneet syöttämisen, ulkoilemisen, leikkimisen, vauhdikkaan Kirsikan vahtimisen ja pepun pesemisen parissa.

- Onhan tämä isyys aika intensiivistä touhua. Lapsi pitää olla koko ajan käden ulottuvilla, ja Kirsikalla on vauhti ollut alusta asti kova.

Variksen perheessä pyritään siihen, että lastenhoito olisi tasapuolista. Vasta jäädessään kotiin Kirsikan kanssa hän ymmärsi, miten kokonaisvaltaista lasten hoitaminen on.

- Sitten kun huomaa, ettei ole käynyt vessassa viikkoon yksin, niin tajuaa, miten 24-tuntista hommaa tämä on, Varis sanoo.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy
Petri Variksen työpaikalla suhtauduttiin hyvin siihen, että mies jäi kotiin hoitamaan lasta.

Petri Variksen työpaikalla suhtauduttiin hyvin siihen, että mies jäi kotiin hoitamaan lasta. Kuva: Juha Inkinen

Petri Varis oli Kirsikan syntymän jälkeen lyhyempiä jaksoja isyysvapaalla. Noin 10 kuukautta sitten hän jäi kokonaan hoitovapaalle. Ammatikseen hän toimii jo seitsemättä vuotta Ilosaarirockin vastaavana tuottajana.

- Työpaikalla suhtauduttiin todella hienosti siihen, että jäin kotiin. Minun paikalleni piti kuitenkin joku etsiä.

Kirsikan kanssa vietetty aika on syventänyt isän ja tyttären välistä suhdetta ja tehnyt hyvää parisuhteellekin.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

- Ei tällaista suhdetta, mikä minun ja Kirsikan välillä on, olisi ehkä muuten tullut. Kirsikasta on tullut tällainen isin tyttö, Varis kertoo ja roikottaa nauravaa tyttöä käsistä.

Varis kuvailee tytärtään vauhdikkaan lisäksi ihanaksi, voimakastahtoiseksi, elämäniloiseksi ja hauskaksi.

Sitä hän silmin nähden on. Kirsikka kiipeää nauru kasvoillaan kohti puolapuiden yläpäähän asetettua Pikachu-pehmolelua. Lopulta pienet sormet tavoittavat keltaisen hahmon.

- Päivittäisiä ja tunnittaisia suloisia hetkiä. Estotonta riemua on mahtava seurata. Se tässä on parasta, Varis sanoo nostaessaan tyttärensä puolapuilta takaisin lastenhuoneen lattialle.

Isät tuntuvat Variksen kokemuksen mukaan saavan erityiskohtelua jäädessään kotiin lapsen kanssa. Hän itse on saanut paljon olantaputuksia erityisesti muilta miehiltä.

- Moni on tullut sanomaan, että hieno päätös ja että kunnioittaa tosi paljon tällaista päätöstä. Itsekin haluan kannustaa isejä jäämään kotiin, mutta tuntuu se vähän hassulta nostaa miehiä jalustalle sen takia, että he hetkeksi luopuvat työstään. Aika moni nainen tekee tämän saman jutun ihan kyselemättä.

Variksen perheeseen kuuluu myös kouluikäinen lapsi ja juuri elokuussa syntynyt vauva. Varis ei vielä tiedä, jääkö uusimman tulokkaankin kanssa kotiin.

- Katsotaan nyt, en ole ehtinyt vielä miettiä. Kunhan palaan töihin, niin katson, missä mennään.

Kirsikasta on tullut isin tyttö, Petri Varis sanoo.

Kirsikasta on tullut isin tyttö, Petri Varis sanoo. Kuva: Juha Inkinen

Isä voi saada isyysrahaa Kelan mukaan maksimissaan 54 arkipäivältä eli noin yhdeksältä viikolta. Tästä ajasta isä voi olla kotona samaan aikaan äidin kanssa 1-18 arkipäivää. Isä voi käyttää loput tuetut isyysvapaapäivänsä Kelan mukaan sitten, kun vanhempainrahan saaminen on loppunut.

Keskimäärin isät käyttävät 33 isyysvapaapäivää. Kaikki isyysvapaapäivänsä käytti 26 prosenttia vuonna 2016 syntyneiden lasten isistä. Vanhempainvapaan päättyessä isällä on mahdollisuus jäädä hoitovapaalle. Kela maksaa hoitovapaan ajalta kodinhoidontukea, kun alle 3-vuotiasta lasta hoidetaan kotona.

Perhevapaiden uudistamista kaavaillaan sosiaali- ja terveysministeriössä vuodelle 2022. Uudistuksen tavoitteena on jakaa perhevapaita ja hoitovastuuta tasaisesti molempien vanhempien kesken, yhdenvertaistaa työelämää ja pienentää sukupuolten välisiä palkkaeroja.

Uudistuksessa kumpikin vanhemmista saisi jatkossa yhtä paljon kiintiöityjä kuukausia. Isien ansiosidonnaisia vapaita pidennettäisiin lyhentämättä äitien nykyisin käytettävissä olevaa osuutta. Perhevapaiden tulisi lisäksi sisältää vapaasti valittava vanhempainvapaajakso.

Hallituksen on tarkoitus päättää lopullisesta esityksestä syksyllä 2021. Uudistuksen on tarkoitus tulla voimaan elokuussa 2022.

Äitiysrahaa saa tällä hetkellä yhteensä 105 päivältä, kun isyysrahaa vain 54 arkipäivältä. Päätös siitä, kumpi jää kotiin, on usein taloudellinen.

Petri Varis tiesi, että haluaa jäädä kotiin lapsia hoitamaan ja oli valmistautunut lapsenhoitovuoteen säästöillä. Hän teki myös Kirsikan päiväunien aikaan sivutöitä. Varis varautui myös siihen, että vuoden aikana ei tehdä ulkomaanmatkoja tai syödä paljon ravintoloissa.

- Elämässä on tärkeämpiäkin asioita kuin työ, vaikka kiva työ onkin, hän kertoo.

Päivään kuuluu paljon suloisia hetkiä.

Päivään kuuluu paljon suloisia hetkiä. Kuva: Juha Inkinen

Varis toivoo, että isien kotiin jäämiseen kannustettaisiin enemmän.

- Jos on juuri aloittanut työuransa, niin voihan se vuoden poissaolo tuntua aika hurjalta. Yhteiskunta saisi mahdollistaa enemmän isien jäämistä kotiin, esimerkiksi taloudellisella kannustuksella. Se toisi lisää tasa-arvoa. Lapsetkin oppivat, että isän ja äidin hoivalla ei ole eroa, Varis pohtii.

Silloin, kun Varis saa olla hetken yksin, hän harrastaa crossfittiä, lukemista ja ulkoilua.

- Korkeakulttuuri on jäänyt näin pikkulapsiarjessa vähemmälle.

Hankalinta lapsiperhearjessa on oman ja vanhempien yhteisen ajan löytäminen. Kaksi pientä lasta vaativat läsnäoloa, ja yhteisen ajan järjestämisen eteen joutuu näkemään vaivaa.

- Ei tässä auta elää pelkästään lapsille, pitää miettiä omaakin hyvinvointia. Nukkumisesta, syömisestä ja liikkumisesta täytyy pitää huolta. Se on lastenkin etu. Välillä herää kateus muiden vaelluskuvista Instagramissa.

Arki pyörii kuitenkin tasapuolisesti kummankin vanhemman ympärillä. Perhe pyrkii keskustelemaan avoimesti asiasta kuin asiasta.

- Pitää pystyä sanomaan toiselle, jos tarvitsee apua eikä vain purra hammasta.

Isona apuna ovat olleet myös lähistöllä asuvat Kirsikan isovanhemmat.

- Jos tässä jotain on oppinut, niin arvostamaan yksinhuoltajia. Iso hatunnosto heille, Varis toteaa.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi