play

Joensuulainen Elias Kunnari, 19, on aromanttinen aseksuaali – "En tarvitse romanttista suhdetta"

Joensuulainen Elias Kunnari ei koe tarvetta harrastaa seksiä eikä halua romanttista suhdetta. Aseksuaalisuus ja aromanttisuus ovat hänelle vain positiivisia asioita.

Joensuulainen Elias Kunnari ei koe tarvetta harrastaa seksiä eikä halua romanttista suhdetta. Aseksuaalisuus ja aromanttisuus ovat hänelle vain positiivisia asioita. Kuva: Marko Puumalainen

Petra Mustonen

Juttu on julkaistu alun perin 28.3.2024.

Kavereilla oli eskari-iästä lähtien ihastuksia. Luokkakaverin synttärikutsuilla pullonpyörityksessä Elias Kunnaria pyydettiin paljastamaan omansa. Hän kertoi, ettei sellaista ollut, mutta kaverit olettivat hänen vain ujostelevan.

– Olen ajatellut oikeastaan aina, etten ole kiinnostunut esimerkiksi seurustelusta. Tiesin olevani tässä suhteessa erilainen kuin muut. En kuitenkaan osannut vielä selittää sitä, 19-vuotias joensuulainen kertoo.

Elias Kunnari on aromanttinen aseksuaali: hän ei ole kiinnostunut romanttisista ihmissuhteista eikä seksi ole osa hänen elämäänsä. Selittävät termit hän löysi 14-vuotiaana, kun transsisällöntekijä Youtubessa mainitsi olevansa aseksuaali.

– Googlasin termin, sillä en ollut koskaan kuullut sitä. Luin kuvauksen ja huomasin, että tämähän kuulostaa ihan minulta. Etsin lisää tietoa ja luin ihmisten kokemuksia, niitä löytyi etenkin englanniksi.

Seksuaalisen vetovoiman puute ei kaikilla aseksuaaleilla tarkoita libidon puutetta tai sitä, ettei henkilö harrasta seksiä tai itsetyydytystä.
Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy
Elias Kunnarin viesti seksuaalisuuttaan pohtiville on, ettei asian kanssa tarvitse kiirehtiä eikä itselleen täydellistä termiä ole pakko koskaan löytää. "Erilaisia seksuaalisuuksia on yhtä paljon kuin ihmisiä."

Elias Kunnarin viesti seksuaalisuuttaan pohtiville on, ettei asian kanssa tarvitse kiirehtiä eikä itselleen täydellistä termiä ole pakko koskaan löytää. "Erilaisia seksuaalisuuksia on yhtä paljon kuin ihmisiä." Kuva: Marko Puumalainen

Aseksuaalisuus on seksuaalisen suuntautumisen muoto, jossa henkilö kokee vähän tai ei lainkaan seksuaalista vetoa minkään sukupuolen edustajaa kohtaan. On arvioitu, että väestöstä noin 1–5 prosenttia on aseksuaalisuuden kirjolla.

Seksuaalisen vetovoiman puute ei kaikilla aseksuaaleilla tarkoita libidon puutetta tai sitä, ettei henkilö harrasta seksiä tai itsetyydytystä. Seksi voi tuottaa muunlaista positiivisia tunteita, kuten rentoutumista ja mielihyvää nautinnon tuottamisesta kumppanille.

Aseksuaalisuuteen ei välttämättä liity aromanttisuutta eli romanttisen vetovoiman puutetta. Osa aseksuaaleista voi ihastua, rakastua ja olla romanttisessa suhteessa, seksillä tai ilman. Aseksuaali voi myös haluta lapsia ja perustaa perheen.

Aseksuaalisuuden kirjoa
  • Aseksuaali kokee hyvin vähän tai ei lainkaan seksuaalista vetovoimaa. Aseksuaali voi kokea muunlaista, kuten romanttista tai emotionaalista vetoa.

  • Harmaa-aseksuaali tuntee seksuaalista vetovoimaa harvoin. Saattaa tuntea kuuluvansa johonkin aseksuaalisuuden ja seksuaalisuuden välimaastoon.

  • Aromanttinen henkilö kokee hyvin vähän tai ei lainkaan romanttista vetovoimaa.

  • Apothiseksuaali on aseksuaali ja lisäksi seksin suhteen torjuva esimerkiksi pelon tai epämiellyttävyyden takia. Ei kuitenkaan tarkoita seksinvastaisuutta tai seksinegatiivisuutta.

  • Autoseksuaali tuntee seksuaalista vetovoimaa vain itseään kohtaan eikä siis tunne halua sisällyttää muita seksielämäänsä.

  • Demiseksuaali tuntee seksuaalista vetoa vasta kun toiseen on luotu vahva side.

Lähde: Seta

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Elias Kunnarille seksi on yksinkertaisesti asia, joka ei kosketa häntä. Ei hän kuitenkaan ajattele siitä mitenkään negatiivisesti tai välttele siitä puhumista. Romanttisiin suhteisiin hän suhtautuu pitkälti samalla tavalla.

– Joskus joku kaveri on kertonut pohtineensa pitkään, kiinnostaako minua kuulla hänen seurusteluun liittyvistä ongelmistaan. Totta kai kiinnostaa, hänhän on kaverini. Vaikka en voisi samastua asiaan, minulla on ihan normaali empatiakyky, Kunnari sanoo.

Miksi päähenkilön täytyy aina päätyä yhteen jonkun kanssa, että saadaan onnellinen loppu?
Elias Kunnari

Toisaalta häntä ärsyttää se, kuinka ylikorostettuja seksi ja romantiikka ovat populaarikulttuurissa, kuten kirjoissa ja elokuvissa. Kyse ei ole pelkästään aseksuaalisuuden ja aromanttisuuden kuvausten puuttumisesta vaan myös siitä, miten elämää ylipäätään arvotetaan.

– Suurin osa lauluista kertoo rakkaudesta, sydänsuruista tai seksistä, ja lähes kaikissa kirjoissa ja elokuvissa on jokin romanttinen sivujuoni. Miksi päähenkilön täytyy aina päätyä yhteen jonkun kanssa, että saadaan onnellinen loppu?

Elias Kunnari toimii vapaaehtoisena Pohjois-Karjalan Setassa. "Toivoisin, että saisimme rakennettua Joensuuhun vahvempaa aseksuaalien verkostoa. Suunnittelemme ainakin aseksuaalien tapaamista Pride-viikolle."

Elias Kunnari toimii vapaaehtoisena Pohjois-Karjalan Setassa. "Toivoisin, että saisimme rakennettua Joensuuhun vahvempaa aseksuaalien verkostoa. Suunnittelemme ainakin aseksuaalien tapaamista Pride-viikolle." Kuva: Marko Puumalainen

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Aseksuaali kohtaa syrjintää

Moni aseksuaali kokee suomalaisessa yhteiskunnassa syrjinnästä johtuvaa toiseuden tunnetta ja ulkopuolisuutta, kertoo koulutettu kokemusasiantuntija Lotta-Leo Laajalahti.


– Usein vedotaan siihen, että aseksuaalisuus olisi mielenterveyden häiriö, mikä on loukkaavaa sekä aseksuaaleja että oikeista mielenterveyshäiriöistä kärsiviä kohtaan.


Syrjintää tapahtuu myös terveydenhuoltojärjestelmässä. Edelleen on ammattilaisia, jotka eivät usko, että ihminen voi olla elämässä onnellinen ilman seksi- tai parisuhdetta.


– Syrjintää on myös mediassa. Suhde- ja rakkauspainotteinen journalismi jyllää, ja ne harvat aseksuaalisuutta käsittelevät artikkelit ovat usein sensaatiohakuisia.


Laajalahti kirjoittaa parhaillaan tietokirjaa aseksuaalisuudesta ja aromanttisuudesta. Sen on tarkoitus valmistua ensi vuonna. Tietoisuuden lisääminen on hänestä paras tapa vähentää syrjintää.

Elias Kunnarin elämästä ei puutu mitään. Sen ymmärtäminen tuntuu olevan joillekin vaikeaa: osa ei usko aseksuaalisuuden olevan oikea seksuaalinen suuntautuminen, vaan se saatetaan yhdistää virheellisesti esimerkiksi seksuaaliseen haluttomuuteen.

– Minussa ei ole mikään lääketieteellisesti vikana enkä koe seksuaalisen vedon puutetta ongelmana, päinvastoin. Se on minulle ainoastaan positiivinen asia, ja olen ylpeä omasta identiteetistäni, Kunnari sanoo.

Hän ei kaipaa myöskään romanttista rakkautta, vaikka joskus kauniita rakkauslauluja kuullessaan onkin miettinyt, millaista se olisi. Platoniset ihmissuhteet voivat kuitenkin olla aivan yhtä syviä ja tärkeitä.

– Minulla on tosi ihania ystäviä ja loistava perhe. En tarvitse romanttista suhdetta tai seksiä siihen, että olen ihmisenä kokonainen ja ehjä.

Pohjois-Karjalan Pride-viikon ohjelmassa on muun muassa Aroace-miitti torstaina 16. toukokuuta kello 17–19 Yhteisötila Helmessä (Rantakatu 23 B, Joensuu). Tapaamiseen ovat tervetulleita kaikki aseksuaalisuuden ja aromanttisuuden kirjolle kuuluvat, myös esimerkiksi demiseksuaalit ja harmaa aro-acet sekä omaa identiteettiään pohtivat. Koko Pride-viikon ohjelma löytyy osoitteesta pohjoiskarjalanseta.fi/pride.

Lisätty juttuun maininta Pride-viikosta.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi