play

Kysyimme kebab-suosituksia Pohjois-Karjalasta, ja vuorokaudessa ehdotuksia tuli satoja – katso arviot kuudesta useimmin mainitusta

Karjalaisen kebab-kierroksella eniten pisteitä saivat joensuulaisen Pizza Express & Cafen annokset.

Karjalaisen kebab-kierroksella eniten pisteitä saivat joensuulaisen Pizza Express & Cafen annokset. Kuva: Juha Inkinen

Arttu Koistinen

Tämä juttu on julkaistu ensimmäisen kerran Karjalaisessa 13.1.2023.

Karjalainen on tehnyt viime aikoina ravintola-arvioita, ja kebabia ei ole missään nimessä syytä unohtaa.

Pyysimme lukijoiltamme suosituksia pohjoiskarjalaisista kebabravintoloista. Suosituksia tuli jo vuorokaudessa satoja.

Poimimme arvioitaviksi eniten ravintoloita Joensuusta, koska ne saivat suhteellisesti eniten suosituksia. Joensuun ulkopuolelta eniten suosituksia saivat Nurmeksen Ibo ja Liperin Ylämyllyn Sanni.

Kebabilla kävivät minä ja kuvaaja Juha Inkinen joulukuun loppupuolella ja tammikuun alkupuolella. Kerran mukana oli Radio Rexin Heikki Rasanen. Minä söin kebabrullia ja Juha yleensä riisikebabia. Arvioimme annokset asteikolla yhdestä viiteen.

Kebabista
  • Kebabista on monenlaisia eri versioita. Samanlaisiin ruokiin voidaan viitata hieman eri sanoilla eri paikoissa.

  • Döner kebab on todennäköisesti Euroopassa laajimmin tunnettu kebabmuoto. Se tarkoittaa pystyssä olevan tikun ympärillä pyörivää suurta kebabvarrasta, josta leikataan paloja.

  • Iskenderkebabissa on kebablihan lisäksi leipäpaloja, jogurttia ja tomaattikastiketta.

  • Kebab on alun perin persialainen sana. Se tarkoittaa paistettua lihaa. Legendan mukaan turkkilainen kebab sai alkunsa vuonna 1299, kun ottomaanisulttaanit tarjosivat ensimmäisen kebabaterian vierailleen, Helsingin Sanomat kirjoittaa.

Lähde: Ruokatuokio.fi, Helsingin Sanomat

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Pizza Ella, Joensuu, Tulliportinkatu 52

Kuva: Juha Inkinen

Kebabannoksemme maksavat lounasaikaan kahdeksan euroa. Annokset ovat suuria, eli nälkä lähtee. Kebabrullan koko tuo jokseenkin mieleen 2000-luvun alun hullut rullat esimerkiksi Kajaanissa. Rullat saattoivat painaa tuolloin yli kilon.

Ellan kebab on valmiskebabia, mutta ravintola kuulemma leikkaa itse kebabin ja pitää sen tuoreena. Kana-annoksia ravintolasta saa mutta ei kanakebabia.

Kuva: Juha Inkinen

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kuva: Juha Inkinen

Mielestämme kebab ja kebabkastike ovat maukkaita. Kastike voisi olla tulisempi, mutta ravintolasta löytyy esimerkiksi Bring the Pain -kastiketta, jolla rullaa voi tulistaa. Salaatti ja itse rulla eivät yllätyksiä tarjoile mutta ovat kaikin mokomin ok-tasoa. Rullakebab on todennäköisesti vertailun suurin.

Kebabriisissä riisiä on ehkä liikaakin, ja riisi voisi olla hieman maustetumpaa. Suolaa olisi voinut olla enemmän riisissä. Peruskeltaista riisiä, Juha tuumaa.

Ravintola on avattu Kanervalassa pari vuotta sitten. Annoksemme tehnyt nuorehko mies on sosiaalinen ja ystävällinen.

Väsyttää, kun on ähky.

Kuva: Karjalainen

Pizza Express & Cafe, Joensuu, Siltakatu 18

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kuva: Juha Inkinen

Ravintolassa tarjoillaan vartaasta vuoltua itse tehtyä kebabia, joka on nautaa. Kanakebabia ei ole tarjolla, koska sen kysyntä on ollut liian pientä.

Kebabrulla maksaa lounasaikaan yhdeksän ja riisikebab kahdeksan ja puoli euroa.

Kebabrullan makukokonaisuus on mehevä ja tasapainoinen. Kebabin väri on ruskeampi kuin monissa muissa ravintoloissa ja maku hieman yrttinen. Rulla on aavistuksen pienempi kuin joissain muissa paikoissa, mutta nälkä lähtee silti.

Juha kehuu riisiä (ilmeisesti basmatia), ja tomaattikastike maistuu hyvältä. Kebabin rakenne ja väri miellyttävät. Palvelu on tuttavallista ja ystävällistä.

Kuva: Juha Inkinen

Kuva: Juha Inkinen

Kuva: Karjalainen

Pizzeria Sanni, Ylämylly, Rännitie 3

Kuva: Juha Inkinen

Kebabrulla maksaa lounasaikaan yksitoista euroa, samoin kanakebab riisillä.

Juha kehuu kanakebabin rakennetta tosi hyväksi, lastumaiseksi. Maistuu hyvälle, ja tulinen kastike on niin ikään mainio. Yksi kastike on luultavasti majoneesipohjainen. Riisiä oli sopiva määrä, annoskoko on passeli. Hyvä krapulakanakebab, Juha arvioi. Sopivasti rasvaa ja chiliä. Suolainen.

Sannin rullakebab lukeutuu vertailun suurimpiin.

Kebab tulee kuulemma valmiina ravintolaan, mutta ravintolan väki maustaa kebabin itse. Kebab maistuu jostain syystä omaleimaiselle, mikä ei ole moite. Tähän saattaa vaikuttaa kastike. Tulisessa kastikkeessa on sopivasti potkua.

Rullakebab on herkullinen kokonaisuus. Salaattia ja kurkkua on sopivasti.

Kuva: Juha Inkinen

Kuva: Juha Inkinen

Kuva: Karjalainen

La Festa, Joensuu, Torikatu 25a

Lea Festa Joensuu

Lea Festa Joensuu Kuva: Juha Inkinen

Kebabannokset maksavat lounasaikaan 9,90 euroa. Kebabrulla on suuri, samana päivänä ei tarvitse syödä enää mitään tukevaa.

Kebab on valmiskebabia Saksasta, ja se pyörii keittiössä vartaassa. Rullakebabannoksen kebab ajaa asiansa, peruskebsua.

Radion Heikin mielestä iskenderkebabin kebab on perusbulkkia. Ei uutta länsirintamalta.

Heikin annos on suuri, siitä plussaa. Iskenderin leipäpalaset olivat oikeaa leipää, tosin niitä olisi voinut paistaa enemmän. Silti leipäpalaset ovat erinomaisia.

Kuva: Juha Inkinen

Kuva: Juha Inkinen

Kuva: Juha Inkinen

Juhan mielestä kebabriisin kebab oli hieman väsynyt, paistopinta puuttui kokonaan. Maku on ok, ei liian suolainen eikä liian rasvainen. Perusvalkoinen riisi on hyvää.

Riisikebabissa on bonuksena jogurttia, mikä ei ole itsestäänselvyys ravintoloissa. Jogurttia tarjoillaan yleensä iskenderannoksessa.

Juhan isosta annoksesta jää osa syömättä, mitä tapahtuu harvoin. Oliko syynä joulutulppa, vai joko neljäs kebabannos viikon sisällä alkaa viedä touhusta järjen?

Tilasimme annoksiimme tulisen kastikkeen, mutta tulisuutta siinä ei ainakaan meidän mittapuullamme juurikaan ollut. Kastikkeet olivat silti maukkaita.

Asiakaspalvelu oli ystävällistä, ja varrasta esiteltiin oitis.

Kuva: Karjalainen

La Dolce Vita, Joensuu, Wahlforssinkatu 6

Kuva: Juha Inkinen

Kebabrulla maksaa lounaisaikaan 8,90 euroa. Kebabrulla on järkevän kokoinen ja mahdollisesti vertailun pienin. Kun sen syö, loppupäiväksi ei jää ähkyä – mikä on luultavasti hyvä piirre lounaalle.

Kebabannokseen voi valita mieleisensä kastikkeen yli kymmenen vaihtoehdon joukosta.

Kebabrulla on jälleen kerran kokonaisuutena tasapainoinen, ja chilikastike on ihan jees. Kebab tuoksuu tomaattiselle, mutta makua voisi olla rahtusen enemmän. Kebabin koostumus voisi olla hieman rapeampi.

Kuva: Juha Inkinen

Kuva: Juha Inkinen

Tiskillä kerrotaan, että kebab paistetaan itse ja kebab ilmeisesti on vartaassa. Asiakaspalvelijalla on kiire, lounaalla on paljon asiakkaita.

Ravintolassa tarjoillaan listan mukaan kanadönerkebabia, ja Juha tilaa tapansa mukaisesti lisäksi riisiä.

Kanakebabin koostumus on mainion rapea. Siinä on selkeä paistopinta, palat ovat sopivan kokoisia, ja maku on hyvä. Kanakebab on Juhan mielestä aika rasvaista, suuhun jää hieman rasvainen kelmu. Riisiltä jää kaipaamaan vaikkapa intialaista vivahdetta. Tsatsikikastike ajaa asiansa.

Kuva: Karjalainen

Ibo Kebab & Pizza, Nurmes, Kaarlonkatu 4

Kuva: Juha Inkinen

Kebabrulla maksaa 9,50 euroa. Kun tiskiltä kysyy, onko ravintolan kebab vartaasta, ravintolan väki esittelee kotvan päästä videota keittiössä pyörivästä vartaasta. Kebabia varataan ravintolaan kuulemma satoja kiloja kuukaudessa. Ravintolassa tarjoillaan myös kanakebabia.

Kebabsiivut ovat tavanomista paksumpia, ja kotitekoisuus erottuu monesta muusta paikasta hyvällä tavalla. Kebab ei ole liian suolaista tai rasvaista, tosin kebabrullan kastikkeessa voisi olla enemmän potkua. Sen voi hoitaa ravintolan sriracha-kastikkeella.

Kuva: Juha Inkinen

Kuva: Juha Inkinen

Juhan mielestä hänen riisiannoksensa kebabia ei ole paahdettu liian kuivaksi.

Rullan koko on vertailun keskitasoa, eli nälkä lähtee mutta taju ei.

Juha antaa erikoismaininnan erinomaisesta riisistä. Se on raikkaan makuista, ja riisin koostumus on kiinteä. Riisi on mainiosti keitetty.

Kuva: Karjalainen

Joensuulaisen Pizza Express & Cafen kebabannokset saavat eniten pisteitä arviokierroksellamme.

Kommentti: Tein pyhiinvaelluksen eurooppalaisen kebabin alkulähteelle

Juha Inkinen

Ensimmäisen kerran pääsin sen makuun joskus teini-ikäisenä. Ehkä kahdeksantoista vanhana 2000-luvun taitteessa. Ikimuistoisimpana ja hienoimpana kokemuksena mieleen on painunut kohtaaminen göteborgilaisen urheilukeskuksen parkkipaikalla keväisenä päivänä.

Hirvittävin taas oli Norjassa Tromssassa aamuyön pikkutunneilla Storgatanin mutkassa. Ja taisi se olla toistaiseksi kalleinkin.

Toisaalta taas sen perässä on pitänyt matkustaa Berliiniin saakka. Ja mitä vanhemmaksi olen tullut, sen harvemmaksi nuo kokemukset ovat jääneet, eikä siitä enää saa irti samanlaista kokemusta kuin ennen.

Ruokavalioni on pääsääntöisesti muuttunut kasvispainotteiseksi enkä harrasta pikaruokaa muutenkaan enää hirvittävän paljon. Kebab kuuluu silti edelleen elämääni satunnaisesti.

Oikeastaan suurin ongelma on ollut se, että joskus himon yllättäessä laadukasta kebabia ei ole ollut tarjolla tai sitä ei ole osannut etsiä oikeista paikoista.

Pidin jopa vuosien tauon kebabin nauttimisesta kotikaupungissani, koska en kokenut saavani siitä enää mitään irti mielestäni huonon laadun takia.

Elimistöni ei kestä tällaista kebabtankorallia lyhyellä aikavälillä.
Juha Inkinen

Joitakin vuosia sitten Berliinissä tein ystävieni kanssa pienimuotoisen pyhiinvaelluksen eurooppalaisen kebabin alkulähteelle. Kävimme syömässä Hasir-ravintolassa, joka silloisen tietomme mukaan oli Berliinin ensimmäinen kebabia tarjonnut ravitsemusliike. Sittemmin 1960-luvulta asti toiminut yrittäjä levitti ilosanomaa ympäri Saksaa useamman ravintolan voimin.

Kokemus oli täysin poikkeuksellinen. Ruoka ei ollut lähelläkään sitä pikaruokaa mihin olimme tottuneet, sillä siitä puuttuivat kastikkeet ja salaatit. Annos oli yksikertainen mutta herkullinen ja ikimuistoinen. Kebablihaa ja maustettua riisiä sekä kulhollinen jogurttia.

Pakko on myöntää, että elimistöni ei kestä tällaista kebabtankorallia lyhyellä aikavälillä. Loputon turvotus ja närästys sekä iltaisin pintaan puskeva lihahiki tuovat tukalan olon niin itselle kuin kanssaeläjille. Saattaa olla, että varsinainen lihailottelu jää tältä osin taas hetkeksi tauolle, vaikka se toisinaan antoisaa onkin.

Kommentti: Älä purista niin lujaa, se on kebabia

Arttu Koistinen

Olen luultavasti jonkinasteinen kebabkokemusasiantuntija. Olen laskujeni mukaan syönyt reilun kahdenkymmenen vuoden aikana ainakin seitsemässäkymmenessä kebabia tarjoilevassa paikassa Suomessa ja ulkomailla. Mahdollisesti parhaat kebabini olen syönyt Britanniassa.

Lukijan on syytä muistaa, että tämän juttukokonaisuuden kebabarviot ovat subjektiivista ahtamista. Jokaisella on oma kebabsuosikkinsa ja -mieltymyksensä.

Lopullinen totuus on yhtä vaikeasti napattava kuin Turkin vuoristossa käyskentelevä kebabeläin. Esimerkiksi jälkikasvuni arvostaa hyvin paljon erään joensuulaisravintolan kebabia, joka mielestäni ei poikkea massasta millään tavoin.

Mistään arvion kebabrullasta ei tullut paha mieli. Välillä oli tosin hurja jano ja ähky.

Mistään arvion kebabrullasta ei tullut paha mieli.
Arttu Koistinen

”Älä purista niin lujaa, se on kebabia”, ohjeistin tyttöystävääni hätääntyneenä aikoinaan Kajaanin Luotikujalla. Kebab on usein pikaruokaa, ja nillittäminen esimerkiksi seitsemän euron annoksesta voi olla ehkä mautonta. Ehkä. Vuosituhannen alkupuolella valtava kebabrulla maksoi kolme euroa Kainuussa. Näkisin toki monen muun lailla fiinimpää kebabia vaikkapa Joensuun seudulla.

Kebabravintoloiden ja -annosten muistelemisesta tuli lämmin olo. Kebabilla on käyty muun muassa lapsuudenystävien, veljen, puolison ja opiskelukaverien kanssa. On ollut ensikertalaiselle liian tulista chiliä, järjettömiä yli kilon rullia ja IRC-Galleria-yhteisöjä. Sitä jää tuijottamaan kaukaisuuteen silmät lasittuneina. Se pyörii sittenkin! 

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi