play

Joensuulainen parturiyrittäjä Teemu Hotari, 27, joutui introverttinä opettelemaan keskustelemista asiakkaiden kanssa

Joensuussa on useita partureita, joiden joukossa on isoja ketjuja. Pienemmätkin yrittäjät pystyvät Undergroundissa parturitoimintaa pyörittävän Teemu Hotarin mukaan kilpailemaan laadulla ja hinnalla.

Joensuussa on useita partureita, joiden joukossa on isoja ketjuja. Pienemmätkin yrittäjät pystyvät Undergroundissa parturitoimintaa pyörittävän Teemu Hotarin mukaan kilpailemaan laadulla ja hinnalla. Kuva: Santeri Karjalainen

Simo Natunen

Tämä juttu on julkaistu ensimmäisen kerran Karjalaisessa 17.3.2023.

– Laitetaanko se tavallinen, kysyy kappaa asiakkaalleen levittävä Teemu Hotari.

– Laitetaan vain, vastaa liperiläinen Riku Jokela ja istahtaa parturintuoliin.

Kuopiosta Joensuuhun vuonna 2017 muuttanut Hotari, 27, on pyörittänyt kaksi vuotta parturia Joensuun Undergroundin tiloissa Kauppakadulla. Inflaatiosta huolimatta asiakkaita riittää, ja tyhjät työpäivät voi laskea yhden käden sormilla.

Hiusten ja partojen leikkaus ei ollut Hotarin ensimmäinen ammatti. Alkuperäiseltä koulutukseltaan hän on turvallisuusvalvoja. Kiinnostus hiuksien ja partojen saksimiseen lähti harrastuksesta.

– Kokeilin joskus leikata omaa partaani veitsellä. Sitten rupesin miettimään, että millaista olisi työskennellä parturina.

Hotari opiskeli parturiksi Riverian ammattioppilaitoksessa ja työllistyi M-Roomiin. Vaikka alalla merkittävä osa on yrittäjiä, palkkatyö vaikutti Hotarista ainakin aluksi turvallisemmalta ratkaisulta.

Reilun vuoden työskentelyn jälkeen Hotari otti lopputilin, marssi Undergroundiin ja kysyi, voisiko hän ryhtyä yrittämään liikkeen tuolissa.

– Esittelin vähän sosiaalisessa mediassa, että millaista jälkeä olen tehnyt. Siitä lähti pyörät pyörimään.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy
Hotarilla on ollut paljon vapauksia parturinurkkauksensa sisustukseen ja käytettäviin tuotteisiin. Erillistä pesupaikkaa ei tarvita, sillä lavuaari on aivan peilin alla. Oma kivijalkaliike olisi mukava, mutta sellaisen perustaminen on tuskin vielä viiden vuoden sisällä mahdollista.

Hotarilla on ollut paljon vapauksia parturinurkkauksensa sisustukseen ja käytettäviin tuotteisiin. Erillistä pesupaikkaa ei tarvita, sillä lavuaari on aivan peilin alla. Oma kivijalkaliike olisi mukava, mutta sellaisen perustaminen on tuskin vielä viiden vuoden sisällä mahdollista. Kuva: Santeri Karjalainen

Teemu Hotarin tuolissa on tarjolla hiusten, parran ja viiksien leikkausta ja muotoilua. Värjäyksiin ja rakennemuutoksiin hän ei ole ryhtynyt.

– Ne eivät kiinnosta ja olen allerginen kaikelle.

Hotarilla ei ollut minkäänlaista kokemusta yrittämisestä, joten kynnys y-tunnuksen perustamiselle oli suuri. Asiakkaita on kuitenkin riittänyt alusta asti ja yhteistyö Undergroundin yrittäjän kanssa on sujunut mallikkaasti.

– Meillä menee ajatukset hyvin yksiin.

Hotari vuokraa Undergroundilta parturituolipaikkaa. Asiakkaat maksavat parturointinsa Undergroundin tiskille ja Hotari laskuttaa Undergroundia.

Teemu Hotarin palvelut ovat avoinna tiistaista lauantaihin. Joskus työpäivät venyvät jopa kymmentuntisiksi. Paras sesonki leikkauksille on ennen lomia ja isoja tapahtumia. "Pysyy illuusio viikonlopusta."

Teemu Hotarin palvelut ovat avoinna tiistaista lauantaihin. Joskus työpäivät venyvät jopa kymmentuntisiksi. Paras sesonki leikkauksille on ennen lomia ja isoja tapahtumia. "Pysyy illuusio viikonlopusta." Kuva: Santeri Karjalainen

Vaikka rakkaudesta parturointiin kertoo korvan taakse tatuoitu partaveitsi ja pari muuta aiheeseen liittyvää kuvaa käsissä, Hotari ei vieläkään ole varma, miksi lähti alalle.

– En suoraan sanottuna tiedä. Eikä minulla ole mitään geneeristä tarinaa, jossa olisin pikkupoikana aina halunnut parturiksi.

Tavallinen hiustenleikkaus kestää puolesta tunnista kolmeen varttiin, ja parturin työhön kuuluu joskus käydä pitkiäkin keskusteluja leikkauksen lomassa. Introvertille Hotarille se oli aluksi vaikeaa.

– Kyllä tässä pieni opettelun paikka on ollut. Kun siihen oppii, keskusteleminen on suhteellisen helppoa.

Joskus asiakas ei ole juttutuulella, ja parturin kanssa vaihdetaan vain pakolliset minimivuorosanat.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy
Teemu Hotarilla hiuksiaan leikkauttava Riku Jokela, 32, on jo kanta-asiakas. Hän etsi pitkään Joensuusta sopivaa parturia, mutta vasta Teemu Hotarin kanssa ajatusmaailmat kohtasivat. Parturi ja asiakas vaihtavat joka kerta kuulumiset. "Paras parturi on helppo valita. Täällä voi antaa palautetta suoraan."

Teemu Hotarilla hiuksiaan leikkauttava Riku Jokela, 32, on jo kanta-asiakas. Hän etsi pitkään Joensuusta sopivaa parturia, mutta vasta Teemu Hotarin kanssa ajatusmaailmat kohtasivat. Parturi ja asiakas vaihtavat joka kerta kuulumiset. "Paras parturi on helppo valita. Täällä voi antaa palautetta suoraan." Kuva: Santeri Karjalainen

Hotari leikkaa partaa mieluiten terävällä partaveitsellä. Se on iholle moniterähöylää ystävällisempi mutta vaatii hiukan enemmän opettelua.

Hotari leikkaa partaa mieluiten terävällä partaveitsellä. Se on iholle moniterähöylää ystävällisempi mutta vaatii hiukan enemmän opettelua. Kuva: Santeri Karjalainen

Vuonna 2021 parturiksi valmistunut Hotari ei ole koskaan kokenut itseään ulkopuoliseksi naisvaltaisella alalla.

– Hassusti Pohjoismaissa tämä ala on naisvaltainen, mutta Yhdysvalloissa ja Keski-Euroopassa melkein kaikki parturit ovat miehiä.

Hotari on erikoistunut 1800-luvun lopun ja 1900-luvun alun vanhan koulukunnan hiustyyleihin. Myös työskentely-ympäristö on rakennettu vanhaan tyyliin. Peiliä kehystää massiivipuinen hyllykkö ja seinillä on julisteita vanhoista kampauksista. Metallinen parturituoli on uusi mutta henkii 50-lukua.

Pääosa hänen asiakkaistaan on miehiä, mutta tuoliin istahtaa välillä myös vakioasiakasnaisia.

Vapaa-ajallaan Hotari harrastaa vapaaehtoista maanpuolustustoimintaa. Erityisesti ensiapu on lähellä Hotarin sydäntä.

Vapaa-ajallaan Hotari harrastaa vapaaehtoista maanpuolustustoimintaa. Erityisesti ensiapu on lähellä Hotarin sydäntä. Kuva: Santeri Karjalainen

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Parasta parturoinnissa ovat Teemu Hotarin mielestä asiakkaat ja mahdollisuus toteuttaa itseään. Pari asiakasta viikossa antaa hänelle vapaat kädet tehdä mitä vain.

– Joskus tuntuu kuin ei tekisi töitä ollenkaan.

Jos ala vain työllistää, Hotari voisi leikata hiuksia ja partoja vaikka loppuikänsä. Omat hiuksensa hän leikkauttaa entisellä työkaverillaan tai hoitaa homman itse peilin edessä.

– Se on vaikeaa. Muutamaan otteeseen olen vetänyt kaikki pois ihan vain hetken mielijohteesta.

Teemu Hotari tykkäsi rakennella lapsena pienoismalleja ja puuhailla muita pikkutarkkoja asioita. Sivujen koneleikkaus on yhtä pikkutarkkaa.

Teemu Hotari tykkäsi rakennella lapsena pienoismalleja ja puuhailla muita pikkutarkkoja asioita. Sivujen koneleikkaus on yhtä pikkutarkkaa. Kuva: Santeri Karjalainen

Joensuun parturi-kampaamoissa käy asiakkaita inflaatiosta huolimatta

Inflaation aiheuttama heikentynyt maksukyky ja säästämisen tarve näkyvät kauneudenhoitoalalla ainakin valtakunnallisella tasolla.

Suomen Hiusyrittäjät ry:n puheenjohtaja Katri-Leena Kuivala kertoo, että kohonneet hinnat esimerkiksi sähkössä ovat pidentäneet asiakkaiden käyntivälejä.

– Tosi moni asiakas on kertonut, että sähkölasku on tuhansia euroja. Kuluttaja on aika ihmeissään, että mistä säästäisi.

Hiusyrittäjien tiukka taloudellinen tilanne näkyy myös yhdistyksen jäsenmaksuissa. Moni yrittäjä on pyytänyt lisää maksuaikaa, ja jotkut toipuvat lisäksi yhä koronan aiheuttamasta velkataakasta.

Inflaation myötä osa parturi-kampaajista on nostanut hintojaan, mutta heikentyneitä tuloja ei Kuivalan mukaan paikata aina ihan niin yksioikoisesti.

– Kuinka moni yrittäjä rohkenee nostaa hintoja, kun asiakas muutenkin säästää käynneissä?

Valoisampia aikoja on vaikea ennustaa, mutta Kuivala toivoo uuden hallituksen pystyvän helpottamaan hiusalan yrittäjien hankalaa tilannetta esimerkiksi arvonlisäveron alennuksilla.

Alaa varjostavat myös pimeät kampaamopalvelut, jotka ovat usein listahintoja huomattavasti halvemmat. Ne heikentävät veroja maksavien yrittäjien jo valmiiksi vaikeaa tilannetta.

– Nyt on toki kovat ajat kuluttajillakin, ja ymmärrän kyllä heidänkin ratkaisuaan valita 15 euron parturi 45 euron parturin sijaan, Katri-Leena Kuivala kertoo.

Hiusyrittäjät pyrkii yhteistyössä Suomen Yrittäjien kanssa ajamaan sellaista lainsäädäntöä, jolla hiusalan harmaata taloutta saataisiin kitkettyä.

Yhdistys pyrkii vaikuttamaan myös koulutukseen, sillä koulutusvastuuta on sysätty Kuivalan mukaan entistä enemmän ammattioppilaitoksilta yrityksille. Kuten monella muullakin alalla, hiusalalla vallitsee työntekijäpula. Uusia parturi-kampaajia valmistuu vain vähän ja osa karkaa valmistumisen jälkeen muille aloille.

– Työpaikkoja olisi auki, mutta osaavia työntekijöitä ei ole. Ja tämä ongelma on läpi Suomen, Kuivala harmittelee.

Joensuun parturi-kampaamoissa inflaatio ei tunnu vaikuttavan lainkaan asiakasmääriin. Undergroundissa tuolia vuokraava parturiyrittäjä Teemu Hotari kertoo, ettei inflaatio ole vaikuttanut hänen asiakkaidensa käyntitiheyteen lähes lainkaan. Hotarilla tavallinen hiustenleikkaus maksaa muutaman kympin.

– Puhutaan kuitenkin kuukausitasolla suhteellisen pienistä summista.

Myöskään kampaamotuotteiden menekissä Hotari ei ole huomannut kysynnän laskua. Inflaation ja tänä vuonna voimaan tulleen yrittäjän eläkelain muutoksen vuoksi Hotari on joutunut korottamaan hintojaan.

Myöskään Unelmasalongin yrittäjä Hanna Jossia ei ole huomannut, että asiakkaita kävisi vähemmän kuin aikaisemmin. Hän uskoo, että varsinkin vakioasiakkaat käyvät yhä uskollisen tiheästi luottokampaajansa luona.

Parturi-kampaamo PS-Teamissa asiakkaita riittää yhtä paljon kuin ennenkin, mutta myytäviä kampaamotuotteita menee yrittäjä Sari Forsellin mukaan vähemmän.

– Niissä moni on asiakas on saattanut siirtyä edullisempiin markettituotteisiin.

PS-Teamissakin on jouduttu nostamaan vuoden alussa hintoja, ja Forsell uskoo, että niin joudutaan tekemään uudelleen ensi vuonna.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi