play

Markus Hirvosen kolumni: Onko yhteiskuntamme oikeasti rakennettu niin, että lapsemme kokevat olevansa häiriöksi?

Markus Hirvonen

Karjalaisessa kerrottiin viime viikolla Liperiin suunnitellusta nuorison kokoontumispaikasta. Siinä paikallinen nuori kertoi, että he haluaisivat paikan, jossa eivät olisi häiriöksi.

Tämä pysäytti minut täysin. Onko yhteiskuntamme oikeasti rakennettu niin, että lapsemme kokevat olevansa häiriöksi? Valitettavasti näin näyttää olevan, kun lukee perinteisen median tai sosiaalisen median keskusteluja.

Milloin mopoilijat ovat väärässä paikassa väärään aikaan ja väärällä tavalla, milloin taas teinit aiheuttavat liikaa ääntä julkisilla paikoilla.

Pitäisi olla sanomattakin selvää, että nämä ovat tulevaisuuden ääniä, joita elinvoimaisessa maakunnassa pitääkin kuulua. Jos nuorisoa ei näy eikä kuulu, meillä on ankeat ajat edessä.

Ja koska tulen saamaan tästä paljon viestejä, joissa kysytään, saavatko nuoret käyttäytyä huonosti, vastaan jo tässä, että eivät tietenkään.

Mutta nuorille pitää olla turvallista tilaa, jossa he saavat olla nuoria elämänvaiheeseen kuuluvine toimintoineen. Vaikka emme ymmärtäisi nuorisokulttuuria, meidän tulee tukea heidän kasvuaan ja kehitystään.

Pohjois-Karjalan suurin ongelma on nyt ja lähitulevaisuudessa väestönkehitys. Tänä vuonna syntynee vähemmän lapsia kuin sataan vuoteen, ja syntyvyys on ollut jo kauan todella matala.

Maakunnan tulevaisuuden kannalta on siis kriittistä, miten lapsemme valitsevat asuinpaikkansa. Siihen vaikuttaa ratkaisevasti se, millainen tunnelma – fiilis – lapsuudesta ja nuoruudesta jää.

Jos nuorille ei anneta tilaa ja he kokevat, ettei heitä haluta minnekään, millainen fiilis siitä jää?

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Jos sinä olisit muiden mielestä koko ajan häiriöksi, haluaisitko rakentaa elämäsi sellaiseen paikkaan? Vai sellaiseen, jossa olisit arvostettu osa yhteisöä ja jossa olisi hyvä olla?

Jokainen meistä haluaa hyvän ja turvallisen tilan elää. Tutkimusten mukaan nuoret tarvitsevat aikaa itselleen ja ystävien kanssa oleiluun. He hakevat välillä kohtaamisia ja kuhinaa, välillä taas omaa tilaa ja rauhaa.

Yhteiskuntamme tarvitsee tällä hetkellä parempaa dialogia. Arvostavaa ja toisen ihmisen ajatuksia huomioivaa keskustelua, jossa haetaan yhteisiä ratkaisuja.

Omasta kokemuksesta tiedän, että nuorten kanssa keskustellen asioita saa hyvin eteenpäin. Nuorille kuuluu tila, jossa heillä on aikaa ja rauhaa kasvaa, harhailla ja etsiä polkuaan yhdessä kulloinkin pinnalla olevan nuorisokulttuurin keinoin.

Liperin kunnan toimet tämän tilan lisäämiseksi ovat erittäin hieno esimerkki nuorten kuulemisesta ja toiveiden toteuttamisesta.

Tulevaisuuden Pohjois-Karjala on elinvoimainen, jos nuoret eivät ole häiriöksi vaan tervetulleita.

Kirjoittaja on Pohjois-Karjalan maakuntajohtaja.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi