play

Matkailun muutoskokemuksia tutkivan kontiolahtelaisen Henna Konun, 38, merkittävin oma muutoskokemus oli vuoden 2004 tsunami – "Sillä matkalla näin asioita, jotka muuttivat asioiden tärkeysjärjestystä elämässäni"

Joskus kannattaa vilkaista puuta myös ylöspäin, Henna Konu vinkkaa.

Joskus kannattaa vilkaista puuta myös ylöspäin, Henna Konu vinkkaa. Kuva: Petra Mustonen

Petra Mustonen

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran Karjalaisessa 17.6.2021.

Metsään voi astua suoraan Kontiolahden Onttolassa sijaitsevan kodin takapihalta. Luonnonvarakeskuksen erikoistutkijana työskentelevälle Henna Konulle, 38, tähän monen suomalaisen arkeen itsestäänselvyytenä kuuluvaan tosiasiaan tiivistyy paljon niin henkilökohtaisesti kuin ammatillisestikin tärkeitä asioita.

– Luonto on aina ollut minulle se paikka, josta menen hakemaan voimaa, kun kohtaan elämässäni henkisesti tai fyysisesti hankalia tilanteita. Olen itse saanut käytännössä kokea, kuinka valtavasti potentiaalia luonnossa on, ja se on suunnannut myös ammatinvalintaani.

Konu tutkii matkailua liiketoimintana ja keskittyy erityisesti luonto- ja hyvinvointimatkailuun sekä kestävän ja vastuullisen matkailun edistämiseen. Luonnonvarakeskuksessa hän on työskennellyt vuodesta 2018, mitä ennen hän työskenteli 12 vuotta yliopistotutkijana ja projektipäällikkönä Joensuussa ja Savonlinnassa.

Mummolassa oli maatila. Kesän tuoksu on minulle edelleen se, kun kävelen peltoaukean viereen ja sieltä nousee se lapsuudesta muistuttava niittykukkien tuoksu.
Henna Konu

Matkailu on ollut Konun elämässä läsnä aina, sillä hän on kasvanut matkailuyrityksessä. Kyseessä oli linja-autoyritys, joka sittemmin on yhdistynyt Pohjolan Matkaan.

Myös luonto on ollut aina tärkeä osa elämää, joskaan vielä lapsena sitä ei tullut kovin tietoisesti ajateltua.

– Asuimme Alavieskassa joen rannassa, kävimme paljon kalassa ja muutenkin pyörimme siellä kaislikon seassa ja hyppelimme rantakivillä. Mummolassa oli maatila. Kesän tuoksu on minulle edelleen se, kun kävelen peltoaukean viereen ja sieltä nousee se lapsuudesta muistuttava niittykukkien tuoksu.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Iän myötä luonnon arvostaminen muuttui tietoisemmaksi. Jo ennen kuin puhe ilmastonmuutoksesta ja luonnon monimuotoisuuden heikkenemisestä nousi kaikkien huulille, Konu oli huomannut muutoksen elinympäristössään.

– Nyt aikuisena ja äitinä ajattelen myös sitä, että haluan tarjota omille lapsilleni mahdollisuuden saada luonnosta sen, mitä itse olen sieltä lapsena saanut. Luonto ei ole ainoastaan ruoan ja muun hyödynnettävän aineen lähde, vaan se edistää tutkitusti hyvinvointia ja terveyttä.

Elämykset ja muutoskokemukset kiehtovat matkailuliiketoimintaa tutkivaa Henna Konua.

Elämykset ja muutoskokemukset kiehtovat matkailuliiketoimintaa tutkivaa Henna Konua. Kuva: Petra Mustonen

Hän: Henna Konu

  • Syntynyt vuonna 1982 Alavieskassa.

  • Työskentelee Luonnonvarakeskuksen erikoistutkijana. Tutkii matkailua, erityisesti luonto- ja hyvinvointimatkailua liiketoimintana.

  • Koulutukseltaan kauppatieteiden tohtori. Väitteli vuonna 2016 Itä-Suomen yliopistosta aiheenaan matkailupalvelujen elämyksellisyys.

  • Työskennellyt pitkään myös yliopistotutkijana ja projektipäällikkönä.

  • Asuu nykyisin Kontiolahdella omakotitalossa perheensä kanssa.

  • Harrastaa luonnossa liikkumista, lukemista ja pilatesta.

Luonto- ja hyvinvointimatkailun tutkijana Konu on seurannut, kuinka vastuullisuus- ja kestävyysajattelu linkittyvät yhä enemmän osaksi matkailuliiketoimintaa.

Matkailu on muuttumassa, ehkä pysyvästi. Se liittyy Konun mukaan laajempaan yhteiskunnalliseen murrokseen: elämme elämysyhteiskunnassa, eli materiaalien kulutuksesta ollaan siirrytty yhä enemmän ja enemmän elämysten kuluttamiseen.

– Tutkin tätä ilmiötä myös kauppatieteen alan väitöstutkimuksessani. Se käsitteli sitä, kuinka asiakas on mahdollista ottaa mukaan elämyspalveluiden kehittämiseen luontomatkailun ja hyvinvointimatkailun kontekstissa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy
Itselläni kaikkein merkittävin matkailuun liittyvä muutoskokemus oli se, että olin vuoden 2004 tsunamissa. Sillä matkalla näin asioita, jotka muuttivat asioiden tärkeysjärjestystä elämässäni.
Henna Konu

Elämys on muutakin kuin kokemus. Se on jotain suurempaa, henkilökohtaisempaa ja vaikuttavampaa. Toisinaan elämykset ovat niin vaikuttavia, että ne saavat kokijansa ajattelemaan asioita uusilla tavoilla ja mahdollisesti myös toimimaan toisin. Tällöin puhutaan muutoskokemuksista.

– Positiivisten elämysten lisäksi muutoskokemukset voivat olla myös negatiivisia kokemuksia. Itselläni kaikkein merkittävin matkailuun liittyvä muutoskokemus oli se, että olin vuoden 2004 tsunamissa. Sillä matkalla näin asioita, jotka muuttivat asioiden tärkeysjärjestystä elämässäni, Konu kertoo.

Yrityksillä on mahdollisuus rakentaa esimerkiksi luontomatkailupalveluja niin, että ne herättävät matkailijassa halun elää kestävämmin ja suojella sitä ympäristöä, joka on tarjonnut heille vaikuttavan matkailuelämyksen.
Henna Konu

Matkailusta on kautta aikojen etsitty ja löydetty muutoskokemuksia. Esimerkkejä sellaisesta muutosmatkailusta, jolle lähdetään tietoisesti etsimään muutoskokemuksia, ovat muun muassa erilaiset retriitit ja pyhiinvaellusmatkat.

On myös mahdollista, että matkailija ei varsinaisesti ole hakemassa matkalta muutoskokemuksia, mutta matkailupalvelun tarjoaja voi silti mahdollistaa niiden syntymisen.

– Yrityksillä on mahdollisuus rakentaa esimerkiksi luontomatkailupalveluja niin, että ne herättävät matkailijassa halun elää kestävämmin ja suojella sitä ympäristöä, joka on tarjonnut heille vaikuttavan matkailuelämyksen, Konu sanoo.

Vaikeaa tällaisten tuotteiden ja palveluiden suunnittelusta tekee se, että elämykset ja muutoskokemukset ovat hyvin henkilökohtaisia. Se, mikä on arkipäivää yhdelle, saattaa olla uutta ja mullistavaa toiselle.

– Tätä havainnollistaa hyvin erään japanilaisen matkailijan kommentti, kun olimme testaamassa Metsästä hyvinvointia -tuotetta. Hän kertoi, että kun hän halasi puuta metsässä, hänestä tuntui, kuin metsä pitäisi häntä sylissään. Se oli hänelle niin vaikuttava kokemus, että hän liikuttui kyyneliin asti.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Luonto- ja hyvinvointimatkailua tutkiva Henna Konu on aina kokenut saavansa luonnosta voimaa vaikeina hetkinä. Hän haluaakin edistää sitä, että mahdollisimman moni muukin saisi kokea tuon saman vaikutuksen.

Luonto- ja hyvinvointimatkailua tutkiva Henna Konu on aina kokenut saavansa luonnosta voimaa vaikeina hetkinä. Hän haluaakin edistää sitä, että mahdollisimman moni muukin saisi kokea tuon saman vaikutuksen. Kuva: Petra Mustonen

Muutoskokemuksia ei kuitenkaan välttämättä tarvitse lähteä hakemaan toiselta puolelta maapalloa. Suomen luonto voi aivan hyvin tarjota vaikuttavia elämyksiä myös luonnossa liikkumiseen tottuneelle suomalaiselle. Konun mukaan palveluntarjoaja voi mahdollistaa sen, että luonnossa kiinnitetäänkin huomiota vähän erilaisiin asioihin kuin yleensä, ja kokemuksesta myös keskustellaan jälkikäteen.

– Voidaan esimerkiksi pysähtyä kuuntelemaan, haistelemaan ja maistelemaan. Tällainen läsnäolo hetkessä lisää tutkitusti ihmisten hyvinvoinnin kokemusta, ja opittuja taitoja voi hyödyntää jatkossa omassa arjessa.

Muutoskokemukset voivat olla pieniä tai suuria. Konu kertoo kokeneensa itse tällaisen pienemmän muutoskokemuksen, kun hän eräällä matkalla söi paljon ruokia, joissa oli käytetty erilaisia villiyrttejä.

– Minussa syttyi kipinä, että haluan itsekin opetella keräämään ja käyttämään uusia villiyrttejä. Sinä kesänä mieheni sanoikin minulle, että sinähän olet mennyt aivan sekaisin, kun saunakin on täynnä kuivumassa olevia yrttejä, Konu naurahtaa.

Luonnon arvostaminen on asia, jossa meidän jokaisen täytyy kantaa kortemme kekoon.
Henna Konu

Luonnosta löytyvää muutospotentiaalia voitaisiin Konun mielestä hyödyntää matkailualalla vielä nykyistäkin enemmän. Jo nyt tarjolla on paljon sellaisia matkailutuotteita ja -palveluita, joissa on otettu huomioon elämyksellisyys sekä hyvinvoinnin ja vastuullisuuden edistäminen. Valmista ei kuitenkaan ole, ennen kuin luonnon ja ihmisen hyvinvointia edistävästä matkailusta tulee uusi normaali.

– Luonto on Suomen keskeinen vetovoimatekijä. Tällainen matkailu paitsi tukee Suomen matkailuprofiilia, myös pitää huolen siitä, että ympäristömme säilyy vetovoimaisena myös tulevaisuudessa. Luonnon arvostaminen on asia, jossa meidän jokaisen täytyy kantaa kortemme kekoon.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi