play

Mokka, Selinä sekä 51 muuta Juha Havukaisen ja Anneli Juntusen maitotilan eläintä menehtyi Kiteellä tuhoisassa tulipalossa lähes vuosi sitten – "Se oli kuin maailmanloppu"

Tulipalosta selvinneitä eläimiä Juha Havukainen ja Anneli Juntunen kävivät hoitamassa joulukuuhun asti lainanavetassa yhdentoista kilometrin päässä.

Tulipalosta selvinneitä eläimiä Juha Havukainen ja Anneli Juntunen kävivät hoitamassa joulukuuhun asti lainanavetassa yhdentoista kilometrin päässä. Kuva: Sirpa Suomalainen

Sirpa Suomalainen

Juttu on julkaistu Karjalaisessa ensimmäisen kerran 23.1.2022.

Kun olin kolme vuorokautta reissussa, Mokka oli huutanut koko ajan eikä ollut antanut lypsäjilleen maitoa kuin vaivaisen litran verran. Niin kovasti se isäntäänsä ikävöi.

Näin muistelee kiteeläinen Juha Havukainen, 56, lehmää, jota ei enää ole. Mokan kohtaloksi koitui navettapalo viime toukokuussa Kiteellä. Samassa palossa meni Selinä-hieho, jolla oli tapana työntää päänsä isäntänsä kainaloon rapsutuksien toivossa.

Navetassa käytiin tuntia aikaisemmin, ja kaikki oli silloin kunnossa.
Juha Havukainen
Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Tulipalossa menetettiin myös kymmenen kertaa poikinut ja juuri satatonnariksi päässyt Elli.

Kohtalokas, Juha Havukaisen ja hänen puolisonsa Anneli Juntusen, 53, elämän pysyvästi muuttanut tulipalo sattui viime toukokuussa helatorstain aattona.

Palossa ja sen seurauksena kuoli tai jouduttiin lopettamaan tilan 81 eläimestä 53.

Naapurit olivat huomanneet navetasta nousevan savun ja tulivat sen vuoksi katsomaan, mistä on kyse. Palokunnan saapuminen vei parikymmentä minuuttia, eikä mitään enää ollut tehtävissä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Palon aiheutti jumiin mennyt poistoilmapuhallin:

- Navetassa käytiin tuntia aikaisemmin, ja kaikki oli silloin kunnossa. Jos puhaltimessa olisi ollut esimerkiksi laakerivika, se olisi kyllä ääntä antanut. Oletukseksi jäi, että valkoposkihanhien lentäminen lankoihin olisi aiheuttanut virtapiikin ja oikosulun, Havukainen sanoo.

Pohjois-Karjalan viime vuoden palotilastot kertovat, että sähkölaitteen vika tai häiriö on yleisin rakennuspalon syttymissyy.

- Meillä sähkötarkastukset oli tehty edellisessä marraskuussa, ja silloin kaikki oli kunnossa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Palon syttyessä navetassa oli 41 lehmää ja 40 päätä nuorta karjaa. Palossa tai sen seurauksena niistä menetettiin 53.

Palon syttyessä navetassa oli 41 lehmää ja 40 päätä nuorta karjaa. Palossa tai sen seurauksena niistä menetettiin 53. Kuva: Sirpa Suomalainen

Palon syttyessä parsinavetassa oli 41 lehmää ja 40 nuorta karjaa.

Isäntäväelle ja eläimille tilanne oli kaoottinen: kaikkien eläinten luokse ei päästy myrkyllisten palokaasujen vuoksi, jo kertaalleen ulossaadut pyrkivät takaisin navettaan, monilla oli palovammoja, ja osalla vasta lähiviikot näyttäisivät, olisiko niistä elämään.

Kaksi vasikkaa lähti karkuteille. Toinen kotiutui viikon kuluttua naapurin laitumelle vanhemman lehmän vierustoveriksi, ja toinen päätyi loppukesästä suden ruuaksi. Luut ja korvamerkit löytyivät puinnin yhteydessä.

Noin puolet lehmistä ja kuusi vasikkaa saatiin pelastettua, mutta niiden navetta oli tuhoutunut. Navetta oli rakennettu vuonna 2007, jolloin tehtiin myös palokatko uuden ja vanhan osan väliin.

- Jos sitä ei olisi ollut ja tuuli olisi ollut toiseen suuntaan, kaikki olisi menetetty.

Elokuussa tuli tieto, etten ole rikollinen.
Juha Havukainen

Havukainen ja Juntunen eivät halua kertoa vahinkojen suuruutta. Heillä oli kuitenkin täysarvovakuutus, ja asiat on saatu neuvoteltua vakuutusyhtiön kanssa.

- Elokuussa tuli tieto, etten ole rikollinen, Havukainen viittaa palosyyn tutkinnan valmistumiseen.

Tämä navettapalo oli yksi maakunnan suurimmista tulipaloista. Suuret aineelliset vahingot aiheutuivat myös liikehuoneistopalosta Juuassa, suksivoidetehtaan palosta Joensuussa ja rivitalopalosta Lieksassa.

Kiteen-palossa menetettiin eläimiä, kun maakunnan muissa tulipaloissa viime vuonna kuoli kaksi henkeä ja loukkaantui yhdeksän.

Tilastot kertovat myös, että pahemminkin olisi voinut käydä: rakennuspaloissa ja -palovaaroissa oli uhattuna 42,9 miljoonan euron omaisuus, mutta siitä 75 prosenttia saatiin pelastettua.

Kiteen navettapalossa ei juuri jossiteltavaa jäänyt, sillä vaikka palo olisi huomattu heti, sen sammuttaminen tilan jauhesammuttimilla tuskin olisi onnistunut.

Palokatkon ansioista vasemalla näkyvä vanha puoli säilyi viime toukokuisessa tulipalossa, mutta 2007 valmistunut parsinavetta tuhoutui käyttökelvottomaksi.

Palokatkon ansioista vasemalla näkyvä vanha puoli säilyi viime toukokuisessa tulipalossa, mutta 2007 valmistunut parsinavetta tuhoutui käyttökelvottomaksi. Kuva: Sirpa Suomalainen

Navettapalo toi paikalle eläinlääkärin, metsästäjiä ja kriisiapua. Samaan aikaan kun metsästysseuran edustajat lopettivat eläinten kärsimykset, isäntäväellä oli täysi työ pitää ajatukset kasassa.

- Se oli kuin maailmanloppu, semmoinen isku, ettei sitä kenellekään toivo. Ajatukset oli ihan jumissa, eikä sitä ymmärtänyt, miten eteenpäin jatkettaisiin, Juha Havukainen muistelee.

Elämä on kuitenkin jatkunut ja katse siirtynyt tulevaan, mistä isäntäväki antaa erityiskiitokset saamalleen kriisityölle ja etenkin työterveyslääkärille Jari Korhoselle.

Viimeinen aamulypsy tehtiin 18. joulukuuta.
Anneli Juntunen

Tilan emäntä Anneli Juntunen piti tulipalon jälkeen neljä päivää sairauslomaa ja poti koko ajan huonoa omaatuntoa siitä, että vieraat ihmiset ja kaksi lomittajaa olivat nyt huolehtimassa heidän jäljellä olevasta karjastaan.

Lehmät olivat nyt yhdentoista kilometrin päässä totuttelemassa lypsyasemaan. Siellä oli juuri luovuttu lypsykarjasta, ja tyhjä navetta oli valmiina käyttöön. Siellä Havukainen ja Juntunen kävivät viime joulukuuhun asti elukoitaan hoitamassa:

- Alussa se oli aikamoista taistelua, sillä lehmien oli parsinavetan jälkeen vaikea tottua käymään lypsyasemalla. Kaksi lehmistä ei tottunutkaan.

Karjan vointia yritettiin seurata myös valvontakameroilla, mutta ne eivät valtakunnan rajan pinnassa toimineet. Hankaluudet ratkaisivat lopettamispäätöksen:

- Viimeinen aamulypsy tehtiin 18. joulukuuta, Juntunen muistelee.

Osa tuotantoelämistä sai vielä elinpäiviä muilla tiloilla, esimerkiksi yhdeksän lehmää on robotin lypsettävinä Värtsilässä.

Tulipalon jälkeisellä muutaman päivän sairauslomallaan Anneli Juntunen poti huonoa omaatuntoa siitä, että muut huolehtivat heidän karjastaan.

Tulipalon jälkeisellä muutaman päivän sairauslomallaan Anneli Juntunen poti huonoa omaatuntoa siitä, että muut huolehtivat heidän karjastaan. Kuva: Sirpa Suomalainen

Kun tulipalosta on aikaa, vaikeimmat ratkaisut on tehty ja henkiset paineet helpottavat. Asiantuntijat olivat antaneet hyvän neuvon olla kiirehtimättä päätöksenteossa.

Anneli Juntunen luottaa siihen, että työtä tekevälle löytyy:

- Opiskellakin voisi tai palata vanhaan tuttuun lomittajan ammattiin. Sitä paitsi kohta taas alkavat peltotyöt, joihin olen aina osallistunut.

Tilan isäntä pohtii, että työleiri se lypsykarjan pito olikin.

- Nivelrikkoisilla polvilla karjanhoito alkoi käydä hankalaksi, vaikka tarkoitus oli jatkaa vielä ainakin viisi vuotta. Polttopuita ajattelin tehdä ennen kuin peltotyöt alkavat.

Rakennuspalot ja -palovaarat Pohjois-Karjalassa vuonna 2021
  • Yhteensä 197 tulipaloa, 64 enemmän kuin vuonna 2020

  • Asuntojen ja vapaa-ajan asuntojen paloissa suurin kasvu

  • Tapahtumia eniten Joensuussa (61), Lieksassa (32) ja Kiteellä (19)

  • Tulipaloissa kuoli 2 ja loukkaantui 9 henkeä

  • Rakennuspaloissa tuli 10,8 miljoonan euron omaisuusvahingot

  • Palovaroitin toimi 27 prosentissa tapauksista, noin 20 prosentissa se puuttui

  • Yleisimmät palon syyt ovat sähkölaitteen vika tai häiriö, koneen tai laitteen vika ja valvomaton ruuan valmistus

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi