play

Näin pääset alkuun lavakaulusviljelyssä – Pohjatöihin panostamalla säästää myöhemmin kitkemisestä

Kuva: Marko Puumalainen

Anna Suoniemi

1. Valitse lavakaulukselle aurinkoinen paikka.

Lavakaulus kannattaa asettaa pihalla sellaiseen kohtaan, jossa on aurinkoista ja lämmintä. Suunnittele muutoinkin viljelmäsi ennalta: montako lavakaulusta haluat, millaiseen muodostelmaan haluat ne laittaa ja kuinka korkeita laatikoita haluat tehdä.

Kaupoissa valmiina myytäviä lavakauluksia on helppo pinota päällekkäin, jos haluat korkeamman laatikon. Korkea laatikko mahdollistaa syvälle kasvavien juuresten viljelyn ja on myös helppohoitoisempi lähellä maata olevaan viljelmään verrattuna, koska esimerkiksi kitkeminen ei vaadi kyykistelyä.

2. Poista lavakauluksen kohdalta maasta mahdollinen nurmikko tai rikkaruohot.

Hyvät pohjatyöt säästävät myöhemmin kitkemisen vaivaa, joten ne kannattaa viitsiä tehdä huolella.

Jos lavakaulus tulee maata vasten, poista sen alta mahdollinen nurmikko tai rikkaruohot. Poista pintakerrosta myös hieman laatikoiden ympäriltä, jotta esimerkiksi nurmikko ei kasva suoraan laatikkoa vasten.

Kuva: Anna Suoniemi

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Älä katkaise maayhteyttä esimerkiksi muovilla, jotta pieneliöt pääsevät liikkumaan lavakauluksenkin multaan.

Jos perustat lavakauluksen esimerkiksi kiveykselle, suojaa pohja alustalla tai vuoraa laatikko muovilla, jotta multa ei valu kiveykselle.

3. Aseta lavakaulus paikoilleen.

Huolehdi, että maa lavakauluksen alla on tasaista, jotta kauluksen reuna tulee kaikilta suunnilta tiiviisti kiinni maahan.

Kaupoissa myytävät lavakaulukset on helposti koottavia, mutta voit rakentaa kauluksen myös itse. Älä käytä kuitenkaan kyllästettyä puuta, jotta siitä ei liukene ympäristöön kemikaaleja.

Kuva: Anna Suoniemi

Halutessasi voit kiinnittää lavakauluksen sisäreunoihin esimerkiksi maisemointikangasta, joka estää multaa pääsemästä kauluksen raoista ulos.

Kaupoissa myydään usein käsittelemättömiä lavakauluksia, vaikka värivaihtoehtojakin on tarjolla. Voit halutessasi käsitellä lavakauluksen myös itse sävytetyllä puuöljyllä. Huomaa, että lavakauluksen käsittelyyn pitää käyttää vain siihen tarkoitettuja tuotteita eikä vaikkapa maalia.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

4. Täytä lavakaulus mullalla.

Kun lavakaulus on paikoillaan, täytä se mullalla. Jos teet syvää laatikkoa, voit laittaa laatikon pohjalle kerroksen esimerkiksi lehtikompostorin ainetta.

Kaupoissa valmiina myytäviin isompiin 80 x 120 cm kauluksiin menee noin 4–5 isoa säkkiä multaa.

Kuva: Anna Suoniemi

5. Siisti kaulusten ympärykset ja käytävät.

Levitä kaulusten ympärillä olevan maan pinnalle esimerkiksi soraa tai kuorikatetta estämään rikkaruohojen leviämistä. Jos teet useamman lavakauluksen kokonaisuuden, siisti laatikoiden väliset käytävät kokonaan.

Jos käytävillä on esimerkiksi rikkaruohoja, helppo vaihtoehto on peittää käytävät ensin maisemointikankaalla ja sitten joko soralla tai kuorikatteella. Voit laittaa myös laattoja käytäville.

Kuva: Marko Puumalainen

Mainos alkaa
Mainos päättyy

6. Kylvä siemenet tai istuta taimet.

Kylvä lavakauluksiin siemenet tai istuta taimet.

Merkitse, mitä kasveja olet kylvänyt tai istuttanut mihinkin kohtaan, jotta muistat ne myös kasvukauden edetessä.

Netistä löydät paljon vinkkejä esimerkiksi kumppanuuskasveista, jotta voit arvioida, mitä kasveja samoihin laatikoihin kannattaa laittaa ja mitä ei.

Lavakauluksissa voit viljellä mitä tahansa kasvihuoneen ulkopuolella pärjäävää kasvia: esimerkiksi yrttejä, salaatteja, juureksia tai mansikkaa.

Kuva: Anna Suoniemi

7. Muista kastella lavakaulusta ahkerasti.

Lavakaulukset vaativat paljon vettä, joten muista kastella niitä ahkerasti.

Laita puutarhaan myös sadevedenkeräysastioita, jotta et joudu kastelemaan viljelmiäsi vesijohtovedellä.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi