play

Näin juuri sinä voit auttaa ukrainalaisia hädässä - joensuulainen opettaja Hannu Vähäkoski lähtee viemään tavaralahjoituksia lauantaina Ukrainan rajan lähistölle

Joensuun normaalikoulun lukion opettaja Hannu Vähäkoski on lähdössä lauantaina Puolaan Ukrainan rajan lähistölle ainakin pienoiskuorma-auton ja peräkärryn kanssa. Tavaralahjoituksia voi toimittaa Joensuun normaalikoulun lukiolle tällä viikolla maanantaista torstaihin kello 8-16 ja perjantaina kello 8-11.

Joensuun normaalikoulun lukion opettaja Hannu Vähäkoski on lähdössä lauantaina Puolaan Ukrainan rajan lähistölle ainakin pienoiskuorma-auton ja peräkärryn kanssa. Tavaralahjoituksia voi toimittaa Joensuun normaalikoulun lukiolle tällä viikolla maanantaista torstaihin kello 8-16 ja perjantaina kello 8-11. Kuva: Marko Puumalainen

Petra Mustonen

Suomalaisten halu auttaa konkreettisesti Ukrainan sodan uhreja on herännyt nopeasti Venäjän hyökkäyksen jälkeen. Rahalahjoituksia eri avustusjärjestöjen kautta on tehty jo satojentuhansien eurojen edestä. Tämän jutun loppuun on koottu muutamia luotettuja toimijoita, joiden kautta hätälahjoituksia voi tällä hetkellä tehdä. Rahalahjoituksia tehdessä on nyt tärkeää varmistua lahjoituksia keräävän tahon luotettavuudesta, sillä liikkeellä on myös auttamishalua hyväksikäyttäviä huijareita.

Rahan lisäksi myös aikaa ja tavaraa on mahdollista lahjoittaa. Joensuussa normaalikoulun lukion opettaja Hannu Vähäkoski on lähdössä lauantaina Puolaan Ukrainan rajan lähistölle viemään lahjoitettuja tarvikkeita Ukrainaan toimitettaviksi. Paluumatkalla hän tuo sotaa pakenevia ukrainalaisia Suomeen.

- Alun perin minun oli tarkoitus organisoida hommaa ihan yksityishenkilönä. Sitten yksi entisistä opiskelijoistani vinkkasi, että Facebookissa järjestäytynyt Operaatio toivo -ryhmä tarjoaa apua käytännön järjestelyihin ja lupiin, Vähäkoski kertoo.

Esimerkiksi lämpimät vaatteet, peitot, teltat, makuupussit, generaattorit, paristot, hygieniatarvikkeet, vaipat sekä käsikauppalääkkeet ovat erittäin tervetulleita kyytiin.
Hannu Vähäkoski
Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Tavaralahjoituksia voi toimittaa Joensuun normaalikoulun lukiolle tällä viikolla maanantaista torstaihin kello 8-16 ja perjantaina kello 8-11. Lukion pääovella on opasteet paikkaan, johon lahjoitukset voi jättää.

- Operaatio toivon kautta olen saanut listan tarvikkeista, joita kaivataan erityisesti. Esimerkiksi lämpimät vaatteet, peitot, teltat, makuupussit, generaattorit, paristot, hygieniatarvikkeet, vaipat sekä käsikauppalääkkeet ovat erittäin tervetulleita kyytiin, Vähäkoski luettelee.

Myös muunlaista apua kaivataan. Toistaiseksi Vähäkoski on saanut käyttöönsä pienoiskuorma-auton ja peräkärryn, mutta toinen kuljettaja vielä puuttuu. Oikeastaan näyttää siltä, että tarvetta voisi olla useammallekin kuljettajalle ja lisäkuljetuskalustolle.

- Tilanne varmasti elää vielä tämän viikon aikana, mutta jo nyt tavaraa on lahjoitettu paljon. Jos jollakin olisi vielä sponsoroida käyttöömme esimerkiksi iso pakettiauto, kuorma-auto tai minibussi, niin uskon, että kuljetettavaa kyllä löytyy.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Sotaa pakenevia ukrainalaisia on tällä hetkellä tulossa paluukyytiin seitsemän, mutta mikäli kuljettajia ja kuljetuskalustoa löytyy lisää, saattaa määrä Hannu Vähäkosken mukaan vielä nousta. Hän kertoo, että ukrainalaisilla on oikeus tulla mihin tahansa EU-maahan 90 päiväksi.

- Sinä aikana ehtii sitten järjestellä turvapaikan hakua. Kyse ei siis missään nimessä ole mistään laittomasta maahanmuutosta. Kontaktit kuljetettaviin tulevat viranomaisten kautta, Vähäkoski sanoo.

Moni pohjoiskarjalainen on jo tarjoutunut majoittamaan tulijoita, mutta Vähäkoski kerää edelleen asiasta kiinnostuneiden yhteystietoja.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

- Minuun saa yhteyden numerosta 050 5550890. Todella paljon apua on jo tarjottukin. On ainakin tällä viikolla välitunneilla tekemistä.

Idean konkreettisen avun viemisestä Ukrainaan Vähäkoski kertoo saaneensa jo päivää ennen Putinin sodanjulistusta.

- Kun Venäjän hyökkäys sitten alkoi, ajattelin, että haluan olla omalta osaltani varmistamassa, että humanitaarista apua saadaan perille nopeasti. Avun tarve ei odota, Vähäkoski sanoo.

Myös näin voit auttaa:

Suomen punainen risti

Suomen punainen risti (SPR) on aloittanut hätäapukeräyksen Ukrainan konfliktista kärsivien auttamiseksi. Auttaa voi lahjoittamalla katastrofirahastoon tai lipaskeräykseen. SPR jakaa Ukrainassa materiaaliapua ja tukee terveys- ja vesisektoria. Se myös toimittaa terveyskeskuksille konfliktilinjan molemmin puolin lääkkeitä ja tarvikkeita.

SPR ei toimita Ukrainaan vaate- tai tavaralahjoituksia. Lahjoitukset SPR:n Konttiin käsitellään tavalliseen tapaan ja Kontin tuloksesta kolmannes ohjataan katastrofirahastoon.

Näin lahjoitat katastrofirahastoon:

2) Lähetä tekstiviesti SPR20 numeroon 16499. Tekstiviestilahjoituksen suuruus on 20 euroa.

3) Lahjoita MobilePayllä numeroon 10900.

4) Soita numeroon 0600 12220. Puhelun hinta on 20,28 euroa ja paikallisverkko- tai matkapuhelinmaksu.

5) Lahjoita suoraan tilille OP FI52 5000 0120 4156 73. Saaja: Punainen Risti. Viite: 5186.

Pelastakaa lapset

Pelastakaa lapset ry on toiminut Ukrainassa vuodesta 2014 lähtien ja jatkaa hätäavun toimittamista lapsille ja heidän perheilleen. Lahjoitusten avulla yhdistys pystyy toimittamaan talvivaatteita, peittoja ja muita tarvikkeita kylmästä selviytymiseen, ruokaa ja puhdasta vettä, suojaa pakeneville lapsille ja perheille sekä psykososiaalista tukea.

Näin lahjoitat:

2) Soita lahjoituspuhelimeen 0600 03365. Puhelun hinta on 20,11 euroa ja paikallisverkkomaksu.

3) Lahjoita suoraan tilille Nordea FI64 1017 3000 2107 27 tai OP FI16 5724 1120 0386 92. Viesti: Ukraina.

Suomen Unicef

Suomen Unicef auttaa ja suojelee Ukrainan lapsia ja heidän perheitään. Järjestö toimittaa alueelle verkostoistaan myös hätäaputarvikkeita, esimerkiksi lääkkeitä ja vaatteita.

Näin lahjoitat:

1) Lahjoita verkossa osoitteessa http://www.unicef.fi/ukraina.

2) Lähetä tekstiviesti UKRAINA numeroon 16110. Tekstiviestilahjoituksen suuruus on 20 euroa.

3) Lahjoita MobilePayllä numeroon 33742.

Fida

Fida on aloittanut hätäapukeräyksen ukrainalaisten hyväksi. Keräyksen tuella toimitetaan hätäapua, kuten ruokaa, suojaa, lämmikettä ja hygieniatarvikkeita tarvitseville. Fida toimittaa apua useiden yhteistyötahojen kautta.

Näin lahjoitat:

1) Lahjoita katastrofiapuun verkossa osoitteessa http://www.fida.info/lahjoita/lahjoita-katastrofiapuun. Voit valita kohteeksi hätäavun ukrainalaisille.

2) Lahjoita katastrofiapuun lähettämällä tekstiviesti FIDA10 numeroon 16155. Tekstiviestilahjoituksen suuruus on 10 euroa.

3) Lahjoita MobilePayllä Ukraina-apuun numeroon 46003.

4) Lahjoita Ukraina-apuun tilille FI41 228 718 0000 5256. Saaja: Fida International ry. Viite: 570077.

Kirkon ulkomaanapu

Kirkon ulkomaanapu tukee hätäavun toimittamista konfliktista kärsiville ihmisille. Hätäapua annetaan tarpeiden pohjalta yhdessä eurooppalaisten kumppanijärjestöjen kanssa. Käytännössä se on esimerkiksi ruoka-apua, lämmikkeitä ja muuta perusapua.

Näin lahjoitat:

2) Lahjoita suoraan tilille Nordea FI33 1572 3000 5005 04. Viesti: Ukraina.

3) Kirkon ulkomaanavulle kriisi- ja katastrofiapuun voi lahjoittaa myös tekstiviestillä. Lähetä viesti APU10 lahjoittaaksesi 10 euroa tai viesti APU20 lahjoittaaksesi 20 euroa numeroon 16499.

4) MobilePayllä voi lahjoittaa katastrofien uhreille numeroon 10224.

YK:n tasa-arvojärjestö UN Women

UN Women on työskennellyt Ukrainassa vuodesta 1999. Nykytilanteessa se pyrkii varmistamaan, että naisten ja tyttöjen ihmisoikeudet turvataan myös sodan aikana. Lahjoitukset auttavat naisia ja perheitä Ukrainassa ja myös heitä, jotka pakenevat väkivaltaa naapurimaihin. Lisäksi järjestö edistää naisten tasa-arvoista osallistumista rauhanprosesseihin.

Näin lahjoitat:

2) UN Womenin tasa-arvotyöhön yleisesti voi lahjoittaa myös tekstiviestillä. Lähetä viesti UNW lahjoittaaksesi 10 euroa tai viesti UNW20 lahjoittaaksesi 20 euroa numeroon 16499.

3) Un Womenin tasa-arvotyöhön yleisesti voi lahjoittaa myös MobilePayllä numeroon 58961.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi