play

Jännittääkö autopesulan käyttö? – Testasimme viisi pesulaa Joensuussa ja arvioimme niiden käytettävyyttä

Autopesuun ajaminen ensimmäistä kertaa ei välttämättä tunnu luontevalta, jos ei tiedä, mitä odottaa. Testissä arvioitiin muun muassa ohjeita ja maksutapoja.

Autopesuun ajaminen ensimmäistä kertaa ei välttämättä tunnu luontevalta, jos ei tiedä, mitä odottaa. Testissä arvioitiin muun muassa ohjeita ja maksutapoja. Kuva: Juha Inkinen

Pinja Kuntola

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran 12.8.2023.

Auton pesemiseen on paljon erilaisia tapoja. Moni suosii käsinpesua, mutta autopesuloillakin on kysyntää. Jos autopesulassa ei ole aikaisemmin käynyt, voi kynnys kokeilemiseen olla korkea. Kävin testaamassa, miten helposti viiden eri autopesulan käyttö sujuu.

Vertailussani arvioin nimenomaan autopesulan käyttäjäystävällisyyttä: pesutulokset ja lisätuotteet jäävät arvion ulkopuolelle. Vaikuttavina tekijöinä ovat pesun ostamisen ja pesulaan sisään ajamisen lisäksi mahdollisten nettisivujen toimivuus ja käyttöohjeiden saatavuus.

Siihtalan ABC:n autopesulassa ohjeistukset näkyvät jo kauas.

Siihtalan ABC:n autopesulassa ohjeistukset näkyvät jo kauas. Kuva: Juha Inkinen

ABC Siihtala autopesu – peruspesu 14,90 €

+ Selkeät ohjeet niin netissä, sovelluksessa kuin paikan päällä


+ Nettisivuilla ja sovelluksessa annetaan jokaiselle pesulle aika-arvio


+ Useita maksutapoja


+ Tilava pesula, johon ajamiseen on varattu paljon tilaa


– Ulos täytyy peruuttaa

Siihtalan ABC:n autopesula valikoitui ensimmäiseksi autopesulakokeilukseni – onneksi. Jokaisessa suunnassa lukevat ohjeet ja erilaiset maksutavat helpottivat pesulan käyttöä huomattavasti ensikertalaisen näkökulmasta. Ostin pesun ABC-sovelluksesta, jonka latasin pesua jonottaessani.

Autopesuun ajaminen oli tehty helpoksi, sillä ohjeistuksessa muistutettiin yleisimpien virheiden välttämisestä. Autossa ei ollut antennia katolla, mutta viimeistään ohjetaulujen kohdalla sen olisi muistanut. Itse pesu sujui tavanomaiseen tapaan. Pesulasta poistuttiin peruuttamalla, mikä yllätti.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

K-Citymarket Pilkon autopesula – pehmoharjapesu 14 €

+ Selkeät ohjeet


+ Tilava pesula, johon on helppo ajaa


+ Läpiajettava autopesula


– Ohjeet näkee vasta lähelle ajettaessa


– Ei sovellusta, maksu suoritetaan paikan päällä joko myymälään tai juuri ennen sisään ajamista

Seuraavaksi kävin Joensuun K-Citymarket Pilkon pihassa sijaitsevassa autopesulassa. Autopesula on auki ympärivuorokautisesti ja sen löytää helposti. Paikalle ajaessani totesin, että ohjeistus ei välttämättä ole aivan yhtä selkeä kuin edellisessä paikassa.

Vaikeaa tämän pesulan käyttäminen ei kuitenkaan ollut. Jäin kaipaamaan sovellusta tai mahdollisuutta ostaa pesu verkosta, mutta kaikkiaan käynti sujui vaivattomasti.

WashMe-autopesula – pehmoharjapesu 18 €

+ Kätevä sovellus, jolla pesun voi ostaa etukäteen


+ Läpiajettava autopesula


+ Selkeät ohjeet sovelluksen lataamiseen ja käyttöön


– Ei muita maksutapoja kuin sovellus

Autopesujen sisältö on melko samanlainen kaikissa pesuloissa.

Autopesujen sisältö on melko samanlainen kaikissa pesuloissa. Kuva: Juha Inkinen

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kolmas kohteeni oli Pesutili-sovelluksen kautta toimiva WashMe-autopesula. Ohjeistus pesulan käyttöön löytyi verkosta helposti, vaikka sovelluksen nimeä saikin kaivella hetken.

Latasin sovelluksen ja ostin pesun, minkä jälkeen pesulan ovet tunnistivat rekisterikilven ja pääsin ajamaan sisään. Tämäkin kokemus yllätti sujuvuudellaan, mutta jäin pohtimaan, olisiko jokin muu maksutapa helpottanut asiointia.

API-autopesula – Basic 18 €

+ Selkeät verkkosivut, joista tieto on helposti löydettävissä


+ Tilava ajorata pesulaan


+ Läpiajettava autopesula


– Maksu ainoastaan paikan päällä kortilla tai MobilePaylla

Neljäs testikohteeni oli API-autopesula, joka on niin ikään auki ympärivuorokautisesti. Tässäkin pesulassa maksutapana toimi perinteisesti maksukortti automaatille, joka sijaitsi pesulan edessä.

Ohjeistus pesulan ympäristössä oli vähäistä, mutta verkkosivut sitäkin selkeämmät. Itse toimiminen oli vaivatonta, mutta ohjeiden saavutettavuus hieman yksipuolista.

Shell Rauhankatu autopesu – Perfect Express 24,90 €

+ Useita eri maksutapoja, mukaan lukien verkkomaksu


+ Läpiajettava autopesula


– Pesulaan ajetaan sisään rakennuksen takaa


– Ohjeistus on niukkaa

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Lähes kaikissa autopesuloissa on muistutuksia ja ohjeita myös sisätiloissa.

Lähes kaikissa autopesuloissa on muistutuksia ja ohjeita myös sisätiloissa. Kuva: Juha Inkinen

Viimeisenä testaamani autopesula, Rauhankadun Shellin autopesu, oli viidestä testatusta paikasta kinkkisin. Jo rakennuksen taakse ajaminen mitä erikoisimmin parkkeerattujen autojen lomitse aiheutti hämmennystä. Lisäksi ohjeistus pesun ostoon ei ollut samalla tavalla selkeä kuin aiemmissa paikoissa.

Pesulan sisään ajaminen oli tässäkin tapauksessa varsin vaivatonta, kunhan auton sai lähtökohtaisesti oikeaan kulmaan. Erikoisimpana pidin sitä, miten kätevän verkkomaksun jälkeen oli kuitenkin noustava autosta näppäilemään koodi maksuautomaattiin.

Pesuloita löytyy siis moneen makuun. Viittä pesulaa kokeilleena voisin todeta, että vaikeimpiinkin järjestelmiin löytyy yleensä selkeät ohjeet. Niitä noudattamalla autopesussa pärjää erinomaisesti – oli kyseessä sitten ensimmäinen tai sadas kerta.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi