play

Olutmäski maistuu ja lihottaa sirkkoja - Joensuulaisen Jaana Sorjosen, 28, väitöstutkimuksessa kehittämät uudet rehureseptit tukevat hyönteistaloutta: "Se on realiteetti, että ihmisten pitää löytää uusia proteiininlähteitä"

Jaana Sorjonen kertoo, että Suomessa on kasvatettu ihmisravinnoksi pääasiassa kotisirkkaa, kenttäsirkkaa on kasvatettu lemmikkieläinten ruuaksi.

Jaana Sorjonen kertoo, että Suomessa on kasvatettu ihmisravinnoksi pääasiassa kotisirkkaa, kenttäsirkkaa on kasvatettu lemmikkieläinten ruuaksi. Kuva: Niko Jouhkimainen

Esa Kurki

Eläinten rehuissa käytetään raaka-aineena paljon soijaa, mutta hyönteisten kasvatuksessa on haluttu lähteä tutkimaan heti alkuun kotimaisia vaihtoehtoja. FM Jaana Sorjosen, 28, väitöstutkimuksen perusteella hyönteistalouteen sopivatkin hyvin kotimaiset rypsipuriste-, ohrarankki-, ohramäski- ja perunaproteiinirehut.