Pielisen ympäri kahdessa päivässä – Ravintolaillan päätteeksi syntynyt Ryläyksen ystävät -porukka on liikkunut tuhansia kilometrejä hiihtäen, juosten ja pyöräillen
Siistit peti&puuro-kohteet sekä persoonalliset taukopaikat ovat retkipyöräilijän toivelistan kärjessä, kertovat Merja Rantanen, Tuija Rantalainen ja Anne Rauhamäki. Kuva: Harri Mäenpää
Ahvenisen hulppealla sillalla Marja Rantasen, Anne Rauhamäen ja Tuija Rantalaisen takana on jo kaksisataa kilometriä pyörän satulassa, mutta vauhti ei ole hiipumassa.
Päinvastoin, edessä oleva 50 kilometrin lopputaival Ahmovaaraan Koli Freetimen pihaan pitäisi ennättää taittaa seuraavien tuntien aikana.
Perillä naiset voivat sanoa kiertäneensä Suomen neljänneksi suurimman järven parissa päivässä.
Tiukka tahti hengästyttää ainakin kuulijaa. Aivan noviisina ei kannata tällaisia rutistuksia tavoitella.
– Satulassa istumisen kokemusta on hyvä olla, kun ajaa pidempiä päivämatkoja, Anne Rauhamäki vahvistaa.
Nämä naiset ovat keränneet kokemusta monen muunkin edestä.
Pielisen kierros näytti kartalla mukavalta ja suunnistuksellisesti selkeältä projektilta, Marja Rantanen, Anne Rauhamäki ja Tuija Rantalainen perustelevat Pielisen valintaa matkakohteeksi. Kuva: Harri Mäenpää
Kolmikko oli 12 vuotta sitten mukana perustamassa Ryläyksen ystävät -ryhmää, jonka ylevänä tavoitteena on edistää fyysistä kuntoa ja terveyttä. Nimen taustalla on vaikeakulkuisen polun varrella yli 300 metrin korkeuteen nouseva Ryläysvaara, joka oli muutamia tunteja aiemmin iskostunut konkreettisesti kaikkien mieliin.
– Vaarojen Maratonin jälkeisessä endorfiinihuumassa istuttiin ravintolassa, tuskailtiin ja tilitettiin kokemuksia siitä, miten loputon Ryläyksen osuus oli, Rauhamäki sanoo.
Pyöräilijällä on oltava omat paperiset ja sähköiset kartat mukana, sillä reittiä ei ole viitoitettu teiden varsilla.
Pielisen kierros -pyöräilyreitti
Pääosin rauhallisilla sorateillä kulkeva reitti kiertää Suomen neljänneksi suurimman järven, Pielisen.
Reitin varrella taukopaikkoja, majoitusliikkeitä ja nähtävyyksiä, kuten Kolin kansallispuisto, Puu-Juuka, Bomban karjalaiskylä, Paateri – taiteilija Eva Ryynäsen ateljee ja kirkko.
Noin 250 kilometrin keskivaativaksi luokiteltu reittiehdotus on kuvattu Pielisen kierros -pyöräilykartassa (1:140 000), jota on saatavilla muun muassa alueen matkailuneuvontapisteistä tai verkkokaupasta kolistore.fi.
Kesällä 2022 Pielisen voi ylittää Koli–Vuonislahti-välillä pienellä risteilyaluksella tai kirkkoveneillä, joihin voi ottaa polkupyöriä kyytiin.
Lisätietoja: koli.fi/pyoraily
Ryläys-koettelemusten lisäksi pöydän ääreen kokoontuneille kuntoilijoille yhteistä olivat kokemukset urheiluseuroista ja muista yhdistyksistä.
– Kukaan meistä ei haaveillut oikeasta urheilijan urasta. Mielessä oli ajatus jostakin porukasta, jota voisimme edustaa tapahtumissa ilman mitään velvoitteita. Perustamiskirjaankin laitettiin, että kenenkään ei ikinä tarvitse tehdä talkoita, Rauhamäki nauraa.
Perustamiskeskusteluissa päätettiin siitäkin, että yhdistyksen yksi tavoite on tehdä Ryläysvaaraa tunnetuksi.
Ja sitä ryhmä on toden teolla tehnyt.
Kuva: Harri Mäenpää
Vaikka perustamiskirjat jäivät lopulta pöytälaatikkoon eikä Ryläyksen ystävistä koskaan tullut rekisteröityä yhdistystä, erikoinen nimi on näkynyt vuosien varrella televisiolähetyksissä asti erilaisten liikuntatapahtumien tulosluetteloissa.
Ystävät ovat kolunneet reittejä ahkerasti Pohjois-Karjalassakin.
– Pitäähän sitä jotain kesäleirejä aina järjestää. Parina vuonna olemme käyneet Herajärven kierroksella toukokuussa, viime kesänä oli vuorossa Kaltimon kierto. Vuodesta 2010 lähtien olemme käyneet täällä säännöllisen epäsäännöllisesti, vähän eri teemoilla, Rantalainen sanoo.
Pielisen pyöräilyyn kolmikolla on taustoja muiden järvien kiertämisestä eri puolella Suomea.
Päijät-Hämeen Vesijärven naiset ovat kiertäneet juhannusaaton perinteenään kymmenen vuoden ajan. Päijännettä ja Saimaata on myös valloitettu. Pielisen jälkeen seuraava tavoite on Oulujärvi.
uusimmat
Luitko jo nämä?
"Jos ihmiset olisivat saaneet itse valita, he olisivat ottaneet vain potaattia ja tupakkia" – Valtimon puukoulun pieni marttamuseo nostaa esiin rajaseudun ahkerien naisten työn
"Kyllähän tässä hiki virtaa, kun lämpötila huitelee muutenkin 30 asteessa" – Metsähallitus poltti Ruunaalla 10 hehtaaria satavuotiasta mäntymetsää, katso kuvat ja video
Viinijärvellä kasvanut seitsemän sisaruksen porukka on nivoutunut yhteen niin vahvasti, että puolisotkin ovat ihmetelleet, vaikka nuorimmalla ja vanhimmalla on ikäeroa 22 vuotta – "Suurperheessä opimme jakamaan ja tekemään yhteistyötä"
Luetuimmat
LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO
Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.
Toimitus, uutisvihjeet:
010 230 8110
toimitus@karjalainen.fi