play

"Joensuu on sen kokoinen paikka, että puskaradio toimii hyvässä ja pahassa" – tunnettu joensuulainen kiinteistönvälittäjä Miro Turunen kertoo, että alalla ei tunneta pyhiä

Miro Turunen pitää kiinteistönvälityksessä vaikeampina aikoina tärkeänä samoja asioita kuin parempina: laadukas asiakaskokemus ja kohteiden oikea hinnoittelu. Kilpaillulla alalla muista välittäjistä kannattaa yrittää erottua pienillä teoilla.

Miro Turunen pitää kiinteistönvälityksessä vaikeampina aikoina tärkeänä samoja asioita kuin parempina: laadukas asiakaskokemus ja kohteiden oikea hinnoittelu. Kilpaillulla alalla muista välittäjistä kannattaa yrittää erottua pienillä teoilla. Kuva: Minna Raitavuo

Simo Natunen

Juttu on julkaisu ensimmäisen kerran Karjalaisessa 8.11.2023.

Vuosittain Pohjois-Karjalan yli 100 000 euroa verotettavaa tuloa tienanneiden listalla on vain kourallinen kolmekymppisiä tai sitä nuorempia. Joensuulainen kiinteistönvälittäjä Miro Turunen, 31, oli vuosien 2021 ja 2022 veronalaisilla tuloillaan yksi heistä.

Hyvät tulot eivät tule Miro Turusellekaan helpolla, varsinkaan nykyisessä asuntomarkkinatilanteessa.

Vuonna 2022 hän tienasi 114 049 euroa verotettavaa ansiotuloa ja 7 822 euroa pääomatuloja.

Turusen ansiotulot ovat peräisin puhtaasti kiinteistönvälittämisestä.

– Kun viisi ja puoli vuotta sitten aloitin alalla, en osannut kuvitellakaan, että pääsisin sadan tonnin tienesteihin. Jotain on siis tehty oikein. Tuon eteen saa kyllä tehdä töitä, Joensuun Huoneistokeskuksella työskentelevä Turunen sanoo.

Kiinteistönvälittäjien tulot perustuvat provisioon eli siihen, minkä verran ja minkä hintaisia asuntoja he myyvät. Tulot riippuvat myös välityspalkkion suuruudesta ja siitä, millainen kiinteistönvälittäjän osuus palkkiosta on.

Jos asunto maksaa esimerkiksi 200 000 euroa ja välityspalkkio olisi kolme prosenttia, välityspalkkio on arvonlisäverollisena 6 000 euroa. Se ei vielä tarkoita sitä, että kiinteistönvälittäjä saisi 6 000 euroa.

Välitysliike ottaa ensin oman siivunsa, ja välittäjän osuus on vain pieni osa välitysliikkeen perimästä kokonaispalkkiosta.

Huoneistokeskuksella on Turusen mukaan myös kuukausittainen peruspalkka, mutta sillä katetaan käytännössä edut, kuten auto-, virike- ja lounasetu.

Kiinteistövälittäjän tulo perustuu provisioon. Välityspalkkio ei mene sellaisenaan välittäjän taskuun, vaan välitysliike ottaa ensin oman siivunsa.

Kiinteistövälittäjän tulo perustuu provisioon. Välityspalkkio ei mene sellaisenaan välittäjän taskuun, vaan välitysliike ottaa ensin oman siivunsa. Kuva: Minna Raitavuo

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy
Asuntoja pääsee myymään ilman koulutusta asuntomyyjän tai myyntineuvottelijan tittelillä, mutta laillistetun kiinteistönvälittäjän nimikkeeseen tarvitaan hyväksytysti läpäisty LKV-koe.

Asuntoja pääsee myymään ilman koulutusta asuntomyyjän tai myyntineuvottelijan tittelillä, mutta laillistetun kiinteistönvälittäjän nimikkeeseen tarvitaan hyväksytysti läpäisty LKV-koe. Kuva: Minna Raitavuo

Miksi kaikki eivät sitten ryhdy kiinteistönvälittäjiksi, jos yli 100 000 euron ansiotulot ovat todistetusti mahdollisia?

– Tämä vaatii tietynlaisen luonteen, ei ala kaikille sovi. Tässä pitää mennä usein epämukavuusalueelle ja olla valmis tekemään ilta- ja viikonlopputöitä. Välitysalalla ei tunneta pyhiä, asiakasta palvellaan, kun asiakas näyttöaikaa toivoo.

Hyvät ansiotulot eivät tule itsestään. Kiinteistönvälittäjä on ihmisten elämän suurimpien hankintojen äärellä, ja se tuottaa paineita ja stressiä.

– Työasiat pyörivät käytännössä vapaa-ajallakin päässä.

Turusen työviikot saattavat venyä kiireisenä aikana 50–60-tuntisiksi, puhelimeen vastataan vaikka viikonloppuna ja asiakas on aina etusijalla. Pitää olla valmiina palvelemaan kellonajasta riippumatta.

Hyvä palvelu johtaa suositteluihin, henkilöbrändin rakentaminen sosiaalisessa mediassa tunnettuuteen ja ne yhdessä myytäviin kohteisiin.

– Joensuu on sen kokoinen paikka, että puskaradio toimii hyvässä ja pahassa.

Kiinteistönvälittäjän työ on stressaavaa ja paineista. ”Vaikka menee kotiin, seuraavan päivän kuntotarkastukset ja muut hoidettavat asiat pyörivät päässä.”

Kiinteistönvälittäjän työ on stressaavaa ja paineista. ”Vaikka menee kotiin, seuraavan päivän kuntotarkastukset ja muut hoidettavat asiat pyörivät päässä.” Kuva: Minna Raitavuo

Turunen kertoo olevansa persoonaltaan ihminen, joka tähtää aina korkeammalle. ”Jalkapallossa ei riittänyt, että teki yhden maalin peliin, seuraavaksi piti tehdä kaksi, sitten kolme. Sama juttu kiinteistönvälityksessä.”

Turunen kertoo olevansa persoonaltaan ihminen, joka tähtää aina korkeammalle. ”Jalkapallossa ei riittänyt, että teki yhden maalin peliin, seuraavaksi piti tehdä kaksi, sitten kolme. Sama juttu kiinteistönvälityksessä.” Kuva: Minna Raitavuo

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Korot ovat nousseet, asuntojen hinnat laskeneet ja inflaatio syönyt ihmisten maksukykyä, joten asuntokauppa on ollut välittäjille tänä vuonna koko maassa vähintäänkin vaikeaa.

– Tänä vuonna on lopettanut tosi paljon uusia ja kokeneempiakin välittäjiä. Tämä ala vaatii puoli vuotta tai vuoden ennen kuin pääsee kunnolla hommaan kiinni. Varmaa palkkaa ei ole.

Kaupan tekeminen vaatii Turusen mukaan tällä hetkellä ennen kaikkea oikeaa hinnoittelua, kuten parempinakin aikoina.

– Markkinoilla näkee paljon kohteita, joita myydään vielä viimevuotisilla hinnoilla. Ostajat ovat nykyään niin hintatietoisia, että he osaavat kyllä katsoa, paljonko asunnot sen hetkisessä markkinassa maksavat.

Tietyillä Joensuun alueilla kauppa käy edelleen hyvin, kuten Karhunmäessä. Turunen tosin kertoo, että viime kesään asti alueen asunnot riistettiin käytännössä käsistä, kun nyt kysyntä ja tarjonta ovat tasapainottuneet.

Turuselle positiivinen palaute on aina mukava juttu. Jokaista asiakasta täytyy kunnioittaa ja kohdella asiaan kuuluvalla tavalla. ”Toiset tykkäävät enemmän tilastoanalytiikasta, toiset fiiliksestä.”

Turuselle positiivinen palaute on aina mukava juttu. Jokaista asiakasta täytyy kunnioittaa ja kohdella asiaan kuuluvalla tavalla. ”Toiset tykkäävät enemmän tilastoanalytiikasta, toiset fiiliksestä.” Kuva: Minna Raitavuo

Turusen henkilökohtaiset kauppamäärät ovat tänä vuonna lähes viime vuoden tasolla. Tällä hetkellä hän on Huoneistokeskuksen reilusta paristasadasta kiinteistönvälittäjästä koko maan kärjessä myytyjen asuntojen ja myyntituottojen osalta.

– Se johtuu varmaan sinnikkyydestä, oikeasta hinnoittelusta ja myyntihenkisyydestä.

– Ei se riitä, että asiakkaille availlaan ovia ja annetaan esite kouraan. Keskustelua pitää osata ohjailla kohti ostotarjousta hyvän välitystavan mukaisesti.

Rahasta puhuminen ei ole Turuselle mikään tabu, vaikka hän hyvätuloinen onkin. ”Joku voi ajatella, että eihän Mirolle tarvitse antaa enää asuntoja myytäväksi, kun hän tienaa niin paljon. Joku toinen saattaa miettiä, että olen tehnyt jotain oikein, kun olen päässyt tähän asemaan.”

Rahasta puhuminen ei ole Turuselle mikään tabu, vaikka hän hyvätuloinen onkin. ”Joku voi ajatella, että eihän Mirolle tarvitse antaa enää asuntoja myytäväksi, kun hän tienaa niin paljon. Joku toinen saattaa miettiä, että olen tehnyt jotain oikein, kun olen päässyt tähän asemaan.” Kuva: Minna Raitavuo

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Miro Turunen kertoo olevansa sitä sukupolvea, joka ei aristele puhua avoimesti rahasta. Ei hän silti tuloillaan rehvastele tai ajattele olevansa rikas.

– En ajele Lamborghinilla tai kävele kylillä Pradan t-paita päällä.

– Tuohan se turvaa, kun tienaa suhteellisen hyvin, ja on mukava jakaa sitä ympärilleen.

Tuloillaan Turunen kertoo rahoittavansa vapaa-aikaansa kuten tekisi millä tahansa muullakin työllä, mutta kiinteistönvälittäminen on hänelle muutakin kuin tulonlähde. Hän kertoo elävänsä ja hengittävänsä alaa.

– En tekisi 30 vuotta työtä, josta en nauttisi, vaikka siitä tienaisikin.

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran 8.11.2023.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi