play

Raivotaudin syöttirokotteiden lentolevitykset käynnistyvät - ruskeita paloja pudotetaan myös Pohjois-Karjalaan

Syöttirokote haisee voimakkaasti kalauutteelta.

Syöttirokote haisee voimakkaasti kalauutteelta. Kuva: Evira/Tiina Nokireki

Arttu Koistinen

Ruokavirasto aloittaa raivotaudin syöttirokotteiden lentolevityksen kaakkoisrajalle 14. syyskuuta, Ruokavirasto tiedottaa.

Lentolevitykset jatkuvat noin kuukauden ajan.

- Rokotteet levitetään kaakkoisrajalle noin 40:n kilometrin levyiselle vyöhykkeelle, joka ulottuu Ilomantsista Virolahdelle, sekä 20:n kilometrin levyiselle vyöhykkeelle, joka kulkee etelärannikkoa pitkin itärajalta Pyhtäälle, tiedotteessa kerrotaan.

- Lentolevityksen kokonaispinta-ala on noin 10 000 neliökilometriä. Lentoja tehdään päivittäin kello 7-21. Levitykset aloitetaan alueen pohjoisosista.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Syötit pudotetaan lentokoneesta noin 70:n metrin välein. Syöttien pudottamista pihoille, asutuskeskuksiin ja vesistöihin vältetään.

- Jos syöttejä kuitenkin löytyy runsaasti hyvin pieneltä alueelta tai asuintalojen pihapiiristä, asiasta tulisi ilmoittaa Ruokavirastoon.

Kuva: Evira/Tiina Nokireki

Ruokaviraston mukaan levitysten tavoitteena on estää luonnonvaraisilla eläimillä esiintyvän metsäraivotaudin leviäminen Suomeen.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Syöttirokote haisee voimakkaasti kalauutteelta. Rokotteet ovat nesteenä foliokapselissa ruskeiden palojen sisällä.

- Maastossa löydettyihin syöttirokotteisiin ei saa koskea, koska pienpedot jättävät syötit syömättä niihin tarttuva ihmisen hajun vuoksi ja rokottaminen epäonnistuu, tiedotteessa ohjeistetaan.

- Asutuksen lähelle pudonneet rokotteet olisi kuitenkin hyvä suojakäsineitä käyttäen siirtää metsän reunaan tai muuhun suojaisaan paikkaan, jotta lapset tai koirat eivät koskisi niihin.

Jos rokotetta saa suun, nenän tai silmien limakalvoille, tulee kohtia huuhdella heti runsaalla vedellä 15:n minuutin ajan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

- Jos rokotetta saa avohaavoihin tai rikkinäiselle iholle, on haavoja pestävä runsaalla vedellä ja saippualla 15:n minuutin ajan ja puhdistaa vielä 70:n prosentin alkoholilla. Tämän jälkeen on otettava yhteyttä terveyskeskukseen.

Koirille rokotekapselien syöminen saattaa aiheuttaa ohimenevää oksentelua ja huonovointisuutta.

Rokotusalueelta voi kerätä marjoja ja sieniä, Ruokavirasto toteaa.

Raivotaudin esiintymistä seurataan jatkuvasti tutkimalla näytteitä luonnonvaraisista eläimistä.

- Rokotusalueella ja sen läheisyydessä metsästettyjä kettuja, supikoiria ja muita pienpetoja on tärkeää lähettää Ruokavirastoon seurantatutkimuksiin. Eläinnäytteistä Ruokavirasto seuraa rokotesuojan kattavuutta ja raivotaudin mahdollista esiintymistä.

Erityisesti näytteeksi toivotaan kuolleena löydettyjä tai sairaana lopetettuja eläimiä raivotaudin seurantaa varten, Ruokavirasto toteaa.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi