play

Reborn-nuket ovat joidenkin mielestä liian aidonnäköisiä, mutta lehmolainen harrastaja Minna Kaakkunen, 44, etsii koko ajan realistisempaa nukkea - "Tykkään katsella, kun nuket ovat vaunuissa ja 'nukkuvat' niissä levollisina"

Minna Kaakkunen kuvaa nukkejaan muun muassa Instagramiin. Nykyään hän itsekin miettii muiden vauvakuvia katsellessaan ensin, onko kyse oikeasta vauvasta vai nukesta.

Minna Kaakkunen kuvaa nukkejaan muun muassa Instagramiin. Nykyään hän itsekin miettii muiden vauvakuvia katsellessaan ensin, onko kyse oikeasta vauvasta vai nukesta. Kuva: Marko Puumalainen

Eveliina Salomaa

Artikkeli julkaistiin Karjalaisessa ensimmäisen kerran 23.10.2021.

Keltavaaleanpunaisen talon kuistilla tulijaa tervehtivät pinkit flamingot, perhoset ja värikkäät paperilyhdyt. Paikasta tulee mieleen hyvällä tapaa Huvikumpu, vaikka olemme Kontiolahdessa. Täällä asuu selvästikin leikkimielinen esteetikko.

Peppi Pitkätossun sijaan oven aukaisee punatukkainen Minna Kaakkunen, 44, jonka vauvoja Karjalaisen toimittaja ja kuvaaja ovat tulleet katsomaan. Sisällä ne nukkuvat levollisesti vaunuissaan eri puolilla taloa. Vauvat ovat kotoisin Suomesta, Ruotsista, Isosta-Britanniasta ja kaukaisin aina Kanadasta asti.

Vasemmalla nukkuva Elna on Kaakkusen ensimmäinen reborn-nukke, jolla on hänen tyttärensä piirteitä.

Vasemmalla nukkuva Elna on Kaakkusen ensimmäinen reborn-nukke, jolla on hänen tyttärensä piirteitä. Kuva: Marko Puumalainen

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy
Reborn eli uudestisyntynyt juontaa käsitteenä juurensa 1990-luvulla Yhdysvalloista, jossa joku keksi purkaa tehdasvalmisteisen nuken osiin ja tuunata siitä aidomman näköisen.

Reborn eli uudestisyntynyt juontaa käsitteenä juurensa 1990-luvulla Yhdysvalloista, jossa joku keksi purkaa tehdasvalmisteisen nuken osiin ja tuunata siitä aidomman näköisen. Kuva: Marko Puumalainen

Tuorein tulokas Saana muistuttaa ulkoisesti niin erehdyttävästi oikeaa vauvaa, että vasta sen kankaiset kädet nähtyään ymmärtää, että kyseessä on todellakin nukke. Eikä mikä tahansa nukke – Saana on reborn-nukke, jonka pää on tehty silikonista, iho on maalattu realistisesti ja vartalo painotettu oikean vauvan painosuhteen mukaan.

Nukkuvaa nukkea syliin nostaessa käsi menee vaistomaisesti niskan alle päätä tukemaan ja ääni hiljenee kuiskaukseksi.

Minna Kaakkunen pitää nukkea sylissään, heijaa ja taputtaa nukkea selkään kertoessaan, että toisinaan hän pitää Saanaa sylissään rinnan päällä, kun tuntee surua.

– Saatan ottaa syliin jonkun nukeista lohduksi. Saana on kuin painopeite, painollaan se rauhoittaa olon.

Vauvaa muistuttava reborn-nukke voi tuoda lohtua myös lapsensa menettäneille ja lapsettomille. Harrastajissa on niin tekijöitä, hoivaajia kuin keräilijöitäkin. Kaakkunen lukeutuu viimeiseen, nukkejaan hän ei juurikaan hoivaa, sillä kotona ja töissä hoivattavaa riittää kylliksi.

Oikeata vauvaa muistuttava nukke voi lohduttaa. Minna Kaakkunen pitää toisinaan Saana sylissään, kun tuntee surua.

Oikeata vauvaa muistuttava nukke voi lohduttaa. Minna Kaakkunen pitää toisinaan Saana sylissään, kun tuntee surua. Kuva: Marko Puumalainen

Jo teini-ikäisenä Minna Kaakkunen tiesi, että haluaa työskennellä lasten parissa. Ensimmäisen lapsensa hän sai 19-vuotiaana. Kolmannen pojan syntymän jälkeen hän päätti jäädä kotiin, kun ei raaskinut viedä lapsiaan vieraille hoitoon.

– Ajattelin tehdä muutaman vuoden perhepäivähoitajan töitä tai niin kauan kuin se hyvältä tuntuu.

Kätilökollegat saivat odottaa häntä takaisin osastolle töihin, sillä vielä 15 vuotta myöhemmin työ tuntuu edelleen hyvältä.

– Kukaan ei tee perhepäivähoitajan hommaa rahan takia. Itse saan tästä työstä paljon. Se on kuin elämäntapa.

Kunnan ainoan varahoitajan luona lapset vaihtuvat usein. Enimmillään Kaakkusen luona on ollut yhden kuukauden aikana jopa parikymmentä eri lasta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mies ja pojat pyörittelivät silmiään, että ai jaa, onko sulla taas uusi nukke.
Minna Kaakkunen

Vaunuissa vauvat jatkavat uniaan. Nukkeharrastus lähti oikeastaan vaunujen keräilystä. Niitä alkoi olla talon joka nurkassa, yöpöytänäkin, kun Minna Kaakkunen sai idean vaunuihin laitettavasta nukesta. Siinä vaiheessa perheen lapsiluku oli jo täynnä.

Ensimmäisen tilausnuken aihiolla oli kuopuksen piirteitä, joita nukentekijä koetti vielä korostaa. Katsomme vaunuissa nukkuvaa Elnaa, joka ulkopuolisesta muistuttaa paljon kuopuksesta otettua valokuvaa.

– Ei siitä täysin tyttäreni näköistä tullut.

Nukkeharrastus vei kuitenkin Kaakkusen mukanaan, ja nukkeja alkoi tulla koko ajan lisää.

– Mies ja pojat pyörittelivät silmiään, että ai jaa, onko sulla taas uusi nukke, Kaakkunen nauraa.

Nyt niitä tosiaan on jo 11 ja nukkeluku täynnä, vai onko sittenkään?

– Jos haluan jonkun, joka sykähdyttää, niin ostan, Minna Kaakkunen sanoo hetken mietittyään.

Reborn-nuket valmistetaan yksilöllisesti. Harrastajat kokevat, että nuket ovat kuin taideteoksia, joille monet antavat syntymäajan ja nimen. Nukeilla saattaa olla suloisia vaatteita useita ja vauvantarvikkeita turvakaukalosta vaunuihin.

Aloittavan nukentekijän luomuksen voi saada parillasadalla eurolla, suosituimpien nukketaiteilijoiden työt liikkuvat tuhansissa, jopa 10 000 eurossa. Myyntiin nuket tulivat ensimmäisen kerran 2000-luvulla.

– Uutta reborn-nukkea ei ole mahdollista saada alle 100 euron tai sitten kyseessä on huijaus, Minna Kaakkunen varoittelee.

Suurin osa Minna Kaakkusen nukkevauvoista ovat nukkuvia, poikkeuksena kaksi, joilla silmät ovat auki.

Suurin osa Minna Kaakkusen nukkevauvoista ovat nukkuvia, poikkeuksena kaksi, joilla silmät ovat auki. Kuva: Marko Puumalainen

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Oikean vauvan illuusio murtuu, kun Saanan kädet paljastuvat neuleen alta.

Oikean vauvan illuusio murtuu, kun Saanan kädet paljastuvat neuleen alta. Kuva: Marko Puumalainen

Nukkeja voi lähteä etsimään Tori.fi -sivustolta tai kysellä tekijöitä Facebookista, jossa on nukentekijöiden sivuja ja omia ryhmiä reborn-nukkeharrastajille. Minna Kaakkunen on myös itse myynyt ja jopa lahjoittanut nukkejaan eteenpäin.

– Lahjoitin yhden hoivakoti Vilinaan, kun se ei tuntunut omalta. Hoitajat sanoivat, että muistisairaat ovat tykänneet siitä.

Toinen nukke on lähdössä Tampereelle Kaakkusen miehen siskon työpaikalle hoivakotiin. Ensin nukesta täytyy vain poistaa tutin vuoksi suuhun asennettu magneetti, ettei se reagoi sydämentahdistimien kanssa.

Myös lähi- ja sairaanhoitajaopinnoissa aidonoloisesta nukesta on hyötyä, kun opetellaan vauvan käsittelyä.

Joillekin nukeille on onnistuttu maalaamaan aidonnäköiset hiukset ja verisuonet. Myös pienten ihokarvojen lisääminen on taidonnäyte.

– Koko ajan etsin realistisempaa nukkea. Minulle tärkeää on muun muassa se, että kulmakarvat eivät ole liian tummat, koska oikeilla vauvoillakaan ei yleensä ole paljon karvoja.

Minna Kaakkunen myös itse valokuvaa nukkevauvojaan kotonaan ja viikonloppuisin Outokummussa perheen mökillä. Kuvia hän päivittää Instagram-tililleen.

– Pidän kauniista asioista. Tykkään katsella, kun nuket ovat vaunuissa ja "nukkuvat" niissä levollisina.

Jos Kaakkunen näkee nykyisin kuvan vauvasta, hän ei ole aina varma, onko kyse reborn-nukesta vai oikeasta vauvasta. Reborn-nukkeja käytetään esimerkiksi monissa elokuvissa ja tv-sarjoissa.

En piilottele nukkeja, mutta en niitä yleensä esittelekään.
Minna Kaakkunen

Suurin osa Minna Kaakkusen reborn-nukeista on nukkuvia, vain kaksi niistä valvoo. Lasisilmäisen vauvan tuijotuksesta voi tulla Kaakkusen pojan mukaan hieman “creepy” olo.

Pienet lapset suhtautuvat kuitenkin nukkeihin ennakkoluulottomasti. Isommat lapset haluavat yleensä leikkiä niillä. Kaakkunen onkin antanut muutaman leikkiin, loput nukeista on pelkästään Kaakkusen omassa käytössä.

– En piilottele nukkeja, mutta en niitä yleensä esittelekään. Joillekin nämä ovat liian oikeannäköisiä. Kaikki eivät tykkää eikä tarvitsekaan.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi