play

Uudeltamaalta Ilomantsiin muuttanutta Liljan perhettä veti maaseudun rauhaan luonto ja ystävälliset ihmiset – "Etelässä maksoimme 1 600 euron vuokraa, täällä talolainaa 240 euroa kuukaudessa"

Kim ja Eveliina Liljan talon edellisen omistajan jäljiltä puutarhassa on kauniita istutuksia ja vähän erikoisempiakin puita.

Kim ja Eveliina Liljan talon edellisen omistajan jäljiltä puutarhassa on kauniita istutuksia ja vähän erikoisempiakin puita. Kuva: Helena Romppanen

Helena Romppanen

Tämä artikkeli julkaistiin Karjalaisessa ensimmäisen kerran 16.10.2022.

Helsingissä kerrostalossa ikänsä asuneet Kim, 39, ja Eveliina Lilja, 31, olivat jo jonkin aikaa haaveilleet maalle muuttamisesta. Omakotiasumista he opettelivat ensin vuokralla parin vuoden ajan Siuntiossa.

Perhe kierteli katselemassa myynnissä olleita kohteita muun muassa Keski-Suomessa, jossa on Kim Liljan äidin syntymäpaikka.

Pohjois-Karjalassa he eivät olleet aiemmin käyneet. Ilomantsissa heillä ei ollut ketään muita tuttuja kuin yksi Patrikassa asuva Kimin kaveri.

– Häneltä kuulimme, että täällä Patrikassa on talo myynnissä. Hän lähetti meille etukäteen kuvia talosta ja kertoi muutenkin Ilomantsista, Kim Lilja kertoo.

Viime vuoden kesällä nykyisen kotinsa ensi kerran nähneet Liljat ihastuivat paikkaan, ja ostopäätös syntyi. Muutto tapahtui 16. joulukuuta.

– Mieleen on jäänyt, miten hienoilta lumiset vaaramaisemat näyttivät talon nurkalta katsoessa, Kim Lilja muistelee.

Vuonna 1983 rakennetussa tiilitalossa pariskuntaa viehätti esimerkiksi jo valmiiksi asennetut aurinkosähköjärjestelmät. Talo on sopivankokoinen suurperheelle, johon vanhempien lisäksi kuuluvat 10-vuotias Lenni, kuusivuotias Otso, nelivuotias Anton ja Ilomantsissa syntynyt, neljän kuukauden ikäinen Kaspian.

Hintakin oli edullisempi kuin Keski-Suomen kohteissa.

– Etelässä maksoimme 1 600 euron vuokraa, täällä maksamme talolainaa 240 euroa kuukaudessa, Kim Lilja vertaa asumiskustannuksia.

Liljat ovat hankkineet maatiaiskanoja ja muutaman maatiaislampaan.

Liljat ovat hankkineet maatiaiskanoja ja muutaman maatiaislampaan. Kuva: Helena Romppanen

Talo lämpiää puulla. Toki kiinteistöissä on aina huollettavaa.

Kahden hehtaarin suuruisen tilan kaupassa tuli mukana toinenkin, hieman kauempana sijaitseva talo navettoineen. Tällä hetkellä toisessa talossa on vuokralaisena työmiehiä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Lapsetkin ovat viihtyneet hyvin Ilomantsissa, jossa avara piha ja läheinen metsä tarjoavat kosolti tilaa leikkiä.

– Lenni oli muuttoa vastaan, mutta hänkin on viihtynyt Ilomantsissa ja saanut kavereita. Hän pelaa FC Pogosta -jalkapallojoukkueessa. Kaikki kolme poikaa käyvät sekä jalkapallo- että sählykerhossa, Eveliina-äiti kertoo.

Lenni käy koulua 15 kilometrin päässä Ilomantsin keskustassa, mutta pikkuveljet Otso ja Anton ovat kotosalla äidin ja Kaspian-vauvan kanssa.

Kim ja Eveliina Liljan 10-vuotias poika Lenni harrastaa jalkapalloa ja käy Ilomantsin keskustassa jalkapallokerhossa.

Kim ja Eveliina Liljan 10-vuotias poika Lenni harrastaa jalkapalloa ja käy Ilomantsin keskustassa jalkapallokerhossa. Kuva: Helena Romppanen

Vajaan vuoden asumiskokemuksella ei ole tullut ihmeempiä yllätyksiä vastaan.

Seudun lumisuudesta antoi hyvän näytteen viime talven 100–125-senttiset hanget. Lumilinko sai laulaa.

– Nyt täytyy varmaan ostaa joku pieni traktori. Viime talvena linkosin noin 600 metrin matkan päätielle talon myyjän tänne talveksi jättämällä traktorilla ja lumilingolla, Kim Lilja kertoo.

– Onhan se ihan normaalia, että talvella on lunta, mutta kun lumen sulettua tuli ne hemmetin mäkäräiset. Lumen ja mäkäräisten välissä oli kaksi viikkoa, jolloin voi nauttia ulkona olosta,

Eveliina Lilja naurahtaa.

Mäkäräisten ja niitä seuraavien paarmojen runsaus oli pieni yllätys myös Kim Liljalle.

– Kyllä niihin tottui, mutta juhannuksen tienoo oli kyllä sellainen, että mieluummin sitä oli sisällä shortsit jalassa.

Eveliina Lilja kertoo tykästyneensä Ilomantsissa luontoon ja ystävällisiin ihmisiin. Hauskoja kielellisiä eroja on pantu merkille: ”Tiällä on niitä ruuviloita.”.

– Saas nähdä, alkaako Kaspian puhumaan täkäläistä murretta, hänhän on meistä ainoa alkuperäinen ilomantsilainen, Eveliina Lilja naurahtaa.

Eveliina Liljalla itselläänkin on karjalaisia juuria.

– Mummi on Viipurista, ja etenkin mummini äiti puhuu hauskalla murteella.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy
1980-luvulla rakennetussa tiilitalossa on hyvät tilat lapsiperheelle.

1980-luvulla rakennetussa tiilitalossa on hyvät tilat lapsiperheelle. Kuva: Helena Romppanen

Ilomantsin Patrikasta Liljan perhe löysi luonnonrauhaa ja tilavan kodin.

Ilomantsin Patrikasta Liljan perhe löysi luonnonrauhaa ja tilavan kodin. Kuva: Helena Romppanen

Talon puutarhasta löytyy muun muassa hedelmäpuita. Maatiaiskanat kuopsuttavat aurinkoisena päivänä ulkosalla, ja muutama maatiaislammaskin on hankittu.

Alkukesästä Mutalahdesta ostetusta mehiläispesästä korjattiin hyvä hunajasato.

Kim Lilja toi muuttaessaan työnsä mukanaan, sillä hän toimii lvi-alan yrittäjänä.

– Yrityksen nimi on tarkoitus vaihtaa nykyisestä Pikkalan putkipalveluista paremmin tänne sopivaan Mantsin putkeen, Kim Lilja kertoo.

Hän kertoo alun olleen aika kankeaa, kun ihmiset eivät tienneet paikkakunnalle tulleesta uudesta yrittäjästä, mutta nyt työkeikkoja on ruvennut tulemaan jo paremmin.

– En ole paljon mainostanut, lähinnä suusta suuhun -menetelmällä on tieto kulkenut. Äskettäin kävin kylmäainelupiin vaadittavan koulutuksen, joten pystyn asentamaan myös ilmalämpöpumppuja.

Eveliina Liljalla on restonomin koulutus, ja hän on työskennellyt ravintola-alalla.

– Viimeksi toimin kahvilanpäällikkönä. Äitiysloman jälkeen mietin uudelleen mitä teen. Se voisi ehkä olla jotain luontoon, ravintopalveluihin ja omiin tuotteisiin liittyvää yrittäjyyttä, hän kertoo.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi