play

Noin 1 300 pohjoiskarjalaista tienasi yli satatonnia, it-firmojen kaupoilla jättitilejä – lue kooste Pohjois-Karjalan veropäivästä

Koonnut: Anni Rodriguez

Vuoden 2022 verotiedot julkaistiin eilen keskiviikkona.

Kokosimme tähän päivän kiinnostavimmat jutut.

Noin 1 300 tienasi yli 100 000 euroa

Viime vuonna noin 1 300 pohjoiskarjalaista tienasi yli 100 000 euroa ja päätyi näin Verohallinnon luovuttamalle listalle.

Suurituloisin pohjoiskarjalainen oli viime vuonna Antti Mononen, jonka vuositulot olivat 7,1 miljoonaa euroa. Kontiolahtelainen Mononen myi viime vuonna yrityksensä Poimukatteen ja Eliittikatot.

Pohjois-Karjalan suurituloisimpien kärkikaartissa ovat tutusti myös liikemiesveljekset Harri ja Eero Broman samoin kuin Arto Hartikainen.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Näin tunnetut pohjoiskarjalaiset tienasivat viime vuonna

Kasasimme veropäivänä yhteen tunnettujen pohjoiskarjalaisten henkilöiden verotettavia tuloja vuodelta 2022.

Tunnettujen ihmisten listauksessa on kerrottu muun muassa Markus Hirvosen, Ilja Tepon ja Sari Kaasisen viime vuoden verotettavat tulot.

Tunnettujen ihmisten listauksessa on kerrottu muun muassa Markus Hirvosen, Ilja Tepon ja Sari Kaasisen viime vuoden verotettavat tulot. Kuva: Karjalainen

Joensuulainen Miro Turunen, 31, pääsi yli sadantuhannen euron ansiotuloihin myymällä kiinteistöjä

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Vuosittain Pohjois-Karjalan yli 100 00 euroa verotettavaa tuloa tienanneiden listalla on vain kourallinen kolmekymppisiä tai sitä nuorempia. Joensuulainen kiinteistönvälittäjä Miro Turunen, 31, oli vuosien 2021 ja 2022 verotettavilla tuloillaan yksi heistä.

Turusen ansiotulot ovat peräisin puhtaasti kiinteistönvälittämisestä.

– Kun viisi ja puoli vuotta sitten aloitin alalla, en osannut kuvitellakaan, että pääsisin sadan tonnin tienesteihin. Jotain on siis tehty oikein. Tuon eteen saa kyllä tehdä töitä, Joensuun Huoneistokeskuksella työskentelevä Turunen sanoo.

Miro Turunen aloitti kiinteistönvälittäjänä reilut viisi vuotta sitten ja on päässyt jo kahtena vuonna yli 100 000 euron ansioihin.

Miro Turunen aloitti kiinteistönvälittäjänä reilut viisi vuotta sitten ja on päässyt jo kahtena vuonna yli 100 000 euron ansioihin. Kuva: Minna Raitavuo

Viime vuosi oli ravintoloille vaikea

Verovuosi 2022 oli pohjoiskarjalaisille ravintoloille verotietojen perusteella vaikea. Vain muutama ravintola kasvatti verotettavaa tuloaan vuodesta 2021.

Monen verotettava tulo laski edellisestä vuodesta tai jäi kokonaan nollille.

Á la carte -ravintoloista nollatuloa tekivät viime vuonna ainakin Kerubia pyörittävä Joensuun Töminä Oy, Local Bistron Joensuun Keittäjät Oy, Roustin Pidot VM Oy ja Trattoria Otto Oy.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Local Bistron veronalainen tulo ja yhteisövero jäivät viime vuonna nollille.

Local Bistron veronalainen tulo ja yhteisövero jäivät viime vuonna nollille. Kuva: Marko Puumalainen

Pohjois-Karjalan tulokärki Antti Mononen myi Poimukatteen ja on nyt huokaissut vuoden ajan

Joensuulainen Poimukate ja sen omistama lahtelainen Eliittikatot vaihtoivat omistajaa vuoden 2022 joulukuussa. Yrityskauppa oli yksi vuoden 2022 merkityksellisimmistä Pohjois-Karjalassa. Poimukatteen ja Eliittikattojen pääomistaja oli kontiolahtelainen Antti Mononen.

Hän jatkaa edelleen molempien yhtiöiden hallituksessa. Ei kuitenkaan työvelvoitteen takia vaan omasta halustaan.

– On helpompi laskeutua pois yrityksestä pikkuhiljaa. Ja tietysti autan, missä vain voin, että toiminta jatkuu menestyksekkäästi.

Noin vuoden huokaisutauko on saanut ajatukset kääntymään myös mahdollisuuteen lähteä mukaan johonkin yritystoimintaan.

Antti Mononen arkistokuvassa vuodelta 2018, jolloin joensuulainen Poimukate täytti 60 vuotta.

Antti Mononen arkistokuvassa vuodelta 2018, jolloin joensuulainen Poimukate täytti 60 vuotta. Kuva: Jarno Artika

Näkökulma: Nyt Pohjois-Karjalassa tehdään tiliä myymällä kuumia it-firmoja

Joensuulaistaustaiset Fastroi, Mintly ja Productivity Leap eivät ole välttämättä tavan tallaajille tuttuja yrityksiä, mutta niiden kaltaisilla it-firmoilla tehdään nyt isoa tiliä. Puhumattakaan 100 miljoonan euron Cloudia-kaupasta vuonna 2021 ja 60 miljoonan Blancco-kaupasta vuonna 2014.

Pohjois-Karjalan vuoden 2022 verotietojen tulokärjestä löytyy ainakin kuusi ihmistä, jotka ovat päässeet miljoonaluokan pääomatuloille myymällä it-firmoja.

Hoiva-alan tietojärjestelmätoimittaja Fastroin myynnillä Risto Jalovaara tienasi verotettavaa pääomatuloa 6,5 miljoonaa euroa, Matti Kurki 5,2 miljoonaa euroa ja Ilpo Kettunen 4,9 miljoonaa euroa.

Mintly-yrityksen joensuulaiselle perustajalle Markus Kuivalaiselle osakeosuuden myyminen toi 1,3 miljoonaa euroa.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi