play

Sadat ihmiset ympäri maailman seuraavat, kun joensuulainen Aleksi Hahtonen, 31, pelaa tietokoneella – "Viime kesänä kävin Tinder-treffeillä livelähetys päällä"

Striimejä voi tehdä myös pelkällä puhelimella. Sen avulla voi liikkua tietokonepöydän äärestä etäämmäs.

Striimejä voi tehdä myös pelkällä puhelimella. Sen avulla voi liikkua tietokonepöydän äärestä etäämmäs. Kuva: Jarno Artika

Simo Natunen

Juttu on julkaistu Karjalaisessa ensimmäisen kerran 4.2.2022.

– Morjesta kaikille tasapuolisesti, tervehtii joensuulainen Aleksi Hahtonen, 31, mikrofoniinsa. Huoneessa loistavat violetit neonvalot, ja vieressä puhisee kylmäallas täynnä vissyä. Kamera kuvaa jatkuvalla syötöllä, kun Hahtonen istuu tietokoneensa ääressä ja pelaa Grand Theft Auto V -videopeliä. Sadat ihmiset ympäri maailman seuraavat hänen pelaamistaan reaaliaikaisesti.

Hahtonen tekee striimejä eli internetissä välitettyjä suoria lähetyksiä. Hänet tunnetaan yhdysvaltalaisessa suoratoistopalvelu Twitchissä nimellä Hahtis. Lähetyksissään hän usein pelaa ja puhuu katsojille elämästään tai siitä, mitä näytöllä tapahtuu. Hahtosella on palvelussa nyt yli 8 300 seuraajaa.

Ensimmäiset suorat lähetykset hän teki kaksi vuotta sitten.

– Katselin GTA:n roolipeliversiota ja mietin, että tuo livelähettäminen voisi olla aika hauskaa hommaa. Rupesin tekemään sitä sitten itsekin.

Striimaaminen on Aleksi Hahtosen mukaan mukavaa ajanvietettä ja lähetyksissä tutustuu katsojiin. Hän kertoo tuntevansa seuraajansa varsin hyvin ja keskustelevansa heidän kanssaan muissakin kanavissa. Moni katsojista on Hahtoselle vakiokasvo.

Lähetyksiä katsovat kaikenikäiset, mutta useimmiten yleisössä istuvat Hahtosen oman arvion mukaan 18–19-vuotiaat miehet. Toistaiseksi hän on lähetyksissään pitäytynyt suomen kielessä.

– Varmasti olisi isompi katsojakunta, jos juontaisi englanniksi, mutta minulla on niin huono kielipää, ettei siitä tulisi mitään.

Joskus Hahtonen tekee striimejä pelkästä arjestaan ja ystävistään ilman pelejä. Tammikuussa hän teki yhteensä 70 tunnin mittaisen lähetyksen viikonlopunvietostaan. Välillä yleisö katsoi, kun Hahtonen nukkui.

– Viime kesänä kävin Tinder-treffeillä livelähetys päällä. Totta kai niin, että siihen oli suostumus vastapuolelta. Treffit menivät hyvin. Ei siitä parisuhdetta tullut, mutta nykyisin olemme hyviä kavereita.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy
Hahtonen on kasannut tietokoneensa itse. Siinä toistuu sama veriteema kuin huoneessa.

Hahtonen on kasannut tietokoneensa itse. Siinä toistuu sama veriteema kuin huoneessa. Kuva: Jarno Artika

Striimaaminen vaatii Hahtolan mukaan minimissään vain puhelimen. Erilaisiin lähetystä helpottaviin laitteisiin saa kuitenkin upotettua rahaa vaikka loputtomiin.

Striimaaminen vaatii Hahtolan mukaan minimissään vain puhelimen. Erilaisiin lähetystä helpottaviin laitteisiin saa kuitenkin upotettua rahaa vaikka loputtomiin. Kuva: Jarno Artika

Hahtosen striimaushuone on varustettu peliä ja suoratoisto-ohjelmistoa pyörittävällä tietokoneella, kahdella web-kameralla, kolmella näytöllä, mikrofonilla ja lähetyksen ohjaamiseen tarkoitetulla ohjainpaneelilla.

– Minimissään striimeihin riittäisi ihan vain älypuhelin.

Hahtonen aloittaa lähettämisen usein silloin kun siltä tuntuu. Aikataulun hän on asettanut vain niille lähetyksille, jotka on sovittu etukäteen.

Talvisin hän tekee päivittäin 4–10 tunnin striimejä ja satunnaisia keikkatöitä turvallisuusalalla. Kesät kuluvat asvalttitöissä, joten striimeille jää vähemmän aikaa.

Striimaajat voivat tehdä Twitchissä rahaa sisältönsä avulla. Katsoja voi tilata kanavan viiden dollarin hintaan ja antaa striimaajille lahjoituksia. Twitch maksaa tilauksista arvonlisäveron. Käyttäjän saama tulo on verotettavaa ansiotuloa.

Aleksi Hahtonen arvioi, että on tehnyt uransa aikana joitakin satoja euroja tilaajamaksuilla, mainostuloilla ja lahjoituksilla. Sillä ei vielä itseään elätä.

– Olisihan se haaveena. Varmaan parin vuoden sisällä se voisi olla realistista. Jossain vaiheessa kannattaa laittaa toiminimi pystyyn.

Suuremmat tulot vaatisivat Hahtosen mukaan sponsoreita ja enemmän seuraajia. Hän ei tiedä tarkkaan suurimman lahjoituksensa summaa mutta muistelee sen olleen sadan euron luokkaa.

Hän uskoo katsojien haluavan tukea lahjoituksillaan striimaajaa ja palkita tätä hyvästä työstä.

– Se on kai sama asia, kun ravintolassa annetaan tarjoilijalle tippiä.

Katsojat siis seuraavat ja vielä maksavat, kun Hahtonen pelaa tietokoneellaan. Onko siinä mitään järkeä?

– Moni pelaa ja katsoo samaan aikaan, kun joku muu pelaa. Livelähetyksessä voi sattua mitä vain, sitä ei ole editoitu mitenkään. Viikonloppuna kaverini laittoi rullakebabin folioineen mikroaaltouuniin, ja se tietysti näkyi kamerassa, kun mikrosta lensi kipinöitä, Hahtonen kertoo.

Hahtonen uskoo, että voisi parin vuoden päästä tehdä striimaamisesta ammatin.

Hahtonen uskoo, että voisi parin vuoden päästä tehdä striimaamisesta ammatin. Kuva: Jarno Artika

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Hahtonen on kokeillut myös Youtubea lähetysalustanaan, mutta ei pitänyt sen käyttöliittymästä. Siellä ei hänen mukaansa ollut riittävästi työkaluja esimerkiksi kommenttien moderointiin. Hahtosen Youtube-kanavalle päätyy vain pätkiä suorista lähetyksistä.

– Twitch on paljon monipuolisempi.

Twitch on kieltänyt lähetykset, joissa näkyy esimerkiksi väkivaltaa, seksuaalista sisältöä tai syrjintää. Sääntöjen rikkomisesta voi seurata tilin sulkeutuminen.

– Ei ole hyväksyttävää istua ilman paitaa pelaamassa, mutta voin istua ilman paitaa kylpytynnyrissä, Hahtonen kertoo.

Alussa vain muutamalle katsojalle esiintyminen voi tuntua oudolta, mutta kovalla työllä pääsee Hahtosen mukaan eteenpäin.

– Kaikki aloittavat nollasta. Jotkut lannistuvat ja lopettavat, kun seuraajamäärät eivät heti lähde räjähdysmäisesti nousuun. Kun vain jaksaa sinnikkäästi tehdä, niin kyllä se siitä lähtee, hän neuvoo.

Hahtonen kuuntelee katsojiensa toiveita sisällön ja esimerkiksi pelattavien pelien suhteen. Seuraavaksi hän pyrkii saamaan vieraita striimeihinsä.

Hahtonen kertoo olevansa kameran edessä puhtaasti omana itsenään, vaikka peleissä kulloinkin esiintyvä hahmo vaihtuu.

– En jaksaisi esittää jotain, mitä en ole. Kaveritkin ovat sanoneet, että en ole striimaamisen alkuajoista muuttunut yhtään.

Hahtonen on striimeissään avoin omasta henkilökohtaisesta elämästään ja jakaa itsestään kaiken avioerosta lähtien. Mokaamiset eivät pelota, sillä ne ovat suoran lähetyksen suola.

– Mies tekee, mies vastaa.

Pelaamisen lisäksi Aleksi Hahtonen kertoo striimeissä myös henkilökohtaisesta elämästään.

Pelaamisen lisäksi Aleksi Hahtonen kertoo striimeissä myös henkilökohtaisesta elämästään. Kuva: Jarno Artika

Hahtosen lähetyksiä katsotaan tilastojen mukaan Twitchissä noin 25 000 tuntia kuukaudessa. Youtubessa katselutunteja kertyy samassa ajassa 11 000.

Striimaajan suosion salaisuus on hänen oman arvionsa mukaan vaihtuva sisältö ja hyvät tarinat.

– Osaan keksiä kaikkea erilaista, ettei sisältö ole aina vain samaa. Mielikuvitus on rajana. Kerron välillä hauskoja mieleen tulevia juttuja elävästä elämästä.

Joulukuussa Twitch-palvelussa videoita katsoi keskimäärin 2,5 miljoonaa käyttäjää samanaikaisesti, kun vielä vuoden 2020 joulukuussa luku oli 1,2 miljoonaa. Joulukuussa palvelussa oli aktiivisia striimaajia 7,5 miljoonaa.

Valtaosa palvelun sisällöstä on englanninkielistä.

Vähittäiskauppa Amazon osti Twitchin 970 miljoonalla dollarilla vuonna 2014.

Siitä on enemmän ja enemmän tulossa työn muoto. Sen sijaan että halutaan rocktähdiksi, halutaan striimaajiksi.
Juha Hamari
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Striimaaminen ja niiden katsominen yleistyvät Suomessa jatkuvasti, kertoo Tampereen yliopiston pelillistämisen professori Juha Hamari.

– Siitä on enemmän ja enemmän tulossa työn muoto. Sen sijaan että halutaan rocktähdiksi, halutaan striimaajiksi.

Hamari uskoo, että striimien katsojat hakevat lähetyksistä samoja asioita kuin perinteisen television katselijat.

– Monet katsovat niitä yhteisöllisyyden takia, toiset viihdearvon tai informaation takia. Huippustriimaajia yhdistää se tekijä, että he sitovat yhteisöä striimin ympärille. Se tuo striimeille yhteisöllistä ja kulttuurista lisäarvoa, Hamari kertoo.

Paljon seuraajia keränneet striimaajat ovat Hamarin mukaan saaneet alkusysäyksen uralleen usein mielenkiintoisesta persoonastaan, uniikkista sisällöstään ja hyvästä onnesta katsojia ohjaavien algoritmien kanssa. Suosioon on vaikea päästä, sillä striimaajia on valtavasti.

Omaksi iloksi striimaaminen voi muuttua kiinnostavalla sisällöllä, hyvillä taustajoukoilla ja yhteisön tuella tuottoisaksi työksi. Samalla striimaamisen motivaatio muuttuu.

– Kun sisäiset motivaatiot muuttuvat, tulee kuvioihin muita paineita. Jos striimaaja haluaa pysyä pinnalla, sisältöä pitää tehdä lähes päivittäin ja striimaamisesta tulee kuin yrityksen pyörittämistä, Hamari selventää.

Aikaisemmin peleihin keskittyneet striimit ovat keränneet yleisökseen pääasiassa pelaajia. Nyt sisältöä on laaja kirjo tietokonepeleistä ASMR-videoihin ja videoblogeihin.

– Teknolgia on ollut aikaisemmin rajoittava tekijä, nyt se on mahdollistava. Nytkin meillä on esimerkiksi älykellot ja muut laitteet, jotka mittaavat informaatiota, eli striimaajaa voisi seurata paitsi äänen ja kuvan avulla, myös heidän tunnetilojaan voisi monitoroida.

Aleksi Hahtonen pelaa GTA V- videopeliä ja puhuu samaan aikaan mikrofoniin katsojilleen. Talvisin lähetyksiä tulee päivittäin.

Aleksi Hahtonen pelaa GTA V- videopeliä ja puhuu samaan aikaan mikrofoniin katsojilleen. Talvisin lähetyksiä tulee päivittäin. Kuva: Jarno Artika

Hahtosen logossa ja usein striimaajan päässä esiintyvä rähjäinen stetsoni on muodostunut jo tavaramerkiksi.

Hahtosen logossa ja usein striimaajan päässä esiintyvä rähjäinen stetsoni on muodostunut jo tavaramerkiksi. Kuva: Jarno Artika

Striimaajan arjen kanssaeläminen voi mennä Hamarin mukaan vielä pidemmälle. Tulevaisuudessa striimaaja voisi hologrammin tai jonkun muun teknologian avulla tulla itse paikalle katsojan olohuoneeseen.

Youtube ja Twitch eivät ole ainoita paikkoja suorien lähetysten tekemiseen ja katsomiseen. Striimejä voi tehdä esimerkiksi Facebookissa, Tiktokissa ja Instagramissa. Hamari uskoo, että tulevaisuudessa eri alustat alkavat erikoistumaan tietynlaisiin sisältöihin, kuten peleihin, arkielämään ja aikuisviihteeseen.

Hamar on tutkinut työryhmänsä kanssa myös striimaajien työympäristöä. Striimaajat riskeeraavat hänen mukaansa oman yksityisyytensä ja saattavat kommenteissa kohdata syrjintää ja seksismiä.

– Heillä ei välttämättä ole mitään isompaa organisaatiota varmistamassa työolosuhteita. Toki muutkin hyvinvointiin liittyvät asiat voivat olla hankalia, kun puhutaan tavoitteellisesta ja paineenalaisesta huomiotaloudesta.

On vaikea arvioida, moniko kotimaassa tekee elantonsa striimaamalla. Hamari uskoo, että huippustriimaajien tulot koostuvat monista digitaalisen työn puroista, joista striimaaminen on vain yksi.

– Joku voi tienata strimaamisella viikkorahoja, ja joku toinen on voinut rakentaa koko elämänsä sille.

Muutaman seuraajan striimaajat tekevät yksin kaiken lähetyksiin ja itsensä markkinointiin liittyvän työn. Miljoonia tienanneet kansainväliset striimaajat voivat palkata itselleen apua.

– On hyvä muistaa, että striimaajat ovat vain jäävuoren huippu. Jokaisen suositun striimauskanavan taakse saattaa peittyä kymmenen muuta työntekijää, jotka editoivat, poistavat epäasiallisuuksia kommenteista ja hoitavat yritystoimintaa, verkostoja ja kumppanuuksia.

Veljeni kasasi vanhan tietokoneensa minulle, ja rupesin pelaamaan Counter Strikeä. Olin pelannut sitä joskus yläasteella ja jäin saman tien koukkuun uudestaan.
Anniina Pohjonen

Kesät Pirkanmaalla ja talvet Dubaissa asuva Anniina Pohjonen on onnistunut tekemään striimaamisesta itselleen ammatin. Hänet tunnetaan Twitchissä nimellä Anniina, ja Suomen listoilla hän sijoittuu suosituimpien striimajien joukkoon.

Pohjonen aloitti lähetysten tekemisen vuonna 2015 sairastuttuaan suolistobakteeriin, joka käytännössä esti poistumisen kotoa.

– Olin kipeänä kotona, enkä oikein voinut tehdä mitään. Veljeni kasasi vanhan tietokoneensa minulle, ja rupesin pelaamaan Counter Strikeä. Olin pelannut sitä joskus yläasteella ja jäin saman tien koukkuun uudestaan.

Pohjosen ystävät haluisivat nähdä, kun hän pelaa. Hetken emmittyään Pohjonen suostui tekemään lähetyksiä pelihetkistään. Kolmessa kuukaudessa Pohjosella oli 10 000 seuraajaa.

– Olin itsekin vähän ihmeissäni, kuinka paljon porukkaa sinne tuli. Minunhan piti vain heittää kavereilleni vähän läppää.

Kanavani ei todellakaan ole pelkästään peli-ihmisille, vaan ihan kaikille. Ei periaatteessa tarvitse edes tykätä moottoriurheilusta.
Anniina Pohjonen

Pelit eivät kuitenkaan olleet Pohjoselle täysin oma juttu. Twitch mahdollisti pian IRL-sisällön eli tavallisesta elämästä kuvatut videot, joihin ei välttämättä liity pelaamista. Pohjonen näki ominaisuudessa potentiaalia. IRL on lyhenne englanninkielisistä sanoista in real life, oikeassa elämässä.

– Olen seitsemän vuotta opiskellut autoalaa ja halusin näyttää ihmisille autoharrastustani. Silloin näin, että striimaamisesta voisi tulla minulle työ.

Pohjonen otti riskin ja jätti työnsä autoliikkeen työnjohtajana. Nyt hän on tehnyt striimejä päätoimisesti neljä vuotta.

Pohjonen tekee Twitchiin lähetyksiä pääasiassa autojen, moottoripyörien ja matkustelun täyttämästä arjestaan. Usein puhelimella kuvatuissa striimeissään hän vierailee myös kuvattavien elokuvien kulisseissa. Tietokonepelejä hän ei ole jättänyt täysin pois, vaikka ne edustavatkin vain murto-osaa Pohjosen kanavan sisällöstä.

– Kanavani ei todellakaan ole pelkästään peli-ihmisille, vaan ihan kaikille. Ei periaatteessa tarvitse edes tykätä moottoriurheilusta. On harmi, että niin harva ihminen tietää Twitchistä, ja ne jotka tietävät, yhdistävät sen vain peleihin.

Törkyä kyllä tulee, mutta siihen on jo tottunut.
Anniina Pohjonen

Osan sisällöstään Pohjonen tekee suomeksi, osan englanniksi. Hän uskoo, että kanavan seuraaja on keskimäärin 20–30-vuotias, mutta kertoo joukkoon mahtuvan myös sitä vanhempia ja nuorempia.

– Tiedän, että esimerkiksi vanhainkodissa muutama ihminen katselee striimejäni. Olen onnellinen, että voin tuottaa iloa kaikenikäisille ihmisille.

Kuten Hahtonen, myös Pohjonen kommunikoi seuraajiensa kanssa. Seuraajat saavat toivoa, minne Pohjonen puhelimensa kanssa seuraavaksi suuntaa ja ketä hän siellä jututtaa. Kaksisuuntainen viestintä onkin hänen mielestään tärkeintä koko työssä.

– Ihmiset striimeissä ovat ihania, ja heille on kiva tehdä juttuja. On parasta, kun joku sanoo striimissä, että tämä oli päivän piristys.

Kommenttilaatikkoon ja chattiin tulee ajoittain epäasiallisiakin viestejä. Ne kuitenkin poistuvat tehokkaan moderoinnin ansioista nopeasti.

 – Törkyä kyllä tulee, mutta siihen on jo tottunut. Joskus joku voi osata sanoa jotain todella loukkaavaa, mutta se on aika harvinaista.

Uhkailua Pohjonen ei siedä lainkaan. Kommentoijat saattavat esimerkiksi uhata pilaavansa Pohjosen yhteistyösopimukset, jos eivät pidä hänen tekemistään videoista.

– Usein siitä tulee kurja mieli, kun joku uhkailee minua tai läheisiäni.

Vakavista uhkauksista Pohjonen tekee ilmoituksen poliisille.

– Olen yrittänyt sanoa, että vaikka ihmiset kuvittelevat olevansa anonyymejä, kaikesta internetissä jää jälki.

Twitch kieltää säännöissään vihamielisen käyttäytymisen, esimerkiksi seksuaalisen häirinnän, syrjinnän, esineellistämisen ja väkivallan. Twitch voi sanktiona sääntöjen rikkomisesta sulkea käyttäjän ulos palvelusta.

Anniina Pohjonen tekee talvisin suoria lähetyksiään Dubaissa.

Anniina Pohjonen tekee talvisin suoria lähetyksiään Dubaissa. Kuva: Anniina Pohjonen

Aikaisemmin Pohjonen teki striimejä päivittäin, nyt niitä tulee kahdesta kolmeen viikossa. Hän panostaa mieluummin lähetystensä laatuun, ei määrään. Muun ajan hän työskentelee sosiaalisen median ja MTV:n Teknavi-auto-ohjelman parissa. Hänen tulonsa muodostuvat pääasiassa yhteistyösopimuksista ja sponsoreista. Twitchin lahjoituksista, mainoksista ja tilaajamaksuista saatavia tuloja hän kuvailee epäsäännöllisiksi ja epävarmoiksi.

– On ihmisiä, jotka saavat lahjoituksensa muutamalta ihmiseltä. Sitten jonain päivänä, kun lahjoittajilla ei olekaan enää rahaa tai he löytävät jonkun toisen kanavan, niin mitäs sitten?

Tällä hetkellä Pohjosen kanavaa seuraa 62 000 ihmistä ja näyttökertoja on kertynyt yhteensä yli 7 miljoonaa. Hän kuuntelee katsojiaan mutta pyrkii pitämään lähetykset kanavallaan omannäköisenä.

– On hienoa, että katsojat arvostavat myös moottoriurheilua, eivätkä aina oleta, että jos on nainen, pitäisi olla vain vähissä vaatteissa.

Pohjosen kokemuksien mukaan miesvaltaisesta Twitch-yhteisöstä voi olla naisena helpompi erottua, mutta naiskäyttäjien oletetaan helposti tekevän vain tietynlaista sisältöä.

– Kun naisena teen vähän tällaista miesten juttua, minun pitää olla paljon parempi kuin mies, joka tekee samaa. Minun pitää tietää autoista kaikki, mikään muu ei riitä.

Twitch: Reaaliaikainen suoratoisto
  • Eniten Twitchissä katsotaan "just chatting" -sisältöä, eli keskustelevia lähetyksiä usein ilman pelejä.

  • Katsotuimpia pelejä ovat tällä hetkellä League of Legends -moninpeli ja Grand Theft Auto V -toimintapeli.

  • Joulukuussa Twitchissä tehtiin yli 67,4 miljoonaa tuntia suoraa lähetystä.

  • Suomen seuratuin striimaaja on Anssi Huovinen 274 799 seuraajalla.

  • Suomenkielisiä lähetyksiä katsoo keskimäärin 7 800 ihmistä samanaikaisesti.

  • Suomenkielisiä kanavia on noin 390 kappaletta.

Lähde: Twitchtracker.com

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi